Koronavirüs pandemisinin başladığı günden bu yana kuzey ülkelerinde en fazla can kaybının yaşandığı İsveç'te son bir günde 21 kişinin daha yaşamını yitirdiği belirtildi.

Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinde güncellenen bilgilere göre, ülke genelinde şuana kadar hayatını kaybeden kişi sayısı 5 bin 667'ye yükseldi.

Dünden bu yana 338 yeni vakanın tespit edildiği bildirildiği ülkede, toplam vaka sayısı 78 bin 504 oldu.

Halk Sağlığı Kurumu'nca yapılan güncellemelere göre, hastanelerde tedavi gören kişi sayısı 2 bin 788 olurken, entübe hasta sayısı 58 olarak açıklandı.

Solunum cihazına bağlı hasta sayısında düşüş gözlenirken, Temmuz ayı içinde ölüm oranlarında düşüş olmasına rağmen, yaz dönemine göre ölümlerin diğer ülkelere göre yüksek olduğu gözleniyor.

Halk Sağlığı Kurumu'nun can kayıplarıyla ilgili açıklamasında, ölüm kayıtlarının kapsamlı araştırmalar sonucunda belirlenmesinden dolayı gecikmeler yaşandığı, ancak açıklanan rakamların doğruluk oranı diğer dünya ülkelerine göre çok daha gerçekçi olduğuna dikkat çekildi.

Yine covid-19 enfeksiyonuna maruz kalıp, daha sonra yaşamını yitiren bazı hastaların mevsimsel gribal enfeksiyonlar nedeniyle yaşamını kaybettiği durumlarda olduğu gözleniyor.

İsveç'te kapsamlı laboratuvar araştırmaları sonucunda ölüm nedeni netleştirilen kişilerin covid-19'un ölüme neden olduğu doğruluk ölçüm oranlarında İsveç'in iyi bir çalışma yaptığı ifade ediliyor.

Tüm bunların yaşandığı İsveç'te aşı çalışmaları içinde ayrı çalışmalar yürütülüyor.

Oxford'un üzerinde çalıştığı ve Aztra Zeneca'nın üretimini yapacağı aşı çalışmalarında önemli gelişmeler yaşanırken, bu aşı üretiminin Södertälje'de yapılabileceği konuşuluyordu. Ancak şirket yönetiminde bugün yapılan açıklamaya göre Södertälje'de üretim yapılmayacak.

Tıbbi teknoloji şirketi Astra Zeneca, covid-19'a karşı başarılı bir aşı testinden sonra dünyanın dikkatini çekti. Ancak Astra Zeneca'nın Södertälje'deki en büyük fabrikasında aşı üretiminin gerçekleşmeyeceği bildirildi.

Şirketin Nordic basın müdürü Christina Hägerstrand-Hägerstrand, "Södertälje'de teknik bilgimiz var ancak pratik bir imkanımız yok, bu kadar hızlı bir şekilde değiştirmek mümkün değil. İlaçlarımızın covid-19 için çeşitli risk grupları tarafından kullanıldığı ve ilaçlara erişiminin güvence altına alınması gerektiği unutulmamalıdır." ifadeleri kullandı.

İsveç'te maska konusu

İsveç'te şuana kadar zorunlu olmayan maske konusunda Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, toplu taşıtlarda ve trenlerde maske kullanımına gerek olmadığını söyledi.

Bazı epidemiyologlar tarafından maskenin kullanılması yönündeki talepler bulunurken, halk sağlığı kurumu bu konuya, yanlış kullanımdan dolayı ortaya çıkacak problemlerin büyük risk taşıdığı gerekçesiyle zorunlu kılmıyor.

Avrupa makamlarının yeni tavsiyeleri arasında önemli bir yere sahip olan 1,5 metrelik mesafe kuralına dikkat edilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Tegnell, insanların maske ile kendilerini güvende hissettiği ve bununda mesafe kuralında ihlaller meydana getirebileceği, yanı sıra maske kullanımındaki yanlışlıklar nedeniyle enfeksiyonun daha da arta bileceği endişesi taşıyor.

SJ trenlerinde maske zorunluluğu yokken, buna rağmen Stockholm-Göteborg rotasında sefer düzenleyen MTRX, yolcularına ücretsiz maske sunuyor. Tren operatörünün CEO'su Mats Johannesson, maske alan yolcu sayısı artıyor dedi.

Editör: İsveç Gündemi