Hükümet ortakları hükümetin kendilerini kandırdığını düşünerek, hükümetin düşürülmesi için keskin adımlar atmaya başladı.

Son günlerde iktidar içindeki çatlağın büyümesiyle muhalefette ileri adımlar atmaya başladı ve hükümetin istifa etmesi gerektiği konusunda kozlarını ileri sürüyor.

Sol Parti Lideri: Hükümetin kendilerini oyalama yoluyla kandırmaya çalıştığını belirtti.

Sol Parti'nin piyasa kiraları konusundaki ültimatomunda ısrar etmesi üzerine dört parti Başbakan Stefan Löfven'i devirmeye hazır oldukları konusunda anlaştı.

Ancak hükümet ortağı V lideri Nooshi Dadgostar, İsveç'in bir hükümet krizine girmesinin partinin sorumluluğunda olmadığını bu noktaya gelmenin Sosyal Demokratlar partisinin sorumluluğu olduğunu ileri sürdü.

Krizi derinleştiren piyasa kiraları konusunda, "Hükümet bunu bir yıl önce sunacaktı" diyen Dadgostar, tabiri caizse bizi "oyalamak" ve "kandırmak" için ertelediler yorumunda bulundu.

Perşembe günü bir kaç saat içinde İsveç, bir hükümet krizine girdi.

Sol Parti'nin artık Başbakan'a güvenlerinin kalmadığını söylemesinden kısa bir süre sonra, İsveç Demokratları Stefan Löfven ve hükümetine karşı bir gensoru önergesi için oylama talep etti. Aynı görüşe Hıristiyan Demokratlar ve Ilımlılarda katıldı: "Stefan Löfven hükümeti yanlışlarının sonuçlarına katlanmalı" görüşü öne çıktı.

Nooshi Dadgostar, yaşanan hükümet kaosunun arkasında Sol Parti'nin olduğuna inanmıyor.

P1'in sabah programına konuşan Dadgostar, yaşanan durumdan yalnızca hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.

"Hükümetin, görev süresinin sonunda sunabilmek için teklifi ertelediğine inanıyorum" dedi.

"Hükümet, bir yıl önce piyasa kiraları veya ücretsiz kira düzenlemesi teklifini sunacaktı" ancak oyalama yöntemiyle bunu ertelediler yorumunda bulundu.

Dadgostar'ın hükümetin ertelediğine inandığı teklif, hükümetin masasında bulunan yeni üretilen kiracılıklarda ücretsiz kiralamayı karıştırmak ve tanıtmak için soruşturma önerisiyle ilgili.

Dadgostar, P1-morgon'da şu ifadeleri kullandı:

"İki buçuk yıldır bunu çözmeye çalışıyorum. Aradığım hiç kimse benimle oturup bu konuyu konuşmak istemedi. Uzlaşmaya hazır değilim bir süre verdik, şimdi bir güvensizlik hareketine doğru ilerliyoruz" ifadeleri kullandı.

Dadgostar'a, eğer sonuç bir burjuva hükümeti olursa, bir güven oylamasının kiracılara nasıl yardımcı olacağı soruldu.

"Piyasa rantlarının getirilebileceği bir seçim hareketine girersek İsveç halkı güçlü bir şekilde arkamızdadır. Piyasa kiraları devreye girerse, oldukça yüksek kiraları olan insanlar bile sıradan konutlarda yaşamak zorunda kalacak" ifadeleri kullandı.

"Stefan Löfven ile her gün kayıp bir gündür"

İsveç Demokratlarının parti lideri Jimmie Åkesson da İsveç'in içine girdiği yeni siyasi krizin kaçınılmaz olduğu yorumunda bulundu.

"Yapabileceğiniz en sorumlu şey bu hükümeti düşürmektir" ifadeleri kullanan Åkesson, tedavi için kuyruklarda ölen insanlarımız var, kurşuna dizilerek ölen insanlardan bir farkları yok. Bu durum Başbakanla her gün kayıp bir gün gibi sert ifadeler kullandı.

V gibi, SD de ücretsiz kiraya karşı. Ancak SD'nin Perşembe günü Başbakan'a güvenmeme iddiasını sunmasının ana nedeni bu değil.

"Umuyoruz ki seçmenleri başka bir hükümetle daha iyi olacağına ikna edebiliriz."

Jimmie Åkesson, yeni parlamenter durumun yeni bir seçime ve bir burjuva hükümetine yol açması halinde partinin piyasa rantlarını durdurmak için çalışmaya devam edeceğini, ancak konunun SD için bir öncelik olmadığını söyledi.

"Bir sürü soru var. Tek bir konunun önemli olduğu söylenemez ama piyasa kiralarına karşı çıkacağız" ifadeleri kullanan Åkesson, Ilımlılar, emekli maaşları ve piyasa kiralarıyla ilgili fazla ileri gitmemeli. Fren balatası olmak istediğimiz noktalar var yorumunda bulundu.

Sol Parti, İsveç Demokratları, Hıristiyan Demokratlar ve Ilımlılar hükümeti düşürmek istediklerini açıkladılar. Dolayısıyla mevcut tabloya göre hükümeti devirecek bir çoğunluk oluşmuş durumda.

Maliye Bakanı Magdalena Andersson, hükümetin krizi çözmek için çalıştığını söyledi.

"Tabii ki, şu anda birçok farklı insan arasında sürekli konuşmalar var, bu şekilde sorumluluk alabiliriz" dedi..

Hafta sonun da bir çözüm bulmaya çalışacaklarını söyledi:

Magdalena Andersson, durumun ciddiyetinin farkında olduklarını ve "Elbette bu ciddi durumda tüm olasılıklara bakıyoruz" dedi.

Krizi pazartesiden önce çözemeye çalışacağız. Pazartesi günü güven oylaması olursa bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz yorumunda bulundu.

Yeşiller Partisi sözcüsü Martha Stenevi, çözüm konusunda güven oylaması pazartesi günü yapılacak.

"Fırsat bulursak bir çözüm bulabiliriz. Ama hükümeti, müfettişin yazdıklarıyla suçlarsanız, hükümetin sunduklarıyla değil, elbette bir çözüm bulmak çok zor" olacak ifadeleri kullandı.

Ayrıca artık işin Sol Parti'ye bağlı olduğunu söyledi.

"Başından beri söyledikleri, memnun olmadıkları bir teklifte bulunursak bizi mahkum etmek istiyorlar. Şimdi masada sadece müfettişin önerisi var, hükümetten bir teklif yok. Umarım Sol Parti bu süreçten geçmemizi ve herkesi mutlu edecek bir yol bulmamızı sağlar" yorumunda bulundu.

Sol Parti'nin dün piyasa kiraları konusundaki ültimatomunda ısrar etmesinden sonra dört parti Stefan Löfven'i devirmeye hazır oldukları konusunda ortak aksiyon aldı.

Uzun süredir birçok konuda hükümet ortaklarının aralarında ayrıştığı konular varken, kırılma noktasını oluşturan piyasa kiraları hususu ciddi şekilde öne çıkıyor.

Editör: İsveç Gündemi