Yalnızca bu yıl en az on kadının öldürüldüğü kayıtlara geçerken, cinayete kurban giden kadınlardan birinin çocuklarının gözü önünde defalarca bıçaklanarak öldürülmesi olayı ve cinayete kurban giden başka bir kadının davaası görüldü.

2021 baharında kadın cinayetleri bir süre gündemin üst sıralarında yer aldı.

Ancak sıfır kadın cinayeti vizyon vaatlerine rağmen kadınlar öldürülmeye devam ediyor.

Bugün bir dava ile ilgili yargılama başladı ve kadınların ilişkide oldukları veya eşleri tarafından öldürüldüğüne dair iki karar verildi.

Bu yılın başında sadece birkaç hafta içinde beş kadın öldürüldüğünde, erkeklerin kadına yönelik şiddeti gündemin başındaydı.

Gazeteler köşe yazıları kadınlara yönelik cinayetleri yazdı, politikacılar kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine karşı mücadele sözü verdi. Yaşanan cinayetlerden sonra İsveç toplummu sosyal medyada tepkiler yağdırdı.

Yapılan bir araştırmaya göre bu yıl içinde yakınları tarafından öldürüldükleri tespit edilen kadınların bir listesi çıkarıldı. Çalışma bu yılın Ocak ve Ağustos ayları arasında on kadının, polisin onun, birlikte olduğu veya ilişkisi olduğu bir adam tarafından öldürüldüğünden şüphelendiği şekilde öldüğünü gösteriyor.

Soruşturmaların birçoğu halen devam etmektedir ve cezai sınıflandırmalar değişebilir, ancak bazı davalarda zanlı erkekler sorgulanmış veya kısa süre içinde dava açmaları beklenmektedir.

Sanije, Nisan ayında üvey çocuklarını ziyarete gitmişti ama arkadaşlarına midesinde kötü bir his olduğunu söyledi. Eski kocasından, çocukların babasından korkuyordu ve Linköping'den Stockholm'e giden trene bineceği zaman onunla karşılaşmaktan korkuyordu.

15 Nisan'da gün ortasında Sanije, Linköping'deki merkez istasyonda saldırıya uğradı.

Metrolardan birinde, şok olmuş tanıkların önünde, eski kocasının Sanije'yi büyük bir şiddetle öldürdüğünden şüpheleniliyor.

Geride dokuz çocuk bıraktı.

Sanije'nin bir arkadaşı: "Onsuz geçen günler çok boş. Onu bu karanlık dünyada bir yıldız olarak hatırlıyoruz. Dışarıdaki tüm kadınlara içgüdülerine güvenmelerini söylemek istiyorum" ifadelerini kullanarak Sanije'nin kötü bir şeylerin olacağını hissettiğini ve ne yazık ki haklı olduğunu belirtti.

Bugün, Cuma, zanlı hakkında yargılama başlıyor ve iddia makamı olaya dair delillerini mahkemeye sunarak yargılamayı şekillendirecek.

Hala, İsveç'te izole bir hayat yaşadı. Ailesine göre, şiddet uygulayan kocası tarafından sıkı bir şekilde kontrol ediliyordu. Çalışmasını, İsveççe okumasını, yazmasını ve konuşmasını öğrenmesini ve hiçbir sosyal ilişkisinin olmamasını istemiyordu ve tüm sosyal yaşamını kısıtlıyordu.

Hala kardeşine, "İsveç vatandaşı olduğumda onu terk edebilirim çünkü o zaman İsveç makamlarından koruma alırım ve boşanma davası açabilirim" dedi.

Ama asla İsveç vatandaşı olmadı. Geçen yıl Aralık ayında, Nacka belediyesine bağlı Fisksätra'daki dairesinde 36 yaşındaki üç çocuk annesi Hala, başından vurulmuştu.

Kardeşi Amer, "Ona çok yardım etmeye çalıştık ama istemedi, onu terk etmeye cesaret edemedi" ifadeleri kullandı.

Cinayetle suçlanan koca, her şeyin bir kaza olduğunu savunuyor ve karısına uyguladığı baskıyı kabul etmiyor. Savcı ise Hala'yı boşanmak istediği için öldürdüğünü ve bunun aile namusunu korumanın bir parçası olduğunu iddia ediyor.

Katil zanlısı tutuklu olarak cezasını çekiyor.

Haziran ayında 26 yaşındaki kadın ortağını çekiçle öldüren Sundsvall'da 27 yaşındaki bir kişi de var. Olaydan sonra polise teslim olmadan önce daireyi ateşe vermişti.

Sorgusunda, ürkütücü bir sakinlikle cinayeti nasıl işlediğini anlatıyor:

Ehm, "sıradan bir marangoz çekiciyle kafasına vurdum. Tam olarak kaç kere vurduğumu hatırlamıyorum ama ölene kadar vurdum" sözleriyle kan dondurucu şekilde itirafta bulunuyor.

Genç kadını neden öldürdüğünü açıklamıyor.

Katil zanlısı, "Bunu yaptığımı ve hangi düşüncelerle olayın geliştiğini hatırlamıyorum. Bunu neden yaptığımı defalarca düşünerek anlamaya çalıştım ama aklıma gelmiyor" diyor.

2000'den 2020'ye kadar , 325 kadın, bir ilişkisi olduğu ya da beraber yaşadığı eş, sevgili vs. bir erkek tarafından öldürüldü. 595 çocuk annesini kaybetti, bu çocukların 283'ü suç işlendiğinde 18 yaşın altındaydı ve birçok vakada çocuklar cinayete tanık oldu.

2021 yılı bittiğinde istatistiklerin ne göstereceği hala belirsiz.

Gustavsberg, 16 Ocak 2021

Gustavsberg'de 21 yaşındaki Josefine'in başından vurulması üzerine polise haber verildi. Ambulans helikopteri ile hastaneye kaldırıldı ancak hayatı kurtarılamadı. Birkaç gün uyutulduktan sonra öldü.

24 yaşındaki erkek arkadaşı olay yerinde yakalandı. Josefine'i vurduğunu ancak bunun bir oyun olduğunu, öldürmek istemediğini itiraf etti. Bölge mahkemesi ayrıca adamın Josefine'i öldürme niyetinde olmadığına karar verdi ve başka bir kişinin ölümüne ağır şekilde neden olmaktan sekiz yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Josefine'in annesi, "Her uyandığımda, nasıl bu hale geldiğini düşünmeden duramıyorum. Bir şey yapmış olabilir miydim?" yorumu yaparak, bundan sonra nasıl yaşayacağımı bilmediğim için günlerimi kalan ömrümde günlerimi sayıyorum dedi.

Höör, 31 Mart 2021

18 yaşındaki Elin, kayıp ihbarı üzerine Höör'de ölü bulundu.

27 yaşındaki bir adam, Elin'i öldürdüğünü itiraf etti ve cinayet zanlısı olarak tutuklu bulunuyor. Dostça bir ilişkisi olduğu söylenen Elin'i neden öldürdüğü hala bilinmiyor.

Adam, hem muayene sırasında hem de suç anında ciddi bir zihinsel bozukluktan muzdarip olduğundan şüphelenilebileceğini gösteren P7 adı verilen küçük bir zihinsel muayeneden geçmiştir. Eylül ayında dava açılması bekleniyor.

Cinayete kurban giden Elin'in kardeşi, "Bu korkunç şeye maruz kalmamış olsaydı, hala bizimle olsaydı, yakında ehliyetini alırdı ve bir yıl içinde mezun olacaktı  ve onun için hayat gerçekten başlardı" ifadeleri kullanarak o daha 18 yaşındaydı, hayata başlamadan acı bir şekilde gitti ifadeleri kullandı.

Huddinge, 3 Nisan 2021

Athraa'nın İsveç'teki hayatı izole ve kısa sürdü.

Kocasını terk etmeye karar verdiği günün ertesinde 41 bıçak yarasıyla öldürüldü. Bu dehşet verici cinayet küçük çocukların gözleri önünde yaşandı.

Çiftin çocuklarından biri, "Annemi uyandırmaya çalıştım ama işe yaramadı" ifadeleri kullandı.

Olayla ilgili yargılamada, Temmuz ayında kocası cinayetten ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Athraa'nın ailesi defalarca eşinden, boşanmasını ve gitmesine izin vermesini istedi.

Athraa'nın annesi, kızının eşinin "Her seferinde pişman olduğunu söyleyip özür diledi ve kızımı yine yanına çekti" diyerek, Irak'ta boşanmanın utanç verici olduğu gerçeğinden de yararlandığını ve bu nedenle durumun devam ettiğini söyledi.

Älta, 15 Nisan 2021

20 yaşındaki kadın yeni bir anneydi. 15 Nisan akşamı, cinayet nedeniyle Älta'daki evine polis ve ambulans çağırıldı. Eşinin bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Eşi olaydan kısa bir süre sonra yakalandı ve işlediği cinayetten pişman olduğuna dair her hangi bir ifade vermedi.

Cinayetle ilgili dava 13 Eylül'de başlayacak.

Linköping, 15 Nisan 2021

44 yaşındaki Sanije, Linköping'de bir metroda bıçaklanarak öldürüldü.

Sosyal hizmetlerin düzenlediği bir toplantıda çocuklarıyla görüştükten sonra eve giderken eski kocasıyla karşılaştı. Çok sayıda insanın gözleri önünde eski koca kadını bıçaklayarak öldürdüğü yönünde ciddi deliller var.

Eski kocanın kovuşturması Bugün (Cuma) başlıyor. Aynı zamanda, Sanije ve koruma altında yaşadığı eski kocasını aynı gün toplantıya çağıran Motala belediyesi hakkında başka bir soruşturma yürütülüyor. Ivo, belediyenin cinayet anındaki hareketlerini netleştirmek için kendi denetimini başlattı.

Sanije geride dokuz çocuk bıraktı. Bunlardan biri 19 yaşındaki Mujo Saciri.

Mujo "Annemi çok özledim" dedi.

Alvesta, 17 Nisan 2021

40 yaşındaki Aline Rivuzumwami, Alvesta'da bir caddenin ortasında öldürüldü.

Arkadaşı olan 38 yaşındaki zanlı, Aline'de iblisler gördüğünü ve bu yüzden onu öldürdüğünü iddia ediyor. Cinayetten mahkum edildi, ancak adli psikiyatrik tedaviye alındı.

Aline'nin bir arkadaşı "Hayatının böyle bitmesi çok trajik. Kendini çok daha iyi hissediyordu ve haftada üç kez spor salonunda çalışmaya başlamıştı" diyerek ölümü çok trajik oldu ifadeleri kullandı.

Sundsvall, 1 Haziran 2021

26 yaşındaki kadın yanan bir dairede ölü bulundu. Ancak, yapılan adli incelemelerden kadının yangın başlamadan önce öldürüldüğü ortaya çıktı.

Partneri, kafasına bir çekiçle birkaç kez vurduğunu itiraf etti, ancak bunu neden yaptığını tam olarak açıklayamadı. Ölmek için güçlü bir arzusu olduğunu, ancak bunun yerine ortağını öldürdüğünü söylüyor. Daireyi ateşe verdikten sonra polise giderek kendini ihbar etti.

Adam hakkındaki karar bugün (Cuma) açıklanacak.

Ågesta, 22 Haziran 2021

Haziran ayı sonunda Stockholm'ün güneyindeki Magelungen Gölü'nde çıplak ve şiddete maruz kalan 30'lu yaşlarında bir kadın ölü bulundu. Kadının kıyafetlerinin ve eşyalarının henüz bulunamaması, kendi isteğiyle mekana gitmediği yönündeki şüpheleri güçlendirdi.

Öldürülen kadın sığınmacı, bekar ve bir çocuk annesiydi.

Kadını öldürdüğü şüphesiyle bir erkek gözaltına alındı. Ancak gözaltına alınan zanlı olayla bir ilgisi olmadığını savunuyor.

Kungsör, 7 Ağustos 2021

Kayıp olduğu bildirilen 60'lı yaşlarındaki kadın, Kungsör'ün dışında bir tarlanın yanındaki hendekte ölü bulundu.

Olay cinayet olarak soruşturuluyor, ancak önümüzdeki birkaç hafta içinde kadının nasıl öldüğüne dair kesin bir cevap bekleniyor.

Malmö, 13 Ağustos 2021

Polis, bir kadının ölü bulunduğu Kirseberg'e çağırıldı.

Soruşturma o kadar yeni ki henüz pek bir şey bilinmiyor, ancak cinayetle ilgili soruşturma sürüyor.

Editör: İsveç Gündemi