Halk Sağlığı Kurumu'nun açıkladığı yeni rakamlar ülkedeki durumun dramatik bir noktaya geldiğini gösteriyor. 

Halk Sağlığı Kurumu, Cuma gününden bu yana ülkede 15 bin 84 yeni vakanın tespit edildiğini açıklarken, covid-19 kaynaklı 61 kişinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 192 bin 439 olurken, can kayopları 6 bin 225'e yükseldi.

Dün başbakan Stefan Löfven ve bakanların katıldığı basın toplantısında daha sert tedbirler için adımlar atıldı. 

Kalabalıkların önlenmesi için sekizden fazla insanın bir araya gelmesi ülke genelinde sınırlandırılırken, yasalarda bu kuralla ilgili bir dayanak olmadığı belirtiliyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun verilerine göre hastanelerdeki yük artıyor.

Hastanelerde tedavisine devam edilen hasta sayısı 3 bine ulaştı. 2 bin 947 hastanın hastanelerde tedavi gördüğü belirtilirken, kritik hsata sayısında da önemli bir artış olduğu belirtildi.

Bazı bölgelerde koronavirüs test kapasitesinin dolduğu ve bu bölgelerin ihtiyaca bağlı olarak yeni testleri Danimarka ve Almanya'ya gönderebileceği söylendi.

Bugünün basın toplantısına Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, Krize Hazırlık Başkanı Johanna Sandwall,  Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu, bölüm başkanı Mona Heurgren, İsveç Sivil Şartlar Dairesi danışmanı Svante Werger katıldı.

Günlük basın bilgilendirme toplantısında konuşan Anders Tegnell:

Koronavirüs salgınının küresel ölçekteki yayılımı ve etkilerinden bahsederek konuşmasına başlarken, "Gördüğünüz gibi artış maalesef eskisi gibi aynı hızda devam ediyor. Şu anda diğer birçok ülke ile birlikte ABD'de büyük bir etki yaratan büyük bir artış" var dedi.

Avrupa'da ise durum sakinleşmeye başlıyor. Sonbaharın başlarında büyük bir artış gösteren pek çok ülkenin dengelemeye başladığını belirten Tegnell, "Bu gelişmenin devam edeceğini umuyoruz. Avrupa haritası eskisi gibi görünüyor, dediğim gibi sakinleşmesine rağmen büyük bir fark yok" ifadeleri kullandı.

İsveç'teki durumla ilgili değerlendirmede bulunan Anders Tegnell:

Testler devam ediyor, testler artıyor, vaka sayısı artmaya devam ediyor. Hala ciddi bir durumdayız. 200.000 vakaya yaklaşmaya başlıyoruz. Haftadan haftaya artış devam edecek gibi görünüyor, muhtemelen yüzde olarak eskisine göre biraz daha düşük ancak artış sürüyor ifadeleri kullandı.

Tegnell, Yoğun bakıma ihtiyaç duyanların sayısını da artış var dedi.

Can kayıplarıyla ilgili artışın gözle görülür ölçüde arttığını belirten Tegnell, "Son iki haftanın rakamları biraz yavaş, ancak artış orada bile net" dedi.

Tegnell, Bugün yine yerel genel tavsiye alan iki yeni bölgemiz var. Gävleborg ve Västernorrland.

Skåne ve Uppsala'daki genel konseyleri genişlettik. 13 Aralık'a kadar tüm konseyler için kararlar alıyoruz.

Gävleborg'a bakarsak, birkaç hafta içinde neredeyse ikiye katlanan, daha önce gördüğümüz bölgeler için benzer bir eğri.

Västernorrland'ın da benzer bir eğrisi var" ifadeleri kullandı.

Tegnell, virüsün hızını keserek eğriyi düzleştirmeliyiz, böylece hastanelerdeki kapasiteyi aşmamış oluruz yorumu yaptı.

Bölgelere göre değişen yerel tavsiyeler olsa da genel tavsiyeleri unutmamak önemlidir. Hastaysanız evde kalmak, olabildiğince evden çalışmak, iyi el hijyeni sağlamak, kalabalıktan ve çok sayıda insanla sosyal bağlamlardan kaçınmak önemlidir dedi.

Editör: İsveç Gündemi