İsveç'in en iyi üniversitelerinden biri olan Lund Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre İsveç'te çalışan erkek ve kadın profesörler arasındaki gelir dengesizliği gözler önüne serildi.

Araştırmada aynı branşta olan erkek ve kadınlar arasındaki maaşlar üzerinden yapıldı. Araştırmaya göre kadın profesör aynı seviyedeki erkek profesörden aylık en az 194 dolar daha eksik aldığı ortaya çıktı.

Ücret farkı ile ilgili Saco-S sendikasının yaptığı ücret analizlerinde aynı branş ve alanda çalışan 300 kadın ve 300 erkek profesörün maaşları incelendiğini söyledi.

Aylık 60 bin kron maaş üzerinden minimum 300 kron fark olduğunu ortaya çıkaran araştırma değerlendirmesinde kadınların bu tarz uygulamalarla sürekli cezalandırıldıkları ifade edildi.

Maaşların üniversite politikalarından kaynaklandığını belirten bazı uzmanlarda gerek siyasi iktidarlar, gerekse işletme tarafında olan üniversite ve diğer kurumların bu konuda daha adil olmaları gerektiği savunularak, kadına yönelik ayrımcılığın sadece baskı olmadığını, bu tür ayrımcılıklarında baskı ve sömürü duygusu olduğunu belirtti.
Editör: İsveç Gündemi