Mikael Damberg, polisin güç toplaması sayesinde silahlı saldırıların azaldığını tekrarladı.

Ancak bakanın açıklamanın aksine son zamanlarda ölümcül olayların arttığı ve hazırlanan yeni bir araştırma raporuna göre İsveç, Avrupa'da en çok silahlı saldırı ve ölümcül olaylarının yaşandığı ülkelerin neredeyse zirvesinde ve yeni olaylar sarmalında altınca sırada yer alıyor.

İçişleri Bakanı, ne yazik ki aksilikler olacağını ve İsveç'te daha fazla saldırı olacağını söyledi.

İsveç yine bir ölümlü kurşunlama dalgasıyla sarsılıyor. Dün, Stockholm'ün Hjulsta ve Husby banliyölerinde iki kişi vurularak öldürüldü. Önceki gün, Göteborg'un Hjällbo banliyösünde bir adam vurularak öldürüldü.

Yaşanan olaylar İçişleri Bakanı Mikael Damberg'in söylemlerinin tam aksini gösteriyor. Ocak ayının sonunda gazetecilerle yaptığı görüşmelerde, yeni bir polis yönetimine sahip Stockholm polisinin olayları durdurmak için güç topladığını açıkça belirtti. İçişleri Bakanı, 2020'de başkentte istisnai olarak çok sayıda silahlı saldırı olduğunu, ancak polisin yeni yöntemleriyle trendin tersine döneceğini söyledi.

Damberg, "Bence sonuç verecek, polisin bu kadar saldırgan olması büyük fark yaratıyor" dedi.

Damberg daha önce söylediklerini, bu hafta sonu Cumartesi günü verdiği röportajda tekrarlandı. Silahlı saldırı bu yıl neredeyse yüzde 40 azaldı diyen İçişleri Bakanı güçlü bir polis varlığının ve çok sayıda suçlunun gözaltında olmasının etkisi olduğunu söyledi.

Bu yıl şu ana kadarki istatistikler düşüşe işaret etse de İsveç uluslararası anlamda suç işlenme ve ölümcül olaylarda üst sıralarda. Suç Önleme Konseyi'nin (Brå) yeni bir raporu, İsveç'teki ölümlü olaylardaki artışın diğer Avrupa ülkelerine kıyasla benzersiz olduğunu gösteriyor. Ancak rapor, son iki yılın istatistiklerini içermiyor.

Ilımlıların hukuk politikası sözcüsü Johan Forssell, gelişmeyi bir skandal olarak nitelendiriyor. "Etkili tedbirlerin uygulanması konusunda soru işaretleri yarattığına inandığı hükümete büyük bir sorumluluk düşüyor" ifadeleri kullanan Forssell, diğer şeylerin yanı sıra, önleyici müdahale için önelerilerinden bahsetti. Bu, çete üyelerinin, somut bir suç şüphesi olmadan yakalanabilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Damberg'in Encrochat'ın ne kadar harika olduğu hakkında kaç basın toplantısı yaptığını bilmiyorum. Aynı zamanda, İsveç polisinin ve İsveç savcılarının bu aracı almasını sağlamayı da reddediyor." diyen Forssell, bunun ikiyüzlülük olduğunu söyledi.

Birkaç sıcak çatışma var

Mikael Damberg, son birkaç gündeki saldırıları çok ciddiye aldığının altını çizerken, son günlerde yaşanan ölümcül olayların bölgelerde yaşayanları çok etkilediğini belirtti.

Saldırıların azalacağı kanısına nasıl varıyorsunuz? sorusu üzerine Damberg:

"Ulusal Polis Şefinin söylediklerinin arkasındayım, kısmen yeni bir durumdayız çünkü İsveç'te saldırılar genel olarak azaldı. Ancak bu, çete-suçlu ortamlarda çekilmeyeceği anlamına gelmez. Suç çeteleri arasında her an alevlenebilecek birkaç sıcak çatışma var" dedi. 

Damberg, "Bu yılın başında geçen seneye göre daha az saldırı olduğunu söylemiştim ama daha çok iş var" dedi.

Gizli veri okuma

"Damberg, diğer şeylerin yanı sıra, 5 bin yeni polis memurundan, daha katı mevzuattan ve polis için yeni araçlardan bahsediyor" diyen Johan Forssell, önleyici müdahaleyi uygulamaya koymama eleştirisinin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Forssell'e göre, teklifleri gerçeğe dönüşürse İsveç polisi Fransızlarla aynı araçları almayacaktı.

"Önleyici dinlemeye kapıyı kapatmadım ama bu hükümetin yeni getirdiği gizli veri okuma şeklinde yeni gizli zorlayıcı tedbirin henüz birkaç aydır uygulanmaya başladığını söyleyebilirim. Ulusal Polis Şefine göre, İsveç'te yılda bir Encrochat ifşası gerçekleştirme potansiyeline sahip."

Dipnot: Encrochat, diğer şeylerin yanı sıra organize suç için kullanılan şifreli bir hizmetti. Fransız polisi, İsveç'te de birkaç suç şebekesinin ve planın ortaya çıkmasına neden olan hizmeti kırmayı başardı.

Editör: İsveç Gündemi