Tespit edilen yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 36 bin 476'ya yükselirken, ülkede covid-19 bağlantılı can kayıpları 4 bin 350'ye yükseldi.

Hastanelerde tıbbi tedavi gerektiren hasta sayısı 2 bin 48 olurken, ülkede bazı bölgelerdeki ani artış endişe yaratıyor.

Koronavirüs nedeniyle dünya genelinde toplam vaka sayısının 5.8 milyon bulduğu, covid-19 bağlantılı ölümler ise 360 bine ulaştığı söylendi.

Yaşanan vakaların 1.4 milyon Avrupa kıtasında ve Avrupa'da şuana kadar yaşamını yitiren insan sayısı 164 bine ulaştı.

Halk Sağlığı Kurumunun bugünkü basın toplantısına:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Malin Grape, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Halk Sağlığı Konseyinden Iréne Nilsson Carlsson, İsveç Sosyal Koruma ve Durumsallık Ajansı (MSB) danışmanı Svante Werger ve İsveç Çalışma Ortamı Kurumu Genel Müdürü Erna Zelmin-Ekenhem katıldı.

İşte basın toplantısından notlar:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Koronavirüs salgınıyla ilgili küresel bilgileri aktaran Tegnell, salgının risklerinin devam ettiğine dikkat çekti.

Avrupa'da, özellikle AB ülkeleri arasında azalamanın devam ettiğini belirten Tegnell, bazı ülkelerin kuralları gevşetmesine rağmen düşüşün devam ettiği ve bunun iyiye işaret olduğunu dile getirdi.

Temelde Dünya genel durumu değişmedi diyen Tegnell, "daha önce de söylediğim gibi, Güney Amerika yaygın olarak yeni merkez haline geldi, çünkü şimdi orada kış olduğu için artış daha yüksek ve Amerika Birleşik Devletleri'nde bile, birçok vaka artışlarında bir istikrar var" ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

İsveç'teki durumla ilgili değerlendirmesinde, bu hafta daha fazla vaka olduğunu belirterek, vaka artışında yukarıya doğru bir eğim olduğunu belirtti. Ancak daha fazla vakanın gençler arasında bulunduğunu dile getirerek, test sayılarındaki artışla birlikte durumun daha net tablosunun görülebileceğine işaret etti. Yaşanan vaka artışlarını artan test sayısına bağlayan Tegnell, "Artan vaka sayısı muhtemelen test sayılarındaki artıştan kaynaklanıyor" yorumunda bulundu.

Yoğun bakım tedavisi ile ilgili İsveç'te  solunum cihazı (Iva)'ya şu anda ağır tedavi gören birkaç vakanın devam ettiği ancak genel olarak bir düşüşün olduğunu belirtti. Yoğun bakım tarafında olumlu bir durum var dedi.

Can kayıpları, "Haftanın sonuna doğru toplanan daha fazla vaka alıyoruz (rapor). Şu anda günde 50 vakanın altındayız" dedi.

Yaşamını yitiren çoğu insanın 70 yaş üzerinde olduğu ve yaşlıların virüse karşı daha kırılgan olmaları nedeniyle çabuk enfekte oldukları belirtildi.

Yaşlı bakım evlerinde yapılan düzenlemeler ve tedbirlerin artırılmasıyla birlikte daha iyi bir tablo olduğunun altını çizen Tegnell, "Yaşlıları korumak için yaşlı evleri üzerindeki tüm çalışmalar meyve vermeye başlıyor" dedi.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, bugün açıklanan önceki kararları hatırlattı.

- Birincisi, spor müsabakalarına ve maçlara izin verme kararına artık izin verildi (Seyircisiz).

Tegnell, "Bir önlem listesi hazırlandı, eğer uyulursa, enfeksiyonların yayılma riski o kadar küçüktür ki fiziksel aktivitenin büyük faydaları daha fazladır. Bu nedenle, yeniden başlamak son derece makul" diyerek, "herkes, covid-19'un yayılmasını azaltmak için kurallara uymakla yükümlüdür" ifadeleri kullandı.

Sonra 15 Haziran'dan itibaren okulların normal faaliyetlerine dönmesiyle ilgili, Tegnell: "Orada bir analiz yaptık, bu gruplardaki vakalara baktık, vakalar çok az. Çocuklar çok nadiren hasta oluyor, özellikle bulaşıcı olduklarını söyleyecek çok şey yok. Buna ek olarak, farklı kategorilerdeki okul personeline baktık, bu gruplarda küçük hastalık vakaları var" ifadeleri kullandı.

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Malin Grape:

Yaşlılarda önleyici tedbirler. Alınan önlemlerin birçoğu sonuç verdi. Daha neler yapılabileceğine bakmaya devam etmek istiyoruz. Çünkü bu son derece savunmasız bir grup. Ana risk faktörü olan yaşın yanı sıra, yaşlı evlerde yaşayanlar genellikle daha fazla hastalığa sahip oldukları için daha savunmasızdır dedi.

Artık yaşlılarda test kapasitesini artırmak için çalışıyoruz. Bakıcılar, test için öncelik grubu 1'e dahil edilmiştir. Amaç enfeksiyonun yayılma riskini sınırlamaktır.

Başlamak için iş yöneticilerini ve müdürleri destekleyecek bir belge yayınladık. Ülkede durum çok farklı görünüyor. Bakım hizmeti verenler arasında yüksek test yapılmasını savunuyoruz.

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Malin Grape:

Birçok bulaşıcı hastalık için, ama aynı zamanda, birçok spesifik olmayan semptomunuz olabilir. Sadece yaşlılar için solunum hastalığı değil, bundan daha yaygın olabilir. Personelin buna dikkat etmesini istiyoruz. Yaşlıların Demans problemleri varsa, sinyalleri anlamak daha da zordur. 

Ayrıca şunu da eklemek istiyoruz, yaşlı evlerde enfeksiyon takibi bugün tüm bölgelerde zaten yapılıyor, daha fazla vurgulamak istediğimiz şey, burada da daha fazla test yapabilmeniz. Vakaları hızlı bir şekilde tespit etmek için daha fazla test gerekiyor.

Fırsatınız varsa, bir vakayı, bölümü, zemini veya ne olursa olsun keşfettiğiniz bir birimdeki herkesi mutlaka test etmelisiniz. Hiçbir belirti olmasa bile konaklama ve hatta personeli olmayanlar bile test edilmeli. Ayrıca semptomları olmayan insanları test edin veya covid enfeksiyonu olmayan bir hastanede kontrol olduktan sonra konaklama yerine geri dönün. Bunu, yaşlı insanlar ve sıradan sakinler arasında bireysel bir planla ileri geri hareket ettiklerinde değişim bakımı ile bağlantılı olarak yapmanızı öneririz.

Halk Sağlığı Kurumu Birim Başkanı Malin Grape:

Bu adımda kendimizi yaşlılarla sınırladık, genel olarak yaşlı bakımına bakıyoruz. Ev hizmeti açıkça daha karmaşıktır. Bu, aktif enfeksiyon gösteren PCR örneklemesidir. Serolojik testlere bakıyoruz, henüz orada değiliz ifadeleri kullandı.

İsveç Ulusal Sağlık Kurulu, Acil Durum Hazırlık Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

Gittikçe daha fazla bölge, takviyeden personel pozisyonlarına hazır olmalarını azaltmaktadır. Bu olumlu. Başka bir deyişle, hiçbir bölge yazdan önce normal moda geçmemiştir.

Bölgeler günlük olarak raporladığımız oluşturulan iva kapasitesini azaltmaktadır. IVA'daki hasta sayısında yavaş yavaş devam eden düşüşe paralel olarak bu yapılıyor.

Şuanda yoğun bakım ünitelerinde yatan toplam hasta sayısı 597'dir. Bu hastaların 329'u covid-19 nedeniyle IVA'dadır. 

Bazı bölgeler operasyonlar üzerinde yüksek baskı bildiriliyor. Değişime paralel olarak, diğer faaliyetler üzerindeki baskı artar, çoğu durumda ortaya çıkan başka bir acil bakım ve tedavi ihtiyaçlarını karşılayacak faaliyetler artar.

Daha bitmedi. Beklemeye devam etmeliyiz.

İsveç Ulusal Sağlık Kurulu, Acil Durum Hazırlık Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

Ve şu anda ülkede koruyucu ekipman üzerinde kritik, yani en yüksek düzeyde etki bildiren bir bölge bulunmuyor.

2 bölge durumlarıyla ilgili ciddi etki rapor ediyor. 18 bölge orta düzeyde bir etki rapor ediyor, teslimatta devam eden belirsizliğe atıfta bulunarak, "48 saatlik ihtiyaçlarını desteklemeye ve karşılamaya devam ediyoruz" dedi.

İsveç Çalışma Ortamı Kurumu Genel Müdürü Erna Zelmin-Ekenhem, bakım personelinin işyerinde kendini güvende hissetme konusu ile ilgili: "Her gün saat başı yaptıkları önemlidir. Ne kadar dayanacaklar? Bu zor zamanlar her gün iş sağlığı ve güvenliği üzerinde bir yük oluşturmaktadır. Burada, şimdi ve gelecekte bununla başa çıkmak zorundayız." dedi.

Şimdi inanılmaz derecede farklı bir durumdan geçiyoruz, tüm dünya etkileniyor diyen Ekenhem, "Mücadele etmemiz gereken şey ne görülüyor, ne duyuluyor ne de kokuyor, bunun da çok büyük sonuçları oluyor" dedi.

Sağlık personelinin kendilerini güvende hissetmelerini emniyetli ve güvenli bir çalışma ortamına sahip olmalarını sağlamak için koruyucu ekipman esastır.

Koruyucu ekipmanın beklediğiniz korumayı sağlaması, böylece yanlış güvenliğe düşmemesi önemlidir.

Çalışma yaşamında hastalığa karşı sıfır görüşle ilgili çalışmalar hiç bu kadar önemli olmamıştı.

Koruyucu ekipmanlara ek olarak, personeli korumanın başka yolları da olduğunu belirtmek isterim diyen Ekenhem, "Temizlik için yeni rutinler, personel endişelerinin nasıl halledileceği. Çalışmayı, takvimi ve kurtarma fırsatını nasıl organize edeceğinizi düşünün. Mevcut liderlik son derece önemlidir" dedi.

Ekenhem, "Hepimiz tatil zamanlarına ayak uydurmalı ve katlanmalıyız, verilen önerileri takip etmeliyiz.

Sağlık ve bakım personeli için bir yaz geliyor. İyileşmek için zaman olduğunu umuyoruz, ancak bu, bakım ve yardıma ihtiyacı olanlarla ilgilenen daha az insan olacağı anlamına gelir" ifadeleri kullandı.

İsveç Çalışma Ortamı Kurumu Genel Müdürü Erna Zelmin-Ekenhem:

"Stres ve yetersizlik konusunda endişe görüyoruz. İşitme hastalıklarında, özellikle kadınlarda, endişe verici bir şekilde artan pandemiden önce bile gördüğümüz bir artış görüyoruz. Artmaya devam ettiğini görüyoruz. Aslında, esas olarak sağlık hizmetlerinde çalışan kadınlardır. Savunmasız bir çalışma ortamı problemleri, zaten pandemiden önce vardı" dedi.

"Kadınların işlerinde hastalanması erkeklerden iki kat daha yaygındır" diyen Ekenhem, "İsveç Çalışma Ortamı Kurumu, çalışma ortamının ülkemizde iyi olmasını sağlayacak denetim makamıdır. Çalışma ortamı yasası ve kurallarına uyulması. Ayrıca İsveç'te satılan koruyucu ekipmanın kaliteli ve doğru malzeme olduğunu da inceleyeceğiz. Elimizdeki garanti, CE işaretli olmalarıdır" dedi.

İsveç Çalışma Ortamı Kurumu Genel Müdürü Erna Zelmin-Ekenhem:

Son olarak bu podyumda durduk, hükümetin sağlık ve bakım için kalite güvence koruyucu ekipmanların kullanılabilirliğini artırmak için bir basitleştirme süreci oluşturma misyonundan bahsettiğimiz de tarih 7 Nisan'dı. Avrupa Komisyonu CE işareti gerekliliklerini muaf tutma önerisinde bulunmuştu. Bunlara "hızlı yol" denir ifadeleri kullanarak, "Diğer şeylerin yanı sıra maske koruması ve vizör hakkında konuşuyoruz. Şimdi verdiğimiz izinler geçicidir ve bu yıl geçerlidir. İzin verdiğimiz şey güvenlidir ve sağlık hizmetlerinde kullanılabilir. Hızlı yol, her zaman temel koruma gereksinimlerini karşılamanız gerektiği anlamına gelir. 1,5 aydan fazla bir süredir birçok vaka aldık ve hızlıca hallettik. Bugüne kadar, bakım ve tedavi için 80 milyon maske ve vizör verdik" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) danışmanı Svante Werger:

"Bütün toplum pandemi ile başa çıkmak zorundadır" diyerek, "Ülkedeki genel durumu değerlendiririz ve daha sonra yaza değil daha da ileriye bakarız. Bazı alanlar, sağlık ve bakımda devam eden gergin duruma ek olarak göze çarpmaktadır" yorumunda bulundu.

İşsizlik konusuna da değinen Werger, "Normalde gençleri istihdam eden endüstrilerde daha az boş yer vardır. İşsizlik fiziksel ve zihinsel sağlık riskini artırır. Bunların çoğu belediyelerin yardımlarına diz çöküyor, polis, yetkililer ve diğer gönüllü kuruluşlarla birlikte bu tür zorluklarla başa çıkmak için yoğun bir şekilde çalışıyorlar" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Acil Durum Ajansı (MSB) danışmanı Svante Werger:

Örneğin halka açık yerlerde kısıtlamalara uyulmasını düzenlemek zorunda olan belediyelerdir.

Giderek artan sayıda otorite ve bölge, organizasyonlarını ve faaliyetlerini kademeli olarak yeni bir normal duruma uyarlamak için planlamaktadır. Dayanıklılığı artırması muhtemeldir. Sorun yaratacak ve salgını artıracak durumlara karşı uyanık olmalıyız diyen Werger, "Okul kapanışları ve yaz tatilleri dönemine giriyoruz. Gerçekten sıradan bir yaz olmayacak. Yetkililerin tavsiyelerine uymaya devam etmeliyiz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi