İsveç'te sokaklarında dilenen Romanya ve Bulgaristan uyruklu vatandaşlara 18 ayda 76 ırkçı saldırı gerekleştiği polis kayıtlarında yayınlanmasından sonra İsvecgündemine açıklamada bulunan Eşitklik ve Sosyal Bakanı Åsa Regner, son derece üzgün olduğunu ve bu saldırıların önüne geçmek için eylül ayında meclise sunulması için özel kanun paketi hazırladıklarını söyledi. 
Kanunun maddelerinin ömrümüzde ki aylarda netleşeceğini ifade eden Regner, çeşitli  sivil toplum örgütlerinin katılımıyla büyük bir konferans düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi. Regner, konferansta özellikle Romanya ve Bulgaristan'dan gelen fakir Avrupa Birliği ülkesi vatandaşların güvenliği ve sosyal durumu masaya yatırılacağını kaydetti.

Haziran ayında Romanya hükümeti ile önemli bir anlaşma imzaladıklarını hatırlatan Bakan Regner, anlaşmanın içinde Romanyalı fakirlerin yaşadığı yerlerde kalmasının sağlanması için sosyal politikalar güvenceli işlere erişim, eğitime eşit katılım, düzenli bir asgari gelir ve sağlık hakları çerçevesinde iyileştirmeler yer aldığını kaydetti. 

Anlaşmadan önce Romanya'ya gittiğini ve Romanyalı fakirlerin  yaşadığı yerleri gözlemleme fırsatı bulduğuna da değinen Regner, okula giden çocukların büyük bölümünün anne ve babasının dilenmek için Avrupa ülkelerinde olduklarına şahit olduğunu ifade etti.

Ekim ayı içerisinde Bürüksel'de  Bulgar yetkilileriyle bir araya geleceğini söyleyen Regner, Bulgaristan'da aynı Romanaya gibi fakir Bulgar vatandaşlarının ikamet ettiği yerlerde kalmaları için anlaşma yapacaklarını kaydetti. Bakan Regnér, sosyal dışlanma, yoksulluk, işsizlik, sağlık, eğitim, sosyal güvenlik ve benzeri sorunlarına ilişkin çözüm niteliğinde somut adımların atılmasının anlaşmanın içinde yer alacağını sözlerine ekledi. 

İsveç'te son günlerde sokaklarda dilenciliğin yasaklanması için bir kamu oyu baskısı oluşturulmaya çalışıldığı vurgulayan Regner, kesinlikle böyle bir düşüncenin karşısında olduklarına işaret ederken, '' sokakta sizden karnını doyurmak için yemek ve para isteyen fakirin isteğini yasaklamak, insan vicdanına sığmaz'' dedi.

ORHAN KARAN/ATİLA ALTUNTAŞ
Editör: İsveç Gündemi