İsveç'te Rus ajanı olarak çalıştığı öne sürülen 60'lı yaşlarındaki çift şafak operasyonunda gözaltına alındı. Başkent Stokholm yakınlarındaki bir yerleşim yerinde salı günü düzenlenen baskında, İsveç ordusundan askerler bölgeye ABD yapımı iki "Kara Şahin" helikopteriyle iniş yaptı. Polisin de destek verdiği operasyonda, kimlikleri paylaşılmayan iki kişi yakalandı

İsveç'in iç güvenlik teşkilatı Güvenlik Polisi (SAPO) tarafından yapılan açıklamada, yakalanan kişilerden birinin "İsveç ve bir başka yabancı devlete karşı büyük çaplı yasadışı istihbarat faaliyetleri" sürdürdüğü, diğer kişinin de buna yardım ve yataklık ettiği belirtildi.

BİR SÜREDİR TAKİP EDİLİYORLARDI

Yetkililer, yakalanan kişilerin hangi ülke vatandaşı olduğuna ya da söz konusu yabancı ülkeye dair bilgi paylaşm

SAPO sözcüsü Fredrik Hultgren Griberg, "şüphelilerin acilen yakalanması gerektiği" için operasyonda helikopterlere başvurulduğunu söyledi.

Griberg, çiftin bir süredir takip edildiğini ve evdeki aramalarda kimliği açıklanmayan üçüncü bir kişinin daha gözaltına alındığını ifade etti.

PARAVAN ŞİRKET AÇMIŞLAR

Öte yandan yerel medyada yer alan haberlerde, çiftin 1990'ların sonunda Rusya'dan İsveç'e taşındığı, ülkede yıllık 30 milyon euro kâr getiren bir elektronik ithalat-ihracat şirketi işlettikleri belirtildi.

İsveç'in tanınmış gazetelerinden Aftonbladet, SAPO'nun çiftin Rusya için ajanlık yaptığından şüphelendiğini yazdı. Haberde, söz konusu firmanın çift tarafından yasadışı faaliyetler için paravan şirket olarak kullandığı da öne sürüldü

Çiftin geçmişte vergide usulsüzlükle suçlandığı da belirtildi. Buna göre ulusal vergi kurumundan yetkililer, 2016'da güvenlik güçlerinin izniyle iddialar hakkında kanıt toplamak için eve baskın düzenlemişti.

Öte yandan İsveç'te İranlı iki kardeş hakkında Rusya için ajanlık yaptıkları gerekçesiyle bu ay hukuki işlem başlatılmıştı.

Savcılıktan yapılan açıklamada, Peyman Kia ve Payam Kia'nın Eylül 2021 ila Eylül 2022'de kadar birtakım gizli bilgileri Rus askeri istihbarat servisiyle (GRU) paylaştığı öne sürülmüştü.

Kaynak: Independent Türkçe

Editör: İsveç Gündemi