Bugün yeniden normal iş akışına başlayan Halk Sağlığı Kurumu bilgilendirme toplantısı düzenledi.

İsveç'te şuana kadar toplam tespit edilen vaka sayısı 60 bin 837'e ulaşırken, can kaybı 5 bin 161 oldu. Yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısı 2 bin 366 olarak kayda geçti.

Bilgilendirme toplantısına: 

Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Halk Sağlığı Konseyi yöneticisi Iréne Nilsson Carlsson,  
İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı danışmanı Svante Werger ve Eşitlik Kurumu Genel Müdürü Lena Ag katıldı.

Günler sonra düzenlenen toplantıda Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Salgının küresel ölçekteki etkisini değerlendirerek konuşmasına başladı.

Tegnell, Dünya genelinde 9 milyondan fazla vaka var ve neredeyse yarım milyon insan öldü. Dünyada vakaların fazla olduğu ülkeler aynı ülkeler, durumun ne yazık ki kötü yönde devam ettiği ve neredeyse günlük vakaların giderek arttığı yönde bir durum var diyerek, Kuzey ve Güney Amerika'da salgın bitmek bilmiyor yorumunda bulundu.

Tegnell, İsveç'te enfekte kişilerin sayısının artmaya devam ettiğini söyledi.

Şu anda İsveç'te enfekte olan 60.837 kişi var. Yoğun bakım (IVA) durumu yavaş yavaş daha iyi görünüyor, bu da yaz dönemi için iyidir, ancak daha iyi görünmelidir. Eğrilerin tekrar yükselmemesi önemlidir. Ancak, şuanda önceki kötü zamanlara kıyasla daha az yoğun bakım vakamız oluyor ifadeleri kullandı.

Tegnell, yaz boyunca mesafeyi korumaya devam etmek gerektiğinin altını çizerek, insanların kalabalık ortamlardan uzak durması ve toplu taşıt araçlarında yoğunluğa dikkat edilmelidir dedi.

Tegnell, risk altındaysanız, tavsiyelere uymak daha da önemlidir. Yaz aylarında sağlık çalışanlarının sayısı eskiden daha az olacak ve sağlık sistemi üzerinde baskı olmaması için eğriyi koruyabilmemiz önemlidir diyerek, hastaysanız evde kalın, aynı zamanda sosyal mesafenizi koruyun. Ancak evde kalmamız daha da önemlidir dedi.

Tegnell, nüfusun büyük bir çoğunluğunun tavsiyeye uyduğunu söylüyor.

Tegnell, pandemi sürecinin bu güne kadarki zamanında insanların eskiye göre daha iyi mesafe koruduğunu belirtti.

Artık daha fazla insanın evden çalıştığını söyleyen epidemiyolog, dışarıda yoğunlaşmanın azalması da sürecin iyiye gitmesinde önemli katkı olacağını vurguladı. 

İnsanların her on kişiden dokuzunun sürece adapte olduğunu ifade eden Tegnell, bu süreçte mesafe kuralına dikkat etmeyen tek grup 18-29 yaş grubudur diyerek gençlerin böyle olması şaşırtıcı değil ifadeleri kullandı.

Sık sık ellerinizi yıkayın hatırlatması yapan epidemiyolog, uzun aradan sonra yaptığı ilk bilgilendirme toplantısında akıllarda olan birçok soruyu dile dahi getirmedi.

İsveç Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson: 

Hastanedeki yoğunlukla ilgili bilgilendirme yapan Alexandersson, Yoğun bakım ünitelerinde geçen haftaya göre yüzde 20 azalma olduğunu söyledi.

Yoğun bakım ünitesine kabul edilenlerde covid-19 olmayan diğer hastalıklarla ilgili 90 yataklık bir azalma olduğunu dile getiren Alexandersson, yoğun bakım üzerinde baskının kısmen hafiflediğini ve işlerin bu alanda iyiye doğru seyrettiğini belirtti.

Sağlık çalışanlarının aylardır çok yoğun çalıştığını ve hala aynı baskı altında çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Alexandersson, insanların bu durumu göz önünde bulundurmasında fayda olacağını söyledi.

Sağlık çalışanları hala endişe için çalışmalarını devam ettiriyor vurgusu yapan Alexandersson, yaz döneminin gelmesiyle sağlık personeli sayısında azalma olacağı ve bu durumun sorun yaratmaması için çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

Ulusal Sağlık Kurulu halk sağlığı konseyi yöneticisi Iréne Nilsson Carlsson, belediyelerde yüksek sıcaklık planlarının gözden geçirildiğini söyledi.

2018'deki sıcak hava dalgasına kıyasla bu dönemki sıcaklıklara karşı belediyelerin daha fazla durum planları olduğunu görebiliyoruz diyerek, "Bugün, bu hazırlıklar belediyelerin yüzde 83'ünde var. Ev hizmetlerinde de yüzde 81'lik bir artış var. Daha iyi olması gerekiyor ama bir başarı gösteriyor" yorumunda bulundu.

Kurumların farklı alanlarda daha hazırlıklı olduğunun altını çizen Carlsson, tüm belediyelerde yaşlı bakım hizmetleri ve yaz döneminde beklenmedik durumlara karşı daha iyi durumda olduğunu belirtti.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı'nın danışmanı Svante Werger, Sifo araştırmalarının hem politikacılar hem de yetkililer için pandemi konusunda olan güveninin azaldığını gösteriyor diyerek sözlerine başladı.

Koronavirüsle mücadele konusunda politikacılara ve sağlık otoritesinin yaptığı çalışmalara güvenin azaldığı araştırmalarda, hala her 10 kişiden 8'inde mevcut tavsiyelere uyduklarını, bu rakamın bile arttığını belirtiyor.

İnsanlar daha bir pandemi ile yaşamak için hayatlarını uyarlamaya devam edecek mi sorusuna: Her dört eyaletten birinin bu yaz evde kalacaklarını belirtiyor diyen Werger, Yüzde 40'ı, seyahat süresi iki saatten daha uzun olan İsveç'te en az bir seyahat yapacaklarını belirtiyor.

On kişiden sekizi covid-19 ya da hasta olduklarına inanmıyor.

Werger, anketlerde, pandemiden sonra bile kaç kişinin davranışlarını değiştireceği sorusunu sorduklarını söyledi.

"Dörtte biri oranında insanların, pubları ve büyük etkinlikleri daha önce hiç olmadığı kadar sık ​​ziyaret edeceklerini söylüyor. Dördüncüsü, pandemiden sonra evden daha fazla çalışacaklarını belirtiyor. Salgın, davranışımızı değiştiriyor, tam olarak nasıl olacağını söylemek için çok erken. Şimdi en önemli şey yaz mevsiminin rehavete yol açmamasını sağlamak" şeklinde ifadeler kullandı.

Eşitlik Kurumu Genel Müdürü Lena Ag, artan tecrit durumu ve evde daha fazla zaman geçiren insanların yakın ilişkilerde şiddete maruz kalma riskini artırdığını belirtti.

"Şiddet mağdurları için okul saatleri veya işyerlerinde serbest bölge olarak destek tedbirlerine katılma olasılığı ortadan kalkmıştır. Şiddet uygulayan faillerin kurbanların hangi kişilerle iletişim kurduğunu kontrol etmesi daha kolay olacaktır" dedi.

Ag, "Durum kötüleşti. Nisan ayında, beraber yaşayanlar tarafından bir önceki aya göre kadınlara karşı daha fazla istismar vakası bildirildi. Bunun pandemiye bağlı olduğu sonucuna varmak için henüz çok erken. Ancak kadın sığınma evleri artan baskı ve Bris aile çatışmaları ve şiddet hakkında önemli ölçüde daha fazla konuşma olduğunu bildiriyor" yorumunda bulundu.

Lena Ag, "İsveç belediyelerinin tüm suç mağdurlarının ihtiyaçlarını görmek için yasal zorunluluğu vardır. Çeşitli alanlarda artan destek talep edilmektedir" diyerek "daha önce, İsveç Eşitlik Kurumu ve belediyelerin web sitesinde bulunması gerekenlerin bir kontrol listesiyle bilgi topladık" dedi.

Eskilstuna'da okullarda yaşayan gençler için, gençlerin nereye dönebileceği hakkında bilgi veren iletişim kartları geliştirilmiştir. Hudiksvall'da, savunmasız olanlar özellikle yaşlılar için yardım isterse posta yoluyla planlanmaktadır.

Lena Ag, "Tehlike sona ermekten uzaktır ve bu, erkeklere kadına yönelik şiddet, yakın cinsel istismar saldırıları mevcuttur. Özellikle yaz aylarında daha fazladır. Cinsel istismar konularındaki şiddet yaz aylarında her zaman artar. Önceki krizlerden elde edilen deneyimler, kriz hafiflediğinde daha fazla insanın yardım aradığını göstermektedir" dedi.

Sosyal hizmetler ve benzerleri üzerinde bu durumun sona ermesi ve toplumun bunu dikkate alması gerektiğinde daha fazla baskı olmasını bekleyebiliriz.

Lena Ag, şiddete maruz kalırsanız belediyenin sosyal hizmetlerini, ulusal kadın barış hattını, polisi ve Bris ile iletişim kurun dedi.

Editör: İsveç Gündemi