İsveç  Ulusal Suçluluğu Önleme Konseyi'nin (BRA) yayınladığı rapora göre, İsveç'te geçen yıl 113 kişi cinayete kurban gitti. Raporda son 16 yılda cinayet nedeniyle öldürülen insanların sayısında rekor artış yaşandığı bildirildi.
İsveç devlet radyosuna konu hakkında açıklama yapan Kriminolog Mikael Rying, dünyanın en sakin ülkelerinden biri bilinen 10 milyonluk İsveç'te bu seviyede cinayetlerin artışlarını uyuşturucu çetelerinin arasındaki savaşa bağladı. İsveç'te suç işleme haritasının son 25 yılda çok değiştiğini kaydeden Rying, 90'lı yıllarda sarhoş insanların birbiri ile yaptığı kavgalardan dolayı polis basit vakalarla uğraşırken, şimdi uyuşturucu çetelerin birbirlerine yaptığı suikastlarla  uğraşmak zorunda kalıyor'' değerlendirmesinde bulundu. 

Geçen sene öldürülen 113 kişinin büyük çoğunluğunun 18 ila 30 yaşı arası olduğunu söyleyen Rying, öldürülenlerin yüzde 75'nin İsveç'in üç büyük kenti; Stockholm, Göteborg ve Malmö olduğunu kaydetti. 
- Çete savaşlarını önlemek için yeni atama


Öte yandan uyuşturucu çetelerinin aralarındaki suikastları önlemekte zorlanan hükümet, kısa süre önce  İsveç İstihbarat ve Güvenlik Servisi (SEPO) Başkanı Anders Thornberg, İsveç Emniyet Genel Müdürü'ne atadı. İsveç devlet televizyonu SVT, bu atamanın son üç yıldır ülkede yükselen çete savaşlarının sonlandırılması için önemli bir karar olarak değerlendirdi. 
Editör: İsveç Gündemi