Özellikle son beş günde 70 delta varyantı vakasının tespit edilmesi yaşanan gelişmelerin endişe verici olduğunu ortaya koyuyor.

Gotland Bölgesi'nden enfeksiyon kontrol doktoru Maria Amér, bu virüsün bizi daha önce şaşırttığını ve tekrar yayılma riskinin olduğunu söyledi.

Perşembe günü, İsveç Halk Sağlığı Ajansı , İsveç'te 9 Haziran'a kadar, tam genom dizilimi olarak adlandırılan, koronavirüsün daha bulaşıcı delta varyantının 71 vakasının keşfedildiğini bildirdi.

Tüm bölgelerin enfeksiyon kontrol birimleriyle ilgili yapılan incelemede, bildirilen doğrulanmış delta virüsü vakalarının sayısının geçtiğimiz Pazartesi günü en az 121'e yükseldiğini gösteriyor. Bu, 9 Haziran'dan bu yana en az yüzde 70'lik bir artış anlamına geliyor.

Västra Götaland hariç, 21 bölgeden 20'si ankete yanıt verdi. 

İsveç Halk Sağlığı Kurumu'na göre Gotland'ın 9 Haziran'da bildirilen iki vakası vardı. Gotland Bölgesi'nden enfeksiyon kontrol doktoru Maria Amér'e göre 14 Haziran'da beş vaka vardı:

- Bu virüs bizi daha önce şaşırttı ve tekrar şaşırtma riski var dedi.

Delta varyantının daha bulaşıcı olduğuna inanılıyor

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Perşembe günü yaptığı basın açıklamasında, delta varyantının "diğer varyantlara kıyasla daha fazla yayılma kabiliyetine sahip olduğuna inanıldığını" ve "ön analizlerin, bir dozdan sonra aşı korumasının delta varyantına karşı biraz daha düşük olduğunu gösterdiğini" belirtti. Ama bu iki doz aşı iyi koruma sağlıyor".

Yetkili ayrıca Värmland ve Blekinge'de delta varyantı vakalarının sayısının arttığını kaydetti. Bu nedenle, her iki bölgede de daha sıkı enfeksiyon kontrol önlemleri alındı.

Bu nedenle, delta varyantının bildirilen prevalansı bölgelerde değişmiştir. 9 Haziran rakamı Halk Sağlığı Kurumu'nun derlemesinden, 14 Haziran rakamı ise anketten geliyor.

Rakamlardaki farklılık, bazen bölgelerden Halk Sağlığı Kurumu'na yapılan bildirimlerdeki gecikmelerden kaynaklanmaktadır. Örneğin, Stockholm Bölgesi bir basın açıklamasında 7 Haziran'a kadar 35 delta varyantı vakasının bulunduğunu yazarken, Halk Sağlığı Kurumu 9 Haziran'da Stockholm bölgesinde 29 vaka olduğunu açıklamıştı.

Blekinge

9 Haziran: Bildirilen 4 vaka

14 Haziran: 16 bildirilen vaka

Dört kişinin daha delta varyantı ile enfekte olduğundan şüpheleniliyor. Örnekleri artık sıralanmıştır. Enfeksiyon kontrol doktoru Bengt Wittesjö dediğine göre:

- Ciddiyetini değerlendirmek zor ama İngiltere'de görüldüğü gibi sosyal bir yayılım yaşama riskimiz var. En endişe verici şey, hastalığa karşı iyi bir koruma elde etmek için iki doz aşının gerekli olmasıdır.

Dalarna

9 Haziran: 1 bildirilen vaka

14 Haziran: 1 bildirilen vaka

"Hindistan'da enfekte bir kişiyle ilgili bir vaka bulduk" diyen Dalarna Bölgesi enfeksiyon kontrol doktoru Anders Lindblom, enfeksiyon takibinin daha fazla yayılım olduğunu göstermiyor ifadelerini kullandı.

Bölgenizdeki delta varyantıyla ilgili durum ne kadar ciddi?

Lindblom, "Henüz ciddi değil, ancak hem bilinen hem de gelecekte ortaya çıkabilecek tüm varyantları izlememiz önemli" dedi.

Gotland

9 Haziran: Bildirilen 2 vaka

14 Haziran: 5 bildirilen vaka

Şimdi daha fazla şüpheli vaka araştırılıyor. Gotland Bölgesi'nden enfeksiyon kontrol doktoru Maria Amér:

- Sıralama, vakalar etrafında gerçekleşiyor, bu nedenle şu anda araştırdığımız kümelerle bağlantılı ek vakalar olabilir. Kaç tane olduğunu söylemek zor.

Gotland'daki delta varyantı etrafındaki durum ne kadar ciddi?

- Şu anda durumu endişe verici olarak algılamıyorum. Ancak bunu çok ciddiye alıyoruz ve yayılmanın haritasını çıkarıyoruz. Ayrıca şu anda Gotland'da toplamda az sayıda vakamız var.

Gävleborg

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

Enfeksiyon kontrol doktoru Shah Jalal'e göre, bölge delta varyantının vakalarını ne teyit etti ne de şüphelendi.

Halland

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

Halland Bölgesi'nde sıfır onaylanmış ve sıfır şüpheli vaka var.

bölgenin iletişim direktörü Johanna Wiechel-Steier, "Ama durumu takip ediyoruz ve bir düşüş bekliyoruz" dedi.

Jämtland Harjedalen

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

Jönköping

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

Kalmar

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

- Kalmar bölge enfeksiyon kontrol doktoru Lisa Labbé Sandelin, hangi varyant olursa olsun, teyit edilen her vakada enfeksiyonu hızlı bir şekilde durdurabilmek için şimdi enfeksiyon takibimizde hırs seviyesini daha da artırıyoruz, dedi.

Kronoberg

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 1 bildirilen vaka

- Kronoberg Bölgesi'nde enfeksiyon kontrol doktoru yardımcısı Hampus Hjorton, sıralama ile doğrulanmış bir vakamız var dedi.

Kaç tane şüpheli delta vakanız var?

- Cevap vermek mümkün değil, yanıtı verdi.

Norrbotten

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

- Enfeksiyon kontrol doktoru Anders Nystedt, 20. haftaya kadar elimizde veri var ve şu ana kadar örneklememizde delta mutasyonunu bulamadık, dedi.

Skåne

9 Haziran: 1 bildirilen vaka

14 Haziran: 1 bildirilen vaka

- Skåne Bölgesi'ndeki enfeksiyon kontrol doktoru Eva Melander, delta varyantıyla ilgili yeni şüpheli vakamız olmadığını söyledi.

Stockholm

9 Haziran: 29 bildirilen vaka

14 Haziran: 36 bildirilen vaka

"Sekanslanan en az yüzde onun örneğine dayalı olarak 36 delta vakası rapor edilmiştir. Şu anda bölgede delta salgını şüphesi yok. Teyit edilmiş vakalarla teması olan ve delta varyantından olduğundan şüphelendiğimiz birkaç vaka var" diyen Stockholm Bölgesi basın görevlisi Hanna Fellenius, bölgenin delta ile ilgili enfeksiyon takibini yoğunlaştırdığını ve dizilenen pozitif PCR örneklerinin oranının giderek arttığını söyledi.

Södermanland

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

Uppsala

9 Haziran: Bildirilen 3 vaka

14 Haziran: Bildirilen 4 vaka

Uppsala Bölgesi'nde, ikisi Nisan'da olmak üzere dört doğrulanmış delta varyantı vakası var. Enfeksiyon kontrol hemşiresi Johan Hedlund, bunların çevresinde enfeksiyon izleme birimimiz tarafından araştırılan 15-20 şüpheli vaka olduğunu söyledi.

Varmland

9 Haziran: 15 bildirilen vaka

14 Haziran: 39 bildirilen vaka

"Şu anda 183 şüpheli vaka raporu aldık. Yoğunlaştırılmış tipleme ile artık yakın gelecekte delta varyantının varlığını diğer varyantlarla, özellikle de bir süredir hakim olan sözde alfa varyantıyla ilişkilendirebileceğiz" diyen Enfeksiyon kontrol doktoru Ingemar Hallén Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklamalarda önemli bilgiler paylaştı. Çünkü son zamanlarda Värmland'da covid-19 vakalarının insidansında artış ve aynı zamanda nispeten birçok delta varyant vakasının insidansı arttığı için Värmland durumu ciddiye alıyor.

Hallén bugün Pazartesi günü yanıtladı, o zamandan bu yana vaka sayısı değişmedi.

Västerbotten

9 Haziran: 1 bildirilen vaka

14 Haziran: 2 bildirilen vaka

"Her ikisi de ilçe dışında, biri yurt dışında ve diğeri İsveç'in başka bir bölgesinde enfekte oldu" diyen Enfeksiyon kontrol asistanı doktoru Gunilla Persson, enfeksiyon takibinin devam ettiğini, ancak şu ana kadar bu ikisine dayalı yeni vaka tespit edilmediğini söyledi.

Delta varyantı ile ilgili durum ne kadar ciddi?

"Şu anda ciddi bir durum değil, ancak hane içi temas kurallarını sıkılaştırıyoruz" diyen Persson, karantinadan muaf olmak için bir doz yerine iki doz aşı almış olmak gerektiğini söyledi.

Västernorrland

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 0 bildirilen vaka

"Şu ana kadar şüpheli vakalar hakkında bilgimiz yok" diyen Enfeksiyon kontrol doktoru yardımcısı Maria Tempé, şu anda bölgede delta varyantıyla ilgili durumun ciddi olmadığını söyledi.

Västmanland

9 Haziran: Bildirilen 2 vaka

14 Haziran: 2 bildirilen vaka

Görevli enfeksiyon kontrol doktoru Emeli Månsson, daha önce teyit edilmiş iki vakayla bağlantılı olarak yaklaşık on örneğin eksiksiz bir genom dizilimine yanıt bekliyoruz, dedi.

Västra Götaland

9 Haziran: 11 bildirilen vaka

14 Haziran: yanıt yok - en az 11 vaka bildirildi

Örebro

9 Haziran: 0 bildirilen vaka

14 Haziran: 1 bildirilen vaka

Östergötland

9 Haziran: Bildirilen 2 vaka

14 Haziran: 2 bildirilen vaka

Editör: İsveç Gündemi