İsveç’te Lina İshak isimli bir kadın, Suriye’de öldürülen 12 yaşındaki oğlunun terör örgütü DEAŞ adına silah altına alınması ve çocuk asker olarak kullanılmasını engellemediği için savaş suçlarından hüküm giydi.

Stockholm Bölge Mahkemesi tarafından bugün yapılan açıklamada, “Bölge mahkemesi, Lina İshak’ı uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal etmekten ve ağır savaş suçundan 6 yıl hapis cezasına çarptırdı” denildi.

Açıklamaya göre, Lina İshak (49) oğlu Joan’ın kimliği belirsiz suçlular tarafından istihdam edilmesi ve Suriye’deki çatışmada DEAŞ saflarında çocuk savaşçı olarak kullanılmasını engelleyemediği için suçlu bulundu.

İsveçli savcılık makamı, ölüm nedenini açıklamadan, 2001 doğumlu çocuğun 2017 yılında hayatını kaybettiğini açıkladı.

2020’de Suriye’den dönen İsveç vatandaşı kadın, İsveç’te reşit olmayan oğlunun çocuk asker olarak alınmasına yardım ettiği için suçlanan ilk kişi oldu.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, 15 yaşın altındaki çocukların asker olarak silah altına alınması uluslararası insancıl hukuk tarafından yasaklandı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından savaş suçu olarak kabul edildi.

İsveç yasalarına göre, mahkemeler insanları yurtdışında işlenen uluslararası hukuka aykırı suçlardan yargılayabilir.

Editör: İsveç Gündemi