Korona İsveç'e geleli bir yıl oldu. Aynı gün, DSÖ uluslararası bir acil durum ilan etti.

24 Ocak 2020'de Wuhan'dan İsveç'e bir kadın geldi. 31 Ocak Cuma günü, teyit edilen ilk covid-19 vakası oldu.

Jönköping'in Ryhov'daki enfeksiyon kliniğinin operasyon müdürü Maria Palmérius, "o bizim baktığımız en sağlıklı hasta" ifadeleri kullandı.

O zamandan beri dünya çapında 103 milyondan fazla kişi korona hastalığına yakalandı. İsveç'te 11.591 kişi öldü (FHM'nin son istatistiklerine göre).

Bir yıl boyunca dünya genelinde olduğu gibi İsveç'te çalkantılı günler yaşandı ve hala yaşanmaya devam ediyor.

İsveç'in Vuhan'ı olarak görülen başkent Stockholm bölgesinde en son Cuma günü açıklanan verilere göre, tam 137 bin 344 vaka tespit edildi ve bu vakalar arasından 3 bin 744 kişi yaşamını yitirdi.

Küresel kısıtlamalar, toplumsal hareketsizlik ve tedbirlerle geçen bir yılda İsveç stratejisi çok fazla eleştiriler aldı.

Neredeyse bir yıl boyunca sürü bağışıklığı stratejisini izleyen İsveç, son bir ayda direksiyon kırarak daha sert önlemler almaya başladı.

Önümüzdeki günlerde kısıtlamaları artırması beklenen İsveç'te hafta içinde muhtemelen yeni tedbirler gelecek.

İkinci dalganın başladığı sonbahardan bu yana en fazla vaka Skåne bölgesinde görülüyor. Bu bölgede şuana kadar tespit edilen vaka sayısı 96 bin 713 olarak kayıtlara geçti ve 1.279 kişi yaşamını yitirdi.

İsveç vaka sayısının büyük bölümünü oluşturan Stockholm, Skåne ve Västra Götaland bölgelerindeki toplam vaka sayısı 300 binin üzerinde, son haftalarda kısmi yavaşlama görülen Västra Götaland vaka sayısı 96 bin 631 olarak görülüyor ve bu bölgede 1.813 kişi yaşamını yitirdi.

Yeni varyantlarla daha sıkı mücadele etmeye çalışan İsveç'te aşılamalarla birlikte yaz ortasına kadar virüsün hafifletilmesi için büyük çabalar sarf ediliyor.

Editör: İsveç Gündemi