Kasım ayı içinde İsveç'te covid-19 kaynalık günlük ortalam 20 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

İsveç'te bazı günlerde çok daha yüksek ölüm sayılarının açıklanmasının nedenini biriken ölüm vakalarının tespit edildikten sonra toplu olarak verilmesi nedeniyle bazı günler sayının çok olabildiğini söyledi.

Tegnell'e göre, 18 Kasım'da 96 kişinin öldüğü açıklanması daha önceki kayıtlarla birlikte olduğu, o günde normalde 20 kişi hayatını kaybetmişti ifadeleri kullandı.

Tegnell'in 18 Kasım tarihinde 20 kişinin hayatını kaybettiğini söylemesi üzerine, Expressen gazetesi 18 Kasım'da 96 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı verileriyle Tegnell'in rakamı yanlış verdiğini ileri sürdü.

Tegnell'in açıklamalarının aksine Kasım ayında ortalama 41,7 kişinin öldüğü görülüyor.

18 Kasım'da İsveç'te covid-19 nedeniyle can kaybını 96 olarak bildirildi. Tegnell, bu rakamların geciken raporlama nedeniyle ölümlerin daha uzun bir süreye yayıldığını söyledi. Ayrıca şunları söyledi:

"Şiddetli bir artışımız yok ama Ekim ortasından beri gördüğümüz bir artış bulunuyor." ifadeleri kullandı.

Daha önce yaşadığımız bu 20 ölümden aniden 40, 50'ye çıkmış olmamız söz konusu değil. Rakamların geçmişe dayalı olduğunu ifade ederek, açıklanan rakamlar sadece o günün rakamları değil yorumunda bulundu.

Expressen, 18 Kasım'daki ölü sayısı kademeli olarak artarak Aralık başına kadar yenilendi ve Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı verilere bakıldığında, rakamlar 18 Kasım'da İsveç'te 49 kişinin covid-19 nedeniyle öldüğünü gösteriyor.

Yedi günlük dönemde 15-21 Kasım, 292 kişi hayatını kaybetti. Bu verilere göre, günlük can kayıpları ortalama 41,7 ölüme karşılık geliyor. Tegnell'in verdiği rakamların aksine İsveç'teki günlük ölüm ortalaması 40-50 arasında görülüyor.

Expressen verilerine göre, Tegnell'in rakamlar konusunda doğru bilgi vermediği, açıklanan rakamlarla Tegnell'in söylediği rakamlar örtüşmüyor.

Editör: İsveç Gündemi