Gökbilimcilerin ilk düşündüğünden yaklaşık on kat daha fazla olduğu belirtildi.

Uppsala Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü'nde araştırmacı olan Erik Stempels, Bu, birkaç on yıl içinde İsveç'e çarpan en büyük araç, diyor.

Geçen Cumartesi günüydü, Västmanland'ın tamamı ve Uppsala'nın bazı kısımları üzerindeki gece gökyüzü, saat 22:30'da aniden parlak bir ışıkla aydınlandı.

Norveç'teki üç meteor kamerası, dünya atmosferine giren ve yanmaya başlayan ekstra parlak bir göktaşı (bir bolide) olduğunu gösterdi.

Gökbilimcilerin ilk tahminlerine göre, Boliden yaklaşık 800 kilogram ağırlığında olmalıydı. Ancak şimdi daha fazla kameralardan veriler toplandı, bu da taşın önemli ölçüde daha büyük olduğunu gösteriyor. Amerikan Nasa'daki araştırmacılar, 9,700 kilo ağırlığında olabileceğini duyurdu. Avrupalı ​​araştırmacılar daha mütevazı ve yaklaşık 5.500 kilo olduğunu tahmin ediyorlar. Hesaplamalar halen devam ediyor.

Taş, Västerås ve Uppsala arasında yerden yaklaşık 18 kilometre yüksekte patladı. Her ihtimalde yerde parçalarını bulmak mümkündür.

"Almanya'dan da dahil olmak üzere olayın yaşandığı bölgeye giden insanlar var ve sonra henüz hiçbir şey bulamadık" diyen Eric Stempels, Norveç'teki insanların gelmek istediğini biliyorum, ancak bunu karantina kuralları nedeniyle yapamıyorlar ifadeleri kullandı.

Örebro Astronomi Derneği, Facebook sayfasında yerdeki veya üretilmesi gereken aletlerin toprak sahibine ait olduğunu bildiriyor. Göktaşı benzeri nesneler bulanlardan önce analiz için İsveç Doğa Tarihi Müzesi'ne göndermeleri isteniyor. Konuya dair araştırmalar devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi