Açıklanan verilere göre, 61 kişinin daha yaşamını yitirdiği söylenirken, 8 bin 520 yeni vaka tespit edildi.

Salgının başlangıcından bu yana ülke genelinde covid-19 nedeniyle enfekte olduğu tespit edilen kişi sayısı 1 milyon 76 bin 993'e ulaşırken, virüs kaynaklı tespit edilen can kayıpları 14 bin 512'ye ulaştı.

İskandinav ülkeleri arasında en fazla vaka ve can kayıplarının yaşandığı İsveç'te 1 Haziran itibarıyla bazı normalleşme adımları atılırken, enfeksiyonun hala çok yaygın olduğu görülüyor.

Hafta başında yoğun bakım sicil kayıtlarına göre ağır hasta sayısının yüzde 50 düştüğü açıklanan İsveç'te sağlık sistemi üzerindeki yükün azaldığı belirtilmişti. Ancak yeni açıklanan can kayıpları verilerine göre, yoğun bakımda tedavi gören hastaların önemli ölçüde yaşamını yitirdiği gözleniyor. Ancak bu rağmen İsveç'te bir önceki yıl göre salgın nedeniyle can kayıpları oranında bir düşüş olduğu gözleniyor.

Aşılama çalışmalarının da mümkün olan en hızlı şekilde devam ettiği İsveç'te şuana kadar bir doz aşı alan kişi sayısı 3 milyon 804 bin 733'e ulaşırken, iki doz aşı alan kişi sayısı da 1 milyon 595 bin 703 olduğu açıklandı.

Can kayıplarının önüne geçmenin ve enfeksiyonla mücadele konusunda en güçlü silahın aşı olduğu tüm dünyada olduğu gibi İsveç'te de sık sık dile getiriliyor.

Salgına dair değerlendirmelerde bulunan İsveç Halk Sağlığı Kurumu, devlet epidemiyoloğu olan Anders Tegnell:

Genel olarak yeni vakalarda net bir düşüş olduğunu vurguladı. Ancak buna rağmen hala çok yüksek vaka sayısı olduğunu belirterek, vaka sayılarını istenilen seviyeye çekmek için herkesin tehlikenin daha geçmediğinin farkında olması gerektiğinin altını çizdi.

Tegnell, uzun süredir konuştuklarımız hala geçerli: Mümkün oldukça sadece yakın çevremiz dışında temas kurmamak, sosyal mesafeyi korumak, mümkünse evden çalışmak ve kalabalık ortamlarda uzak durmak gerekiyor dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Dünyanın birçok ülkesinde olumlu gelişmeler yaşıyoruz. Hindistan gibi ülkelerde de bir miktar iyileşme görmeye başladı. Ama bunun tersi olan ülkeler de var. Örneğin Amerika ve Güney Amerika'da vakalarda yeniden artış gözleniyor dedi.

Salgın hala devam eden ciddi durum, ancak birkaç hafta öncesine kıyasla belirli bir iyileşme görülüyor.

Bu, birkaç aydır devam eden bir gelişme ve AB için de bu durum geçerlidir.

İstatistik eğrisindeki kesintinin, Fransa'daki istatistiklerdeki değişikliklerden kaynaklandığını söyleyen Tegnell, Avrupa'nın daha iyi bir döneme doğru ilerlemesi, aşı başarısının ve daha sıcak iklimin bir karışımıdır dedi.

Can kayıpları ile ilgili, uzun zamandır belli bir eğilimin devam ettiğini ve düşük seviyelerde olduğunu vurgulayan Tegnell, havaların ısınmasıyla enfeksiyonun etkisini kısmen kaybedebileceği, ancak mutasyonların etkisine dikkat etmek gerektiğini de işaret etti.

Editör: İsveç Gündemi