Vaka sayısında büyük artış görülen İsveç'te son bir günde 724 yeni vaka tespit edildi. Tespit edilen yeni vakalarla birlikte ülke genelindeki vaka sayısı 31 bin 523'e ulaştı.

Yoğun bakım üzerindeki baskı giderek artaken, hastanelerde yoğun bakım kapsamında tedavi gören covid-19 hasta sayısının 1.886'ya yükseldiği belirtildi.

Günlük bilgilendirme toplantısında konuşan Halk Sağlığı Kurumu, Devlet Epidimiyoloğu Anders Tegnell, koronavirüsle ilgili küresel ölçekteki duruma dikkat çekerek, dünya genelinde vaka sayısının 5 milyona yaklaştığını vurguladı.

Vakaların 1,3 milyonunun Avrupa kıtasında olduğunu ve 158 bin can kaybının yaşandığını belirten Tegnell, salgının merkezi haline gelen ABD'den sonra şimdi gelişimin Rusya, Brezilya ve Orta doğu ülkelerinde vaka sayısının hızla artmaya başladığını ifade etti.

Covid-19 salgınıyla ilgili "Uzun süre beraber yaşamamız gereken ciddi bir salgın" olduğunun altını çizerek, buna alışmak gerektiğini ifade etti.

İsveç'teki vaka sayısı ve can kayıplarıyla ilgili de bilgi aktaran Tegnell, son bir günde İsveç'te 724 vakanın daha tespit edildiğini söyleyerek, toplam vaka sayısının ülke genelinde 31 bin 523'e ulaştığını söyledi.

88 kişinin daha hayatını kaybettiğini de belirten epidemiyolog Tegnell, yeni ölümlerle birlikte can kaybının 3 bin 831 olduğunu söyledi.

"Toplumdaki farklı yaş grupları arasında büyük bir fark vardır, ki bu iyidir" ifadeleri kullanan Tegnell, 65 ve 70'in üzerindeki büyük yaş grupları kendilerini izole etmeyi başardı. Çocuklar ve 30 - 64 grubundan daha az enfeksiyona yakalandıklarını belirtti.

Salgının merkezi olan başkent Stockholm'de insanların daha fazla enfekte olduğunu belirten Tegnell, "İsveç'te örnekleme kapasitesi giderek artmalıdır. Yaşlı bakım evlerinde yaşlı insanlar öncelikli gruptur" ifadeleri kullandı.

Tegnell sözlerine şöyle devam etti: "Yaşlıların bunun nasıl uygulanacağı konusunda iyi bir plana sahip olmaları önemlidir. Halk Sağlığı Kurumu, hafif ve yaygın belirtilerle bile örnekleme talep eder" dedi.

Gelinen aşamaya 3-4 aylık bir zamanda gelindiğini belirten epidemiyolog, "Birçok yaşlı insan bu konuda iyi hissetmiyor. Ancak güvenli koşullar altında yaşlıları ziyaret edebilirsiniz. Açık havada buluşabilir" diyerek, el hijyenine dikkat ederek ve mesafeyi koruyarak yaşlılarla görüşmekte bir sakınca olmadığının altını çizdi.

Video konferans yoluyla toplantıya katılan Malmö bölgesindeki sağlık, ve bakım müdürü  Gisela Öst:

Bölgedeki yaşlı bakım evlerinde doğrulanmış 30 vaka olduğunu belirterek, hükümet ziyaretçi yasağına karar vermeden önce bile, yaşlılarla temas konusunda katı kurallar koyduklarını söyledi.

Malmö'nün koronavirüsle mücadele konusunda bir bütün olarak iyi hareket ettiğini ifade eden, Gisela Öst, bunu sonucunda bölgede vaka sayısının daha az olduğunun altını çizdi.

Ulusal Sağlık Kurulu Acil Müdahale Müdür Yardımcısı Taha Alexandersson:

"İsveç sağlık hizmetlerinin yoğun bakım ünitelerinde normalden yüzde 20 daha fazla hsatanın tedai gördüğü bir gün içindeyiz" diyerek, baskının arttığını ve aşırı bir hasta yoğunluğu olduğunu belirtti.

Alexandersson, yaşanan durumla ilgili, "Ne ben ne de iş arkadaşlarım iyi dinlenmek için yeni sağlık personeli oluşturmak gibi herhangi bir araca sahip değiliz. Personel ve muazzam çalışmaları sayesinde şimdiye kadar sık ​​sık konuştuğumuz risk eğrisinin altında kaldık" ifadeleri kullandı.

Gelecek güneşli uzun haftasonuna rağmen, enfeksiyonun yayılmasının artmaması için yetkililerin tavsiyelerini ve kısıtlamalarını takip etmeye devam ediyoruz dedi.

İsveç'te test sayılarının neden arttılmadığı ile ilgili tepkiler devam ederken, diğer komşu ülkeler Norveç, Danimarka ve Finlandiya gibi ülkelerin toplamından daha fazla can kaybının yaşanması eleştiriliyor.

İsveçli yetkililerin şimdi herkes bizim gibi yavaş yavaş serbestlik getirecek diye tezlerini savunurken, yaşanan bu sürecin şuana kadarki zaman diliminde 300-500 can kaybı yerine yaklaşık 4 bin can kaybı veren İsveç'in bu konudaki savunması da tartışmalara neden oluyor.

Editör: İsveç Gündemi