Edinilen bilgilere göre, firar eden şempazelere karşı yürütülen operasyonda üç tanesinin vurularak öldürüldüğü belirtilirken, bir tanesinin hala firarda olduğu söylendi.

Çarşamba günü öğleden sonra şempanzeler, Gävle'nin dışındaki Furuviksparken'deki barınaklarından kaçtı. TV4, üç şempanzenin vurularak öldürüldüğünü, ancak dördüncüsünün şu anda firarda olduğunu belirtti.

Polis güvenlik gerekçesiyle aramaların yapıldığı bölgeye kimseyi yaklaştırmadı. Olayı takip etmek isteyen gazetecileri güvenli değil diye uzaklaştırdı.

Kaçış Çarşamba günü öğleden sonra saat 13.00 sıralarında yaşandığı belirtildi. Olay yerine çağrılan acil servis ekipleri, diğer şeylerin yanı sıra insansız hava araçlarıyla şempazeleri aramaya başladı.

Şempanzelerden ikisinin olaydan kısa bir süre sonra tespit edilerek vurulduğu, üçüncüsünün daha uzun sürdüğü belirtildi. 

TV4 Nyheterna, öğleden sonra 14:30'da üç maymunun vurulduğunu bildirdi, ancak ardından dördüncü bir şempanzenin kaçtığı ve henüz bulanamadığını belirtti.

Parkın işetlemecisi Parks and Resorts şirketinin bilgi müdürü Annika Troselius, konuya ilişkin verdiği demeçte, parkın değerlendirmesinin hayvanları yakalamanın mümkün olmadığı yönünde olduğunu söyledi.

"Nasıl dışarı çıkabildiklerini tam olarak bilmiyorum"

Troselius, "Şempanzelerin dışarı nasıl çıktıklarını tam olarak bilmiyoruz ama bunu çok ciddiye alıyoruz" dedi.

Şempanzelerin nasıl kaçtığı hala belli değil.

"Bütün bu durum her şekilde trajik. Bu olmamalı" diyen Annika Troselius, tüm sorumluluğu üstlenmeli ve bunu araştırmalıyız ifadeleri kullandı.

Furuviksparken, öğleden sonra internet sitesinde önemli bir mesaj yayınladı. Diğer şeylerin yanı sıra, "Bunu çok ciddiye alıyoruz ve şimdi öncelik çevrenin, hem çalışanların hem de yakınlarda yaşayanların güvenli olmasını sağlamaktır" diyerek  "İnanılmaz derecede sıkıcı bir gün." paylaşımı yaptı.

Editör: İsveç Gündemi