Haftanın ilk açıklamalarına göre, İsveç'te 11 bin 14 yeni vaka tespit edildiği bildirilirken, ülkedeki toplam vaka sayısı 700 bine dayandı.

Şuana kadar tespit edilerek sisteme kayıtlı olan vaka sayısının 695 bin 975 olduğu açıklanırken, toplam can kaybı da 13 bin 42 oldu.

Günlük basın bilgilendirme toplantısında değerlendirmelerde bulunan İsveç Halk Sağlığı Dairesi birim yöneticisi Sara Byfors, küresel olarak, 8. haftaya kadar 114 milyon vakanın kayıtlara geçtiğini bildirdi.

Güney ve Kuzey Amerika başta olmak üzere Avrupa'da da 7. ve 8. haftalar arasında vaka sayılarında bir artış gözlemledik dedi.

Sara Byfors, Avrupa'nın büyük bölümlerinin artık biraz daha koyu turuncu ya da kırmızı olduğunu belirterek, olumlu olarak göze çarpan yerler çoğunlukla Norveç ve Finlandiya, ancak metropol bölgelerde belirli bir artış gördünüz görülüyor dedi.

İsveç, AB / AEA için nispeten yüksek bir "kümülatif insidansa" sahiptir.

İsveç'te enfeksiyon vakalarında 8 ile 9 arasında bir artış olduğunu belirten Byfors, "Ulusal düzeyde hala bir artış görüyoruz, ancak yine de parçalanmış bir resmimiz var" ifadeleri kullandı.

İsveç'te 39 yeni ölüm kaydedildi.

FHM'den Sara Byfors, haftalık ölüm sayısını azalma eğilimi devam ediyor ve bunun aşılama ile ilgili olduğuna inanıyoruz dedi.

Sara Byfors, Gävleborg, Halland ve Norrbotten enfeksiyonda artış görürken, Skåne pozitif bir eğilim sergiliyor ifadeleri kullandı.

Byfors, Västerbotten'in batarya fabrikasındaki salgına bağlı olarak çok hızlı bir artış yaşadığını ve şimdi bunun üstesinden gelmiş gibi göründüklerini sözlerine ekledi.

Yeni vakaların genellikle İngiliz varyantı olduğunu belirten Byfors, yeni vakalarda İngiliz varyantı yükselişte dedi.

Halk Sağlığı Kurumu, diğer ülkelerin gelişiminde olduğu gibi, insidansın hızla arttığını belirtti.

B.1.1.7 (Birleşik Krallık varyantı) 8. haftada çoğu bölgede hızla artış gösterdi.

İsveç Halk Sağlığı Ajansı'na göre, "özel öneme sahip" diğer mutasyonlarla ilgili olarak, bölgelerde hala düşük.

Sara Byfors, mevcut aşıların covid-19'un ciddi hastalığına karşı çok iyi koruma sağladığını belirtti.

Hala 1. aşamadayız, ancak çoğu bölge 2. aşamaya da başladı.

İsveç'te şu anda toplam 986.389 aşı yapılmıştır.

"Aşıların mevcudiyeti nedeniyle program sürekli olarak biraz değişiyor" diyen İsveç Halk Sağlığı Dairesi birim müdürü Sara Byfors, aşılama sırası size geldiğinde, bölgenizden talimatlar alacaksınız dedi.

Byfors seyahatlerle ilgili "Bir yolculuğa çıkmadan önce neyin geçerli olduğunu kontrol etmek önemlidir." dedi.

"Yaşanan gelişmelerde eğriyi eşitlemek istiyoruz" diyen Byfors, kendinizi rahatsız hissetiğinizde mutlaka test yaptırın ve sosyal temastan kaçının diyerek, süreçte herkesin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi