6 Ocak 2016'da Sultanahmet'te bir polisin şehit olduğu saldırıyı gerçekleştiren Dağıstan asıllı Diana Ramazanova'nın, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı gerçekleştiren ekiple birlikte hareket ettiği ortaya çıktı. Son saldırı ile birlikte dikkatler yeniden IŞİD ve Kafkas militanlar arasında kilit isim olan Ahmet Çatayev'e çevrildi. 2014'ten beri IŞİD'in Kafkasya ile bağlantıları 'Bay Sangur' kod adlı Çatayev tarafından sağlanıyor. Çeçenistan'da bir süre savaşan ve bir kolunu kaybeden Çatayev, 2012 yılında Gürcistan sınırından Dağıstan'a geçmek isterken, Gürcistan sınır muhafızlarıyla çıkan çatışmada yaralandı ve bir ayağını da bu çatışmada kaybetti.

HÜCRELER ONA BAĞLI

İstanbul ve Gaziantep'te önceki günden buyana polisin baskın yaptığı adreslerin, IŞİD'in İstanbul yapılanmasının tepe ismi olan Çatayev'in kontrolündeki hücreler olduğu belirtiliyor. Havalimanı saldırısının baş sorumlusu olduğu kaydedilen Çatayev'in, teröristlere saldırı emrini veren isim olduğu kaydediliyor.

İSTANBUL'U İYİ BİLİYOR

Ahmet Çatayev, geçmişte uzun süre Türkiye'de kalmış ve İstanbul'u çok iyi bilen bir isim. Gürcistan ve Türkiye'de 'Kafkasya Emirliği' isimli örgütün temsilcisi olarak görev yapan Çatayev, aynı zaman emirliğin Türkiye'deki üyeleri İsa Umarov, Ahmet Umarov ve Movladi Udugov'a oldukça yakındı. 2011 yılında Hamzad kod adlı temsilcisi Berghaz Musaev'in Zeytinburnu'nda Rus ajanları tarafından öldürülmesinin ardından, Kafkasya Emirliği'nin Türkiye temsilcisi olarak çalışmaya başladı. Çatayev, 2014'te Kafkasya Emirliği'nin üst düzey isimlerinden İsa Umarov'un kızıyla evli olan Ömer Şişhani'nin yanına geçti. Çatayev daha sonra Kafkasya Emirliği'nden ayrılarak IŞİD'e katıldı.

IŞİD'e biat ettiler



Çatayev'le birlikte Kafkasya Emirliği'nden koparak IŞİD'e geçen bir grubun varlığı biliniyor. Bu grubun, Çeçenistan'ın kukla lideri Ramazan Kadirov'la ilişkili olduğu da dile getiriliyor. Havalimanı saldırısının da Kafkasya Emirliği'nden koparak IŞİD'e biat eden grup tarafından yapıldığı belirtiliyor. 2014 yılından beri Irak ve Suriye'de birçok bölgeyi ele geçiren terör örgütü IŞİD içerisinde Kafkas asıllılar, özellikle de Çeçen militanlar önemli bir yere sahip.
Editör: İsveç Gündemi