İsveç'te de aşı yaptıran ve dudaklarında dolgu olan 27 yaşındaki hemşire Anna, aşı sonrasında alerjik reaksiyonlar baş gösterdi.

Genç kadın, aşıdan sonra birdenbire dudaklarında kaşıntı oluşmaya ve şişmeye başladığını söyledi.

Her yıl yaklaşık 100.000 İsveçli çeşitli güzellik prosedürleri uygulamaktadır. Daha yaygın olanlardan biri, kırışıklıkları gidermek veya dudakları ve yanakları daha dolgun hale getirmek için yüzdeki sözde dolgu maddeleridir.

Stockholm'de psikiyatri alanında çalışan 27 yaşındaki hemşire Anna da onlardan biri. Dudaklarına dolgu yaptırmıştı.

Bu hafta sonu hemşireye, Astra Zeneca'nın covid-19 aşısının ilk dozunu verildi. Aşının koluna enjekte edilmesinden sadece birkaç dakika sonra dudakları ciddi şekilde şişti.

Genç hemşire "Dudaklarda kaşıntı hissetmeye başladım ve sonra aşıya karşı alerjik bir reaksiyonum olduğu belli oldu" dedi.

Modern hakkında erken raporlar

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) bir danışma panelinde, daha önce, yüz ve vücutlarında dolgu olan, birkaç kişi Moderna'nın korona aşısını almakla bağlantılı şişme ve iltihaplanma yaşadıktan sonra bir uyarı yayınladı.

İsveç İlaç Kurumu, hem Moderna'nın hem de Pfizer Biontech'in aşısı ile benzer yan etki raporları aldı. Bugüne kadar dolgu operasyonu geçirmiş olan sekiz kişi, aşılamadan sonra sorunları bildirdi.

"Bu bir şok değil. Dolgu maddeleri gibi vücuda eklenen tüm malzemeler immünolojik reaksiyonlara neden olabilir" diyen Tıbbi Ürünler Ajansı doktoru ve araştırmacısı Elisabeth Bernspång, aşı ve dolgu maddeleri tepki vermenize neden olabilir ifadeleri kullandı.

Astra Zeneca: Benzer durum yok

Anna aşılanmadan önce, dolgu maddesi olanları etkileyebilecek yan etkilerin farkındaydı. Ancak Astra Zeneca'nın aşısını yaptıracağı için endişelenmiyordu.

"Dolgu nedeniyle aşının yan etkilere neden olabileceğini biraz düşünüyordum. Ama diğer aşı üreticileriyle ilgili olduğunu sanıyordum" diyen Anna, Astra Zeneca aşısında da böyle bir durum olabileceğini bilmiyordum ifadeleri kullandı.

İskandinav bölgesindeki Astra Zeneca'da Tıp Müdürü olan Andreas Heddin'e göre, ilaç şirketi kendisi benzer tepkilerle karşılaşmadı.

"Şimdiye kadar vaka raporlarımızda bu tür yan etkilere dikkat çekmedik, ancak buna bakıyoruz ve daha önce diğer korona aşıları için bunun olduğunun farkındayız" yorumu yaptı.

Doktor: Dün aynı şey oldu

Reaksiyondan sonra Anna antihistaminiklerle tedavi edildi. Sonra bir gün önce başka bir kadının benzer bir tepki gösterdiğini öğrendi. Buna rağmen Anna, aşılama başlamadan önce dolgu olup olmadığı konusunda hiçbir uyarı ve soru almadı.

Genç hemşire "Bana dolgu yapıp yapmadığımı sormaları gerekirdi, özellikle de önceki gün başka bir kızda alarjik tepki olması nedeniyle bunu sormaları lazımdı. Bunun olabileceğine dair küçük bir uyarı gerekiyordu" diyerek hiç bir şey sorulmamasına tepki gösterdi.

Tıbbi Ürünler Ajansı, aşılama ile bağlantılı olarak dolgu maddeleri hakkında genel tavsiye yayınlamak için henüz çok erken olduğuna inanıyor. Bu, analiz etmek ve hakkında sonuçlar çıkarmak için daha fazla miktarda yan etki raporu gerektirir. Ek olarak, reaksiyonlar basit ve hızlı bir şekilde tedavi edilebildikleri için tehlikeli sayılmaz deniliyor.

Ancak Elisabeth Bernspång, bir doktor olarak, aşı yaptırmadan önce dolgu maddelerini bırakmayı düşünmeniz gerektiğini hala söylüyor.

"Tıbbi nedenlerden dolayı dolgu kullanmak zorunda değilseniz, belki aşıdan birkaç ay sonrasına kadar kullanmamalısınız" dedi.

İkinci doz ile ilgili endişe

Anna dokuz hafta içinde ikinci dozunu alacak ve şimdi vücudunun o zamana kadar nasıl olacağı endişesi taşıyor.

"İkinci dozda daha güçlü tepki verdiğini duydum ve şimdi böyle tepki verirsem, yan etkiler için ne yapacağım?"

"Bunu halka duyurmalılar ki daha fazla insan aşı olmadan önce bunun olabileceğini bilsin" diyen hemşire dolgusu olanların dikkatli olması gerekiyor dedi.

Editör: İsveç Gündemi