Ancak enfeksiyon devam ediyor ve mesafenizi korumaya devam etmek önemlidir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumunun, bölgesel vaka durumuna göre, karantina uygulanıp, uygulanmayacağını değerlendiriyor.

Dünya genelindeki toplam vaka sayısı 13.1 milyona ulaştı. 570 bin kişi öldü. Salgından en fazla etkilenen ABD ve kıtası, vaka artışları ve can kayıpları artmaya devam ederken, en kötü durum Güney Amerika yaşanıyor.

İsveç'te, rakamlar bir süredir düşüyor ve dün düzenlenen ortak basın toplantısında dokuz ölüm bildirildi.

Bununla birlikte, 23 araştırmacıdan oluşan bir grup, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun, maske korumasının genel kullanımı konusunda öneri olmak üzere, başka önlemler almaması konusunda eleştirlerine devam etti. Haziran başından bu yana sürdürdükleri bir konu olan uzmanlar, İsveç'in salgınla etkin mücadele edebilemesi için önlemlerin arttırılması gerektiğini savunuyor.

Yetkililer, maske koruması konusunda, insanların maskeyi iyi kullanamayacağı ve daha fazla sorun yaratabileceğini düşünüyor. Bunun için gerçekçi bir rapor yok. Tam tersi, 23 yaşındaki Profesör Björn Olsen, maskenin koruyuculuk etkisinin fazla olduğunu söyledi.

"Bazı durumlarda maske zorunluğu olacak mı?"

Araştırmacılar, asemptomatik kişilerin enfeksiyon yayılımının yüzde 40-45'ini oluşturduğunu gösteren çalışmalara atıfta bulunuyorlar.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu doktoru ve bölüm başkanı Karin Tegmark Wisell, bu çalışmaların net olmadığını söylüyor.

Halk Sağlığı Kurumu maske koruyucularının genel kullanımını asla tavsiye etmeyecek mi sorusu üzerine: Wisell, "Hayır, biz öyle söylemedik. Ancak hem bilim hem de DSÖ, enfeksiyonu önlemek için en önemli şeyin mesafenizi korumak olduğunu söylüyor ve bu bizim yönetimimizin temelidir" dedi.

Bununla birlikte, bazı durumlarda maske koruması önerilebilir.

"Maske koruması enfeksiyonun yayılmasını artırır"

Wisell, "Maske koruyucuları belirtileriniz olduğunda topluma çıkmak için bir bahane olamaz. Belirtileriniz olsun ya da olmasın, yakın temasta bulunmak için bir mazeret olamaz" ifadeleri kullandı.

Bununla birlikte, yüz yüze yakın temastan kaçınmanın mümkün olmadığı bazı durumlarda destek olabilir.

Wisell, maske konusunun karmaşık olduğunu belirterek, dünyanın dört bir yanında maske koruyucularının bir şekilde kullanıldığını görüyoruz, böylece enfeksiyonun yayılmasını artırıyorsunuz. Maske takmak, aynı zamanda insanların tedbirsiz davranmasına da neden oluyor diyerek, "Maske takınca, tehlikenin bittiğini düşünüyorsunuz. Bu en büyük zaaf oluyor" şeklinde değerlendirdi.

Wisell, "örneğin, en yaygın olarak maske korumasını kullandıkları Kaliforniya'da, sayıların şu anda döndüğü ve yükseldiği yerde görüyoruz" dedi.

23 araştırmacı, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun insanları daha fazla evde kalmasını tavsiye etmediğini de eleştiriyor.

Sorulan yaygın bir soru şudur: Eğer ailede bir kişi hasta ise, o zaman herkes evde mi kalmalıdır? 

"Asemptomatik olan ailelerin diğerlerinin işe veya okula devam edebilmeleri konusunda nasıl bir öneri vardır."

Ancak hala asemptomatik olan birçok taşıyıcı varsa, bu tavsiyenin revize edilmesi gerekebilir mi?

Wisell: "Bu oldukça karmaşık bir konu, çünkü ailede birisinin semptomları varsa, karantinada olmanız oldukça uzun bir zaman alır ve mali olarak oldukça zor durumda olan aileleri veya diğerlerini olumsuz vurabilir."

Toplumun bir bütün olarak da işlev görmesi gerektiğini hesaba katması gerektiğini de sözlerine ekleyen Wisell, "Bu yüzden çok fazla morbiditeye sahip olamazsınız ve evde nüfusun büyük bir kısmını tutamazsınız" diyor.

Fakat şu anda bu soruya yoğun bir şekilde bakıyoruz: Gönüllü karantinanın önerilmesi veya karantinanın daha yaygın olması gereken durumlar var mı sorusuna geri dönüyoruz diyerek, çok yönlü durumlara bakıldığını ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi