Testip edilen yeni vaka ve can kayıplarıyla birlikte sayı artarken, yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısının da 1.217'ye yükseldiği açıklandı.

Halk Sağlığı Kurumu günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada İsveç'te toplam 2.021 kişi koronadan öldü. Son 24 saatte 84 kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.

İsveç'te bugüne kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 16.755 olduğu belirtildi ve dünden bu yana 751 yeni vaka tespit edildiği söylendi.

Şuanda yoğun bakımda olan hasta sayısı 1.217 olarak açıklandı.

Dünyada şu anda 2.6 milyon teyit edilmiş vaka ve 183 bin ölüm var.

Avrupa'da, teyit edilen vakalar 1 milyonu buldu ve toplam 108.000 kişihayatını kaybetti.

Halk Sağlığı Kurumunun günlük bilgilendirme toplantısı notları şöyle:

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten:

Şu anda dünyada 2,6 milyon bildirilen vaka ve 183.000 ölü bulunuyor.

Salgın hala devam ediyor. İsveç'teki yeni vakaların sayısı oldukça yüksek bir değer ve daha yakından inceliyoruz. Kesinlikle herhangi bir düşüş görmüyoruz.

Son 16 saat içinde 751'i rapor edilen vakayla birlikte toplam 16 bin 755 vakamız var. Şuanda yoğun bakımda olan hasta sayımız 1.217 'dir.

Yoğun bakım (İva)'a bakarsak, hala baskı var. Burada elbette birikmiş işler olacak.

Stockholm yeni vakaların büyük bir kısmını oluşturuyor. Tedbiri elden bırakmamalıyız. Kesinlikle bir düşüş yoktur, aksine, yüksekliş var.

Bunun nedeni daha fazla test etmemiz olabilir ama biz sadece öyle düşünmüyoruz. 

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten:

Västra Götaland'ın dün düzelmesi vardı, bugün çok fazla vaka almadık.

Bildirilen kişilerin kaçının sağlık personeli olduğuyla ilgili veri elde etmek için çalışmaya başladık, böylece eğriyi işaretleyebiliriz.

Jönköping'de benzer bir resim görüyoruz, burada da sağlık çalışanlarından örnek alnıyor.

Uppsala'da belirli bir süre için personellere testler yapıldı.

Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten:

Modellemede faydalıdır, ancak burada bir hafta ya da dahası bizim için gerçekten önemli değil. Bu bizim sahip olduğumuz bir araç.

Bütün bu şeyler zor gerçekler, bildiğiniz bazı şeyler, varsaydığınız diğerleri olarak görülmemelidir. Ancak faydalı bir araçtır ve yapmaya değer.

Tehlikenin bittiği resmini çekmek kolay değil. Hala çok zor olduğu sinyalleri alıyoruz. Önlemlere katlanmak zorundayız, çok önemlidir.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Acil Yardım Müdürü Taha Alexandersson:

Koruyucu ekipman: Hala erişim üzerinde kritik etki bildiren bir bölge dışında diğerleri önemli etki bildiriyor. Uzun vadede için henüz tatmin olunmamıştır.

Belediyelerin kalite güvencesi ve ilerleme durumu devam etmektedir. Bugün en kritik olan ihtiyaçların çoğunu ölçebildik.

Dün belediye sağlık hizmetlerinde el dezenfektanı dağıtmakla görevlendirildi. Yetkili makam, koruyucu ekipman ve temel sağlık bakım rutinleri hakkında belediyelerdeki personele yönelik gelişmiş bilgilendirme çalışmaları yapabilmek için SKR (İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri) ile diyalog başlatılmıştır.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu Acil Yardım Müdürü Taha Alexandersson:

Hatırlatmak gerekirse, İsveç'teki sorumluluk ilkesi sosyal krizler için de geçerlidir. Bir kalite göstergesi, kötü bir kelime değil. Devam eden bir kriz sırasında yeni sistemler kurmak hiç kimseye fayda sağlamayacak. Bu, topluluk yetkililerinin birbirlerini güçlendirmeleri ve desteklemeleri gerektiği anlamına gelir.

650 bin maske ve yaklaşık 400 bin koruyucu giysi satın alındı.

Yoğun bakımın koordinasyonu ve güçlendirilmesi devam ediyor: 1131 mevcut yoğun bakım yeri, yüzde 100'den fazla artış, İsveç sağlık hizmetlerinde var olan muazzam kapasitenin ve mobilizasyonun bir göstergesidir.

Şu anda covid-19 nedeniyle yoğun bakım ünitesinde 524 kişiye bakılıyor.

Bölgesel farklılıklar olmasına rağmen, kapasite tavanına ulusal bir bakış açısıyla ulaşılamıyor. Bu varyasyonlar yoğun bakım koordinasyonu ile değil, aynı zamanda şu anda operasyonel olan ulaşım koordinasyonu ile de desteklenebilir. Kapasite tavanına daha ulaşılmadığını belirtmek isterim. İsveç'te tedaviye ihtiyacı olan herkes tedavi görmelidir. Tedavi mevcut değilse, bunu güçlendirmek için buradayız.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger:

Gönüllü organizasyon çabaları, belediyeler, bölgeler veya yetkililerle ilişkileri resmileştiren kuruluşlar hakkında birkaç söz söylemek isterim. 

Tüm belediyelerin, örneğin yaşlı gruplar için gıda işleme ve diğer pratik konular için organize gönüllü destek alma fırsatına sahip olmasını sağlamak için çalışmalar yaptık.

Şu anda durum, bu gönüllü yardımlardan birinin ülkenin belediyelerinden 200'ünde kurulmuş olmasıdır. 100'den fazla belediyede gönüllüler örneğin gıda alımlarını aktif olarak desteklemektedir.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) Özel Danışmanı Svante Werger:

Hava kuru ve sıcaktır. Önümüzdeki günlerde İsveç'in güneyindedeki ormanlarda büyük yangın riski vardır. Bunun covid-19 ile bir ilgisi var mı? 

Evet, aslında birçok insanın belki de normalden daha fazla ormana girdiğini görüyoruz, çünkü şehirlerde tıkanıklığı önlemek istiyorlar. Piknik ve sosis ızgaraları her yerde görülüyor.

Hazırlıklıyız, ancak daha büyük etkinlikler istemiyoruz. Bu nedenle, olay yerine başka bir hükümet tavsiyesi eklemek istiyorum: Önümüzdeki birkaç gün boyunca ormanda ve arazide dikkatli olun. Sorumluluk alın.

Editör: İsveç Gündemi