Özellikle Güney İsveç'te elektrik maliyetleri bu kış iki kat daha pahalı olabilir.

Sabit fiyatla elektrik isteyenler için ise geçen yıla göre hem çok daha pahalı hem de anlaşma yapmak daha zor görünüyor.

Elektrik piyasası, güney İsveç'te yaşayanlar için çok pahalı bir kış öngörüyor. Elektrik piyasasındaki değişken fiyatlar ve belirsizlik nedeniyle, artık sabit bir fiyatla elektrik sunan şirket sayısı eskisinden çok daha az.

Sabit sözleşme sunan şirket sayısı azaldı

Enerji Piyasası Müfettişliği'ne (EI) göre, güney İsveç'teki ev sahiplerinin Haziran 2021'de seçebilecekleri 270 sabit sözleşmesi vardı. Bu yılın Haziran ayında bu sayı 93'e düştü.

Yaklaşık yüzde 65'lik bir azalma.

- EI analisti Jerker Sidén, muhtemelen 4. bölgede sabit fiyat anlaşmaları sunma riskinin daha yüksek olduğunu ve bu nedenle orada aktif olan bazı şirketlerin bunu teklif etmediğini söyledi.

İsveç genelinde de sabit fiyatlı sözleşmeler sunan şirket sayısı önemli ölçüde azaldı. Bu yılın Haziran ayında, hanelerin Haziran 2021'e kıyasla ortalama yüzde 54 daha az sabit fiyatlı sözleşme seçeneği vardı.

Daha pahalı sözleşmeler

Elektrik şirketi Eon, mevcut sözleşme sayısını azaltan şirketlerden biridir. Eon'da elektrik ticareti başkanı Emma Tronarp Trawén, bir yılı aşan sabit fiyatlı anlaşmalar artık teklif edilmiyor "piyasa durumu çok belirsiz" dedi.

- Piyasada kendimizi fiyat güvencesi altına alamayacağımıza karar verirsek, bunu müşterilerimize de sunamayız.

- Anlaşma ne kadar uzun olursa, o kadar belirsiz ve değerlendirilmesi zorlaşır. Fiyatları belirlememiz gerektiğinde, müşteri için doğru fiyatın ne olduğunu belirlemenin çok zor olduğunu hissediyoruz, diye sözlerine ekledi.

"Şimdilik, bir yıl süreli sabit fiyatlı sözleşmeler teklif ediliyor, ancak durum daha da zorlaşırsa bu seçenek bile kaldırılabilir" diyen Tronarp Trawén, sabit sözleşmelerin fiyat artışının da önemli ölçüde arttığını belirtti.

Trawén, "Elektrik fiyatları ve riskleri arttı, değerlendirilmesi daha zor ve bundan sonra tüm şirketler gibi bizlerin de ileriye dönük olarak gördüğümüz riskleri hesaba katmamız gerekiyor" dedi.

Değişen oyun kuralları

Energiföretagen elektrik piyasası analisti Magnus Thorstensson ve şimdiye kadar sabit fiyat anlaşmaları teklif eden birçok şirketin elektrik piyasasında muazzam bir belirsizlik olduğunu söylüyor.

Thorstensson, "Daha önce farklı saatler arasında 20-30 öre kadar olabilen fiyat farklarından bahsetmişlerdi. Şimdi bunun yerine farklı fiyatları konuşuyoruz" diyerek, "Piyasadaki riskleri tahmin etme konusunda tamamen farklı bir dünyada, farklı bir bağlamdayız" ifadeleri kullandı.

Thorstensson, geçen yıl boyunca elektrik şirketlerinin sabit fiyatlı sözleşmeler sunmanın çok riskli olduğunu öğrendiğini ve bu nedenle daha az teklifin sunulmasının nedeni olduğunu söyledi.

Elektrik kullanımını gözden geçirin

Thorstensson, sabit ve değişken bir elektrik fiyatı arasında seçim yapmanın biraz konut faiz oranı seçmeye benzediğini söylüyor.

Jerker Sidén, bir anlaşma seçerken en önemli şeyin kendinizden ve kendi mali durumunuzdan başlamak olduğunu söylüyor.

- Bu fiyat artışlarını riske atmak istemiyorsanız veya zirvelerin gelebileceği aylarda tüketiminizi etkileme imkanınız yoksa pahalı da olsa sabit fiyat sözleşmesi yapmak doğru olabilir.

Hangi sözleşmeyi seçerseniz seçin, en önemli şey elektrik tüketiminizi gözden geçirmektir. Özellikle evi elektrikle ısıtırsanız, ısıtma elektrik faturasının en büyük kısmını oluşturur.

En kötü etkilenenler, Enerji Ajansı'na göre evlerini doğrudan etkili elektrikle ısıtan 261 bin hane var.

Thorstensson, "Fiyat farklılıkları o kadar büyük ve fiyat seviyesi o kadar yüksek ki, her durumda elektrik kullanımınızı düşünmeniz gerekiyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi