Aşıya karşı ölümcül alerjisi olan Reza, ilk dozla ölümcül hasta olmasına rağmen, doktorlar ona yine de ikinci dozuda almasını tavsiye etti. Ivo, şu anda üç bakım kurumu hakkında soruşturma yürütüyor.

Kız kardeşi Parisa Lashgari, 1177'deki sağlık destek hattını aradıklarında kendilerine iki Alvedon alıp dinlenmesi gerektiğini söylediler dedi.

İkinci dozdan sonraki gün Reza Lashgari'nin kalbi 45 dakika durdu.

Oturma odasında yığıldı ve nefes darlığı nedeniyle sosyal güvenlik hattı SOS'su aradılar ancak sağlık ekibi çok geç geldi.

"Oturma odamızda kardeşime yapılan kurtarma girişimini gördüm" diyen kız kardeş Parisa Lashgari, sanki tüm dünya başımıza yıkılmış gibi ifadeleri kullandı.

Hiçbir şey yapamayacağınız bir durumdur. Düşünmek için zamanım olan tek şey, 1177'yi aramak ve eğer 1177 daha önce acil servise gitmesini söyleseydi, burada olmazdık dedi.

İlk aşı dozu: alerjik reaksiyon

Reza Lashgari, Malmö'de bir LSS evinde çalışıyordu. Astım hastasıydı ama onun dışında sağlıklıydı.

Bir sağlık çalışanı olarak, kendisine işi nedeniyle aşı teklif edildi ve Mart ayının ortasında ilk doz Astra Zeneca'yı aldı.

Ertesi gün hastalandı ve nefes darlığı çekmeye başladı. Acil servise gitti, bayıldı ama bir adrenalin patlamasıyla uyandı. Reza'nın birkaç gün hastanede kalmasına izin verildi.

"Doktorlar, Reza'nın aşıya alerjik reaksiyon gösterdiğini düşündüler" diyen Parisa Lashgari, hastaneye gitmeseydi muhtemelen hayatta kalmazdı dedi. Ancak ilk doza karşı ölümcül reaksiyona rağmen doktorlar ikinci doz olmasını tavsiye etti.

İkinci doz: ölüm getirdi

İki aydan biraz daha uzun bir süre sonra, bir sonraki dozun zamanı geldi. İlk dozun yan etkilerine rağmen bir başhekim, Reza'nın ikinci dozu da alması gerektiği değerlendirmesini yaptı. Bu sefer başka bir üreticiden Moderna aşısı verildi.

Aşıdan sonraki gün Rıza ateşi çıktı ve işten eve döndü. Tıbbi bilgiler hattı olan 1177'yi arayarak destek talep etti.

Kız kardeşi Parisa "Kardeşim için endişelendim ve içeri girmesini istedim" Devamında 1177'yi arayarak ne yapmamız gerektiği konusunda bilgi almak istedim. 1177 destek hattı hastaneye gitmeye gerek olmadığını, sadece iki Alvedon alıp biraz yemek yiyerek dinlensin" dedi.

Tabağa koyduğu yemeği yemeye hiç vakti olmamıştı.

Aile Malmö'nün merkezinde yaşamasına rağmen ambulansın gelmesi zaman aldı.

Hastanedeyken Reza'nın kalbini çalıştırdılar. Tedavisi bitene kadar iki gün yoğun bakımda kalacak dendi.

"Ertesi gün onu ziyaret ettim. Hemşirelerden biri geldi, bana sıkıca sarıldı ve uyanmayacağını söyledi" diyen Parisa Lashgari, gerçeğin o zaman ortaya çıktığını söyledi.

Durum Ivo'ya bildirildi

Aile, olayları İsveç Sağlık ve Bakım Müfettişliği olan Ivo'ya bildirdi.

Parisa Lashgari, tedavinin birkaç aşamada başarısız olduğuna inanıyor: hastaneye gitmemeyi öneren 1177 ve Reza'nın ikinci doz aşı alması gerektiğine karar veren başhekim.

Aile: "Sorumluluk alabilecek biri var mı diye bir rapor hazırladım. Kardeşimin yan etkilerle ilgili istatistiklerde sadece bir sayı olmasını istemiyorum. Sağlık hizmetlerindeki yanlış değerlendirmeler nedeniyle hiç kimsenin bizim yaşadıklarımızı yaşamasını istemiyorum" diyerek yanlış uygulamalardan sorumluların cezalandırılmasını istedi.

"Hala şoktayız. Hala evde olduğunu düşünüyorum. Hala telefonla arıyorum ve neden bana yazmadığını merak ediyorum" diyen kız kardeş, en yakınınızın sorumsuzluk sonucu kaybetmenin ne demek olduğunu yaşadıkları acıyla öğrendiklerini ifade etti.

Başhekim: Hastane adına üzgünüm

"Trajik bir olaydır ve hastaneden özür dileriz. Dahili olarak araştırıyoruz ve olayı Tıbbi Ürünler Ajansı'na bildirdik. Daha fazla bir şey söylemek için erken ama soruşturmanın seyrini sürdürmesine izin vermeliyiz" diyen Skåne Üniversite Hastanesi başhekimi Marie Ekberg, ciddi olayları rutinlerimize göre araştırıyoruz dedi.

Enfeksiyon doktoru ve personel aşılama başkanı Sven Haidl, Reza'nın davası hakkında yorum yapmak istemiyor.

Basının yönelttiği sorulardan kaçan doktor, soruşturmanın devam ettiğini ve bu konuda yorum yapamayacağını söyledi.

Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi