İsveç'in aşılama koordinatörü Richard Bergström, bu mümkün olursa, İsveç'in de aynı anda aşılamaya başlaması gerekiyor ifadeleri kullandı.

Bergström "İlk gelen aşı AB'deki tüm ülkelere dağıtılacak" dedi.

Aralık ortasına kadar Almanya, covid-19'a karşı aşılamaya başlayabilmek için yüzlerce aşı kliniğinin kurulma çalışmasının tamamlanmasını bekliyor.

Klinikler 16 federal eyalette olacak. Welt am Sonntag'a göre, büyük sergi salonlarının yanı sıra mobil cihazların kullanılması uygun olabilir.

İngiltere'de aşılamanın Aralık ayında başlayabileceğine dair haberler de var.

Rapor İsveç'in aşı koordinatörü Richard Bergström'e ulaştı ve bunu ülkelerin işler zorlaştığında hazır olmak istedikleri anlamına geldiği şeklinde yorumladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı "Noel'den önce onay alınabileceğini söyledi. Tamamen gerçekçi olduğundan emin değilim ama bu da imkansız değil" dedi.

AB koordine ediyor

"İlk aşı, onaylanması şartıyla çok küçük miktarlarda gelir" diyen Bergström daha önce İsveç'in aşıyı Ocak ayına kadar almayacağını söylemişti.

İsveç'in geride kalması konusunda herhangi bir risk görüyor musunuz sorusu üzerine, Bergström: "Hayır. İngiltere'nin kendi süreci var ve daha erken almaları olası. Ancak AB içinde koordinasyonumuz var" ifadeleri kullandı.

Almanya ile aynı anda aşı İsveç'te de olacak mı?

Bergström "Evet, planlama bu ama çok küçük sayılar halinde. Önemli olan ülkedeki birkaç milyon insanı aşılayacak organizasyonun Ocak ayı başından itibaren hazır olması. Daha erken bir aşı olması durumunda, bunun için bir çözümümüz olacak. Bunun için çok endişelenmiyorum" dedi.

Bu baharda tüm öncelikli gruplar aşılanacak

İsveç, AB'nin ilk anlaşmada satın aldığı aşının yüzde 2'sine sahip. Bu, 2 milyon İsveçlinin aşılanması için yeterli olan 4 milyon doz anlamına geliyor.

Plana göre Nisan ayından itibaren iki aşı daha gelecek.

Richard Bergström, "Şimdi göründüğü gibi giderse, bu bahar tüm öncelikli grupları aşılayarabiliriz" yorumunda bulundu.

Aşı konusunda herhangi bir mücadele riski görüyor musunuz? İlk önce hangi bölge almalı ve dağıtımla nasıl başa çıkmalı?

Bergström, "İsveç içinde koordinasyon yapmıyorum, işim ülkeye aşı getirmek. Ancak AB içinde herkesin aynı anda ve nüfusa göre aldığı açıktır. Kimsenin diğerlerinden önce sahip olması gerektiği konusunda hiçbir ipucu yok. Bu bahar koruyucu ekipmana göre çok farklı olabilir. Daha az tedarikçi var, büyük şirketler var, güçlü düzenleyici kontrol var. AB işbirliğinin çok iyi çalışacağına inanıyorum" dedi.

Önceliklendirmede zorlandı

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, aşının İsveç'te nasıl dağıtılacağını planlamak için bölgelerle birlikte çalışıyor. Genel Müdür Johan Carlsson geçtiğimiz günlerde İsveç'in bu işte büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

"Aşılara erişime ve farklı grupların etkinliği hakkında ne bileceğimize bağlı olarak önceliklendirmek zorunda kalacağız. Öncelik grupları sabittir, yaşlılar ve altta yatan hastalık nedeniyle risk altında olanlar. Daha sonra sağlık ve bakım personeli, ancak o zaman diğer vatandaşların aşılanması önemli hale gelecektir" demişti.

Editör: İsveç Gündemi