Hafta sonu ve Pazartesi günleri rakamları bildirmeyen İsveç Halk Sağlığı Kurumu, bugün güncel rakamları kamuoyu ile paylaştı.

Halk Sağlığı Kurumu, ülke genelinde tespit edilen 9 bin 779 yeni vaka ve 268 de can kaybı olduğunu açıkladı.

Açıklanan yeni rakamlarla birlikte ülke genelindeki toplam vaka sayısı 533 bin 265 olurken, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 10 bin 591'e ulaştı.

Salgının hala etkisini sürdüğü İsveç'te solunum cihazına bağlı ağır hasta sayısının 346 olduğu belirtildi.

Haftalık basın bilgilendirme toplantısında gidişatla ilgili değerlendirmelerde bulunan Anders Tegnell, Küresel ölçekteki değerlendirmesini yaparken, maalesef şuana kadar her hangi bir düşüş olmadı ifadeleri kullandı.

Tegnell, yayılmanın Avrupa genelinde oldukça eşit olduğunu söyledi ve Norveç, Finlandiya ve İzlanda'nın biraz daha az enfeksiyon yayılımıyla öne çıktığını belirtti.

Tegnell'e göre İsveç'teki eğri Noel tatillerinden sonra endişe edilecek düzeyde artmış görünmüyor.

Tegnell, enfeksiyon "Daha çok genç yaş gruplarında olmakla birlikte tüm yaş gruplarında gerilemeye başlamıştır". dedi.

Yoğun bakımdaki ağır hastalarla ilgili de değerlendirme de bulunan Tegnell, "IVA, toplumda enfeksiyonun yayılmasındaki gelişmelerin biraz gerisindedir" dedi.

Anders Tegnell: Salgından en çok etkilnenen bölgelerle ilgili "Skåne şu anda en çok etkilenen bölgedir. Seviye uzun zamandır yüksek ve sıkıntılı seviyelerdedir." dedi.

Tegnell, Stockholm'un birkaç haftadan beri daha net bir düşüş yaşadığını söyledi.

Tegnell, popüler kayak merkezlerine ev sahipliği yapan bölgelerin rakamlarını sundu.

Tegnell, aşılama ile ilgili çalışmaların devam ettiğini ve "Henüz raporlama konusunda gerçekten iyi bir akışımız yok." diyerek, geçen haftanın sonu ulaşan verilere göre yaklaşık 150.000 kişiye aşı yaptırdık dedi.

Bölgelerin kendilerine sunulan tüm aşıları kullanmasının önemini vurgulayarak konuşmasına devam eden, Tegnell, salgın yayılımı ile ilgili zirveyi geçmenin mümkün olduğunu söyledi ve daha sağlıklı bir şekilde tepe noktasına ulaşmak için tüm tavsiyelere uymaya devam etmek gerektiğinin altını çizdi.

Editör: İsveç Gündemi