Son bir hafta içinde tespit edilen yeni vakalar arasında delta varyantı 2.000 yeni vakanın yüzde 60'ını oluşturuyordu. Bir önceki hafta bu oran yüzde 40'tı.

"Şu anda İsveç'te toplamda düşük vakalara sahibiz" diyen İsveç Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu yardımcısı Karin Tegmark Wisell, Ekot'a verdiği demeçte, delta varyantı kaynaklı tespit edilen yeni vakaların oranında yükselme olması nedeniyle, pandeminin bitmediğini bilmemiz gerekiyor ifadeleri kullandı.

Pandemi başlangıcından bu yana 1 milyon 93 bin 923 vaka tespit edilirken, ülke genelinde 14 bin 643 kişi covid-19 kaynaklı yaşamını kaybetti.

İsveç'te aşılama çalışmaları da tüm hızıyla sürerken, toplumun tüm yekişkinleri aşılamak için yoğun çalışmalar yapılıyor.

İsveç'te şuana kadar en az bir doz aşı alan kişi sayısı 5 milyon 819 bin 904'e ulaşırken, ikinci dozunu da alan kişi sayısı 3 milyon 716 bin 260'a ulaştı.

Delta varyantı nedir? Delta varyantı belirtileri neler?

Koronavirüs salgını ile mücadele devam ederken normalleşme döneminde vaka sayısının yeniden yükselişe geçmesinden endişe ediliyor. Bayram tatili nedeniyle tatil bölgelerine akın başladı. Vaka sayısı 6 bini aştı. Öte yandan uzmanlar dünyada hızla yayılan delta varyantına karşı vatandaşları uyarıyor. Peki delta varyantı nedir? Delta varyantı özellikleri neler? İşte detaylar...

Koronavirüsün mutasyona uğraması sonucu aşılara karşı dirençli hale gelmesinden endişe ediliyor. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi'nin verilerine göre ağustos ayının sonuna kadar Avrupa'daki vakaların yüzde 90'ının Delta'dan kaynaklanacağı öngörülüyor.

DELTA VARYANTI NEDİR?

İlk kez Ekim 2020'de Hindistan'da tespit edilen Delta (B.1.617.2), Dünya Sağlık Örgütü'nün "Endişe Verici Varyant" (VOC) kategorisine aldığı Covid-19 mutasyonlarının sonuncusu oldu.

"B.1.617" adı verilen soyun bir alt türü olarak ortaya çıkan Delta varyantı, "B.1.167.1" koduyla anılan Kappa varyantı ile "P681R" ve "L452R" adlı iki mutasyonu paylaşıyor. Kappa'daki "E484Q" mutasyonu yerine Delta varyantında "T478K" mutasyonu bulunuyor.


DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ NELER?

Virüsün insan hücrelerine tutunmasını ve nüfuz etmesini sağlayan diken proteinine etki eden Delta'daki mutasyonlar, bulaşıcılığı arttırırken vücudun antikor direncini azaltıyor. Varyantların, enfekte olan kişiyi ne kadar hasta ettiği ya da semptomlar üzerinde etkisi olup olmadığı sorusunun şu an için net bir yanıtı yok.

Ancak virüsün en çok görüldüğü ülkelerden İngiltere'de yapılan araştırmalar, Delta varyantının öksürük, yüksek ateş ve tat/koku kaybı gibi koronavirüsün bilinen belirtilerinden farklı olarak baş ağrısı ve burun akıntısına da yol açtığını gösteriyor.

DELTA PLUS NEDİR?

Delta'nın ilk kez görüldüğü Hindistan'dan 22 Haziran'da, yeni bir varyantın daha Endişe Verici Varyant listesine eklendiği duyurusu geldi: Son eklenen 'Delta plus'tı.

Salgını domine eden 'Delta'nın kuzeni' olarak adlandırılan 'Delta plus' adını ilk kez mart ayının ortalarında bilimsel makalelere yazdırdı. Şu ana kadar, aralarında ABD, Kanada, İngiltere, İsveç ve Türkiye'nin de olduğu birçok ülkede görüldü.

Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof.Dr Canan Külah, yeni türle ilgili şu bilgileri veriyor: "Delta Plus, Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir 'spike' protein mutasyonuna sahip. Bu, daha önce Güney Afrika'da tespit edilen Beta varyantında da açıklanmış mutasyon. Delta'ya bu mutasyonun eklenmesiyle 'plus' olarak adlandırıldı."

National Geographic'e konuşan bazı uzmanlar K417N mutasyonunun, Delta plusun direncini kırıp, Delta'dan daha zayıf kılabileceği görüşünde.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Deniz Atakent de Delta plus için "Orijinal Delta varyantından daha bulaşıcı olduğuna, daha ağır hastalığa neden olduğuna veya daha tehlikeli olduğuna dair yeterli veri yok" diyor.

Editör: İsveç Gündemi