Temmuz itibarıyla vaka sayısı ve can kayıplarının kademeli olarak düştüğü gözlenen İsveç'te son haftalarda vaka ve can kayıpları iyice düşmeye başladı.

Dün bir can kayıbının açıklandığı İsveç'te bugün üç yeni can kaybının olduğu bildirildi.

Ülke genelindeki can kayıpları 5 bin 747 olurken, vaka sayılarındaki düşüşte devam ediyor.

Son bir günde 169 yeni vakanın tespit edildiği İsveç'te aylar sonra en düşük rakam olarak kayıtlara geçti.

Şuana kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 81 bin 181 olurken, hala hastanelerde tedavisi devam eden, 2 bin 523 hastanın olduğu açıklandı. Ancak entübe olan hasta sayısının 40'a kadar düştüğü belirtildi.

Günlük basın toplantısına katılan Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, süreçle ilgili değerlendirmesinde dünya genelindeki vaka sayılarında artışın devam ettiğini belirterek, İsveç'in daha iyi bir dönemde olduğunu ifade etti. Ancak riskin hala bitmediğini ve herkesin sürecin yönetiminde dikkat olmasında faydalı olacağını vurguladı.

Salgının küresel durumunu harita üzerinde gösteren Tegnell, dünya genelinde 18 milyondan fazla vakanın olduğunu ve son haftalarda 70 ülkede yeniden bir artış görüldüğünü belirtti.

Avrupa genelinde de 1.7 milyon vakanın ve 183 binden fazla vaka olduğunu belirten Tegnell, dünyanın zor günlerden geçtiğini ifade etti.

İsveç'te vaka sayılarının düşmeye devam ettiğini ve buna bağlı olarak can kayıplarında da düşüş olduğuna dikkat çeken Tegnell, haftalık periyodlarla ilgili görseller göstererek, gelinen noktanın olumlu olduğunu belirtti.

Son dönemlerde vaka saptanan kişilerin daha 20-29 yaş aralığında olduğunu ve bunlarında hafif geçirdiklerini belirten epidemiyolog, çalışma ortamlarında işverenlerin daha dikkatli olması gerektiğine de dikkat çekti.

Özellikle yaz döneminde birçok mekan ve tatil bölgelerindeki yoğunluğun göze çarptığını ancak bununda önlenmesi için görüşmelere devam ettiklerini ve işletme sahiplerinin tavsiyelere uyması gerektiğine vurgu yaptı.

Özellikle sohbarda vakaların tekrar artabileceği üzerinde duran İsveç bu konuda uzun zamandır hazırlıklarını sürdürüyor.

Editör: İsveç Gündemi