Tüm bölge, il ve ilçe yönetim kurulları, hem sağlık çılaşanları hemde anaokulları ve yaşlı bakım evlerinde büyük sorunlar olduğuna dair uyarılarda bulunuyor.

Aynı zamanda,bikaç bölgede test kapasitesi maksimum orana ulaşması nedeniyle yeni test yaptırmayı durdurdu.

SKR'den Emma Spak, pandemi sürecinde daha önce hiç görmediğimiz bir senaryo olduğunu söyledi.

Hastalık izni yeni zirvelere ulaşırken, İsveç genelinde enfeksiyonun yayılması artmaya devam ediyor.

En son ilçe yönetim kurulu raporlarında, tüm ilçeler artık hastalık, vab, aile karantinası ve test sonuçlarını beklemek nedeniyle okullarda ve belediye bakımında personel sıkıntısı konusunda uyarıyor.

Örneğin Gävleborg'daki Hofors belediyesinde, personel kaybı nedeniyle yaşlı bakımında tüm görevlerin yerine getirilmesinin sorun olabileceği bildirildi. Belediye ayrıca, yaşlı bakımındaki önceliklerin muhtemelen önümüzdeki haftalarda yapılması gerekeceğini de bildirdi.

İsveç'in belediyeleri ve bölgelerindeki sağlık ve tıbbi bakım bölümünün başkanı (SKR) Emma Spak, birçok bölgenin benzer sinyaller verdiğini söylüyor.

Spak, "Enfeksiyonun aşırı yayıldığı bir dönemimiz ve enfeksiyondan kaynaklanan personel kaybımız var. Ayrıca evde test edilmeyi bekleyen birçok kişi var ya da evdeki birine virüs bulaştığı için evde karantinada olan birçok kişi var" ifadeleri kullandı.

Okul öncesi çocukları evde tutun çağrısı

Uppsala'da, geçen haftaki tüm test sonuçlarının yüzde 30'u pozitifti, aynı zamanda Uppsala belediyesindeki okul öncesi ve eğlence merkezlerindeki personel arasında hastalık izni kritik seviyelere yaklaşmaya başladı.

Bu nedenle belediye, bu ve gelecek hafta boyunca çocuklarını okul öncesi ve boş zamanlarından itibaren evde tutma imkanı olan tüm velilere çağrıda bulundu.

İlçe yönetim kurullarının raporlarına göre, Dalarna'daki birçok belediye, diğer yerlerin yanı sıra, çocuklarını anaokulundan evde tutma fırsatına sahip ebeveynler için de çağrıda bulundu. Öncelikle işsiz veya doğum izninde olan ve bu nedenle zaten gün içinde evde olan ebeveynlere çocuklarını evde tutmaları gerektiği söylendi.

Emma Spak, "Genel olarak toplumda büyük bir enfeksiyon yayılımı görüyoruz. Kapsamı yerden yere değişse de anaokullarını ve okulları etkiler" diyerek, bunun personel alımını etkilediğini ve yedek bulmanın daha da zorlaştığını belirtti.

"Daha önce görmediğimiz bir senaryo"

Durum, ülkenin belediyelerinde ve bölgelerinde de sağlık hizmetlerinde baskı altında ve Skåne Bölgesi, durumun endişe verici olduğunu açıklıyor.

Enfeksiyonun güçlü bir şekilde yayılması nedeniyle sağlık ve bakım sektörleri üzerindeki yük ciddi şekilde artarken, bölge baskının önümüzdeki haftalarda daha da artacağını tahmin ediyor.

Ancak Emma Spak, bu enfeksiyon dalgasının bakımı önceki enfeksiyonlardan farklı şekilde etkilediğini söylüyor.

"O halde, bakıma en çok yük olan şey, her şeyden önce bakım ihtiyacı olmuştur. Tabii ki, hala sağlık hizmetlerini etkiliyor, ancak şimdi sağlık hizmetleri üzerindeki baskıyı artıran her şeyden önce büyük personel kaybıdır" ifadeleri kullanan Emma Spak, bunun pandemi sırasında daha önce görülmeyen bir senaryo olduğunun altını çizdi.

Test talebi her zamankinden daha yüksek

Bazı ilçeler, ülkenin 21 bölgesinin bazılarında test kapasitesinin aşıldığını belirtiyor ve Kronoberg, geciken test yanıt sürelerinin sosyal açıdan önemli faaliyetlerde zorluklara yol açtığını bildirdi.

"Test kapsamı açısından pandemi döneminde daha önce olmadığımız seviyelere geldik" diyen Emma Spak, bölgelerin kendi kapasitelerini artırdığını, ancak buna rağmen birçoğunun kendilerini test etmek ve yanıt almak için beklemek zorunda olduğunu söyledi.

Geçen hafta İsveç Halk Sağlığı Kurumu, PCR testlerine yönelik yüksek talebi karşılama becerisine sahip olmayan bölgelerin geçici öncelikler getirebileceğine dair bir tavsiye yayınladı.

O zamandan beri, birkaç bölge buna karar verdi. Bir tavsiye, ailede biri covid'i doğruladığı için ev karantinasında olan asemptomatik kişilerin artık test edilmeyeceği kararı oldu.

"İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun da ulusal düzeyde kapasite sağlayabildiği durumlarda, burada ortak bir sorumluluk gereklidir" diyen Emma Spak, ne kadar daha fazla kapasite artırımı olabileceğini söylemenin de zor olduğunu ifade etti.

Editör: İsveç Gündemi