İsveç'te Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan, Türk sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin davet edildiği bir iftar yemeğinde çekilen fotoğrafının İsveç medyasında “Irkçılarla yemek yediler” başlığıyla yayınlanmasının ardından görevinden istifa etmişti. Kaplan'la aynı iftara katılan İpek de Sosyal Demokrat Partisinden ve belediyedeki görevlerinden istifa ettiğini açıkladı.

İsveç'te devlet televizyonu SVT ve ülkenin önde gelen gazeteleri Aftonbladet ve Expressen dahil olmak üzere İsveç medyasının önemli bir kısmı Türk STK'ları için "ırkçı", "faşist", "aşırıcı", "yeraltı örgütü" şeklinde tanımlamalar kullanıyor.
Çeşitli suçlamalara doğrudan ya da dolaylı hedef olan STK'lar arasında Ülkü Ocakları, İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG), Diyanet Vakfı, İsveç İslam Federasyonu, TÜMSİAD, Türk İşçi Dernekleri Federasyonu gibi kuruluşlar ve bunların İsveç şubeleri bulunuyor.

İstifası öncesinde Kaplan'ın, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından farklı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin davet edildiği bir iftardaki fotoğrafları, bazı gazetelerde "Kaplan, yeraltı örgütü üyeleri ile aynı yemekte" başlığı ile yayınlandı. Kaplan'ın, IGMG tarafından düzenlenen "Maide-i Kur'an" etkinliğindeki fotoğrafı da "Kaplan radikal İslamcıların programında" başlığıyla yayınlanmıştı.

Kaplan'la birlikte STK temsilcileriyle iftara katıldığı için benzer suçlamalara hedef olan İpek, AA muhabirine, son dönemde İsveç basınının Müslüman genç siyasetçileri adeta bitirmek için düğmeye bastığını söyledi.
İpek, "İsveç basınında bir grup PKK yanlısı, Türkiye ve İslam karşıtı gazeteci, genç ve gelecek vadeden Türk ve Müslüman kökenli politikacıları yok etmek için inanılmaz bir yalan kampanyası başlattı." dedi.

İftar fotoğraflarının İsveç basını tarafından suç gibi gösterilerek kullanıldığını belirten İpek, “Bu haberler 'yeraltı örgüt üyeleri ile, radikal İslamcılarla yemek yediler' şeklinde servis ediliyor. Şu anda Türk ve Müslüman sivil toplum kuruluşların programlarına katılan genç siyasetçiler mercek altına alınarak sistematik olarak baskıya maruz bırakılıyor. Ben de bu baskılara dayanamayarak istifa etmek zorunda kaldım.'' şeklinde konuştu.

Yeşiller Partisinden İsveç Şehircilik ve İskan Bakanı Mehmet Kaplan 3 Ekim 2014'ten bu yana sürdürdüğü bakanlık görevinden hafta başında istifa ettiğini açıklamıştı.
Dün de İsveç İslam Gençlik Federasyonu Başkanı Yasri Shamsudin Khan, dini değerlerine saldırıldığı gerekçesiyle Yeşiller Partisinden istifa ettiğini duyurmuştu.
Editör: İsveç Gündemi