Bilgilendirme toplantısında rakamları açıklayan Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, vaka sayılarında artış olduğunu belirtti.

Son bir günde 752 yeni vakanın tespit edildiği İsveç'te 30 Haziran'dan bu yana bir gün içindeki en yüksek sayı oldu. Tespit edilen toplam vaka sayısı 93 bin 615 kişi olurken, son bir günde can kaybı bildirilmedi. Ülke genelinde COVID-19 kaynaklı şuana kadar 5 bin 893 kişi hayatını kaybetti.

Hastanelerde tedavisine devam edilen 2 bin 605 hasta bulunurken, bunlardan 24 hastanın durumu entübe denildi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell: İsveç'te bu hafta vaka sayımız biraz daha artacak, ancak bir önceki haftaya kıyasla çok fazla fark olmayacak ifadeleri kullandı.

Tegnell, İsveç'teki en olumlu gelişmelerden birinin yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyan hasta sayısının az olması olduğuna dikkat çekerek, ölüm oranlarındaki düşüşe vurgu yaptı.

Salgının son zamanlarda çalışan insanlar arasında yaygınlaştığına dikkat çekildi. Tegnell, birkaç bölgede vakaların iniş çıkışlı olduğunu belirtti. Kalmar, daha önce sorunları olan ama şimdi düşük seviyelere inen bir bölge.

Stockholm, belki de birkaç vakayı bir kez daha açıklayan bölgedir. Görünüşe göre bu hafta da sürekli bir artış elde edilecek. Her şeyden önce toplumda bir artış söz konusu, ancak bunun sağlık hizmetleri üzerinde bir yük olduğunu görmüyoruz ifadeleri kullandı.

Västra Götaland bölgesi ile ilgili ise, son haftalarda bazı küçük artışlarla istikrarlı bir durumu var, dramatik bir şey yok dedi.

Ülkenin farklı bölgeleri arasında büyük farklar var.

Enfeksiyonun azaltılması ile ilgili hane halkına yönelik önemli bir çalışmanın devam ettiğine vurgu yapan Tegnell, enfeksiyonu şu anda bulunduğumuz seviyeye nasıl indirebileceğimizi ulusal olarak görmektir. Enfeksiyonları test ederken ve izlerken, farklı kişilere davranış kuralları verilebilir.

Şu anda ele aldığımız şey, işyeri dışında evde oldukça fazla enfeksiyon meydana geldiğidir. COVID-19 olmuş biriyle yaşayan yetişkinler, enfeksiyonun bir işyerinde veya benzeri yerlerde başkalarına bulaştırma riskini azaltmak için bir hafta evde kalmalıdır.

Bu, enfekte olmuş biriyle yaşayan sağlıklı insanlar için geçerlidir. Okul öncesi ve ilkokuldaki çocuklar kapsam dışıdır denildi.

Aile izolasyonu önerisi 

İsveç'te yeni süreçte covid-19'a yakalanan ve aynı evde yaşayan kişiler en az bir hafta izolasyonda kalacak.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'ndan gelen bu yeni öneriye herkesin uyması bekleniyor.

Yeni kurala göre: Virüse yakalanan biriyle yaşıyorsanız, olası bir hastalık vakası olarak kabul edilirsiniz.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun aile izolasyonuna ilişkin yeni tavsiyesinin anlamı budur.

Epidemiyolog Anders Tegnell, yedi gün evde kalmanız ve beş gün sonra test yaptırmak gerektiğini vurguladı.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, evinizdeki birine koronavirüs bulaşmışsa nasıl davranılacağı konusunda yeni bir tavsiye yayınladı. Bugünkü basın toplantısında, enfeksiyonun artan yayılımını önlemek için aile izolasyonu bir önlem olarak sunuldu.

Çocuklar öneri dışında tutuldu

Enfeksiyonun şu anda en fazla yayıldığı grup çalışma yaşındaki insanlardır. Ancak ev hala birçok kişinin enfeksiyon riski altında olduğu yüksek riskli bir yerdir denildi.

Anders Tegnell, COVID-19'a yakalanmış biriyle yaşayan insanların, enfeksiyonun bir işyerinde veya benzeri yerlerde başkalarına yayma riskini azaltmak için bir hafta evde kalması gerektiğini söyledi.

Aile izolasyonu, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar dışında herkes için geçerlidir. Özel lise özel okula gidenler de hariç tutulabilir.

"Bir yandan çocukların okula gitmesi, şimdi ve uzun vadede gelişim ve sağlık için önemli olduğunu hep düşündük. Artık çocukların enfeksiyonun yayılmasında itici güç olmadığını söylemek için iyi bir temele sahibiz" diyen Anders Tegnell istisnalar dışında çocuklardan diğer insanlara bulaşması çok nadirdir yorumunda bulundu.

Yedi gün evde kalınacak ancak evde kalındığı süre içinde beşinci günde test yaptırmak zorunlu.

Hanede daha önce PCR testi yapmış ve pozitif sonuç almış, ancak altı ay içinde antikor tespit edilen kişiler de bu uygulamadan hariç tutulacak.

Taşıyıcı ödeneği geçerlidir

Halk Sağlığı Kurumu, bakım ve hemşirelik personeli gibi sosyal açıdan önemli belirli işlevlerle çalışanlar, kendilerini beş gün sonra olduğundan daha hızlı test edebilmelidir. Ancak, kuluçka süresinin dikkate alınması ve söz konusu kişinin evdeki enfekte kişiden fiziksel olarak uzak durabilmesi gerektiğini yazıyor.

Bu nedenle, enfekte insanlarla yaşayan insanlar için getirilen bir karantina değil, temel bir kural ve işe gitmeme önerisidir.

Tegnell,"Pek çok şey gibi, bunun önemli olduğuna dair bir anlayış olduğu gerçeğine dayanıyor" dedi.

Evden çalışamayan herkes, gelir kaybı nedeniyle yardım almak için taşıyıcı ödeneği başvurusunda bulunabilmelidir denildi.

Editör: İsveç Gündemi