İsveç Genel Kurmay Başkanı Micael Byden, geçen hafta ortaya çıkan İsveç ordusunda 20 yıl hizmet veren sahte subayın güvenliği tehdit edici gizli bilgileri Rusya ve başka bir ülkeyle paylaşmadığını belirtti.

İsveç'in Dagens Nyheter gazetesinin geçen hafta ortaya çıkardığı olayda, İsveç ordusunda "albay" rütbesine kadar yükselen sahte diplomalı subayın birçok uluslararası görevde bulunduğu bildirildi.

Sahte subayın 2013'te Belçika'daki NATO karargahında görev aldığı, 2019'da da Birleşmiş Milletler (BM) adına Mali'deki İsveç askerlerinin komutanlığını yaptığı ifade edildi.

Kosova ve Afganistan'dan olmak üzere birçok uluslararası askeri görevde İsveç adına komutanlık yapan sahte subayın, 4 yıl da İsveç Askeri İstihbarat ve Güvenlik Servisinde çalıştığı bilgisi paylaşılırken üstün başarılara imza attığı vurgulandı.

- Sahte Subay Tük asıllı

Sahte subayın bigrafisinde Osmanlı zamanında Kosava'dan  Türkiye'ye geçen bir aileye mensup olduğu belirtiliyor. Subayın  dedesinin Osmanlı'nın son dönemlerinde ve Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Paşalık yaptığı bilgisi yer alıdı. Subayın babasının Türkiye'den İsveç'e göçen ilk nesil arasında bulunduğu kaydedildi. 

Editör: İsveç Gündemi