İsveç'teki salgının merkezi başkent Stockholm'de bir doktorun koronavirüse yakalandığı ve yoğun bakıma alındığı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre, başkent Stockholm'de koronavirüsle mücadele alanında çalışan bir doktorun koronavirüs nedeniyle yoğun bakıma alındı.

Bazı ambulans çalışanlarının da koronavirüsten olumsuz etkilendiğinden şüpheleniliyor.

Stockholm ambulans kliniğinde çalışan Åke Östman, "Koruyucu ekipman almak için dünyanın her yerinde avcılık yapıyoruz" dedi.

İsveç çevresindeki sağlık personelinin birçoğu yeni korona virüsünden etkilenmiştir.

Ambulanslardaki ve acil tıbbi araçlardaki personelin kendilerini korumakta zorluk çektiği söyleniyor.

Büyükşehir Ambulans Sağlık Hizmetleri CEO'su Åke Östman, "Birisi 112'yi aramış olabilir ve çeşitli belirtiler olabilir, her şeyi söyleyemeyeceğiniz kadar hasta olabilirsiniz, durum belirsiz" ifadeleri kullanarak durumun çok ciddi olduğunu belirtti.

Durum ciddi

Stockholm İlçesinde acil tıbbi araçlarda çalışan birkaç kişinin korona bulaşmış olduğu belirtildi.

Bunlardan biri doktor. Koronavirüsten ciddi şekilde etkilenen doktor solunum cihazına bağlı olarak tedavi gördüğü söylendi. Stockholm bölgesi adına çalışan işveren Capio tıbbi arabaları, bilgileri doğrulamak istemiyor.

Bazı ambulans personelinin de korona virüsünü taşıdığından şüpheleniliyor ve karantinaya alındıkları İsveç basınında da geniş yer buldu.

Åke Östman, "Çalışanların yüzde onu evde. İnsanların enfekte olup olmadıklarını öğrenmek için başvurarak personelimizin örnek almasını istiyor ve ediyor, bunu karşılamak için çalışıyoruz ancak bu aynı zamanda sorunlardan biri, çok sayıda insan örnek alınmasını talep ediyor ve sağlık personelinin örnek alması için yeterli kaynak yok" ifadeleri kullandı.

Geri dönüşümlü tek kullanımlık malzeme

Mart ayı başlarında Stockholm ambulanslarındaki tıbbi ekipmanların ve acil tıbbi araçların bir kısmının bitmiş olduğu belirtiliyor. Personel tek kullanımlık malzemeleri dezenfekte etmeye ve yeniden kullanmaya zorlandığı İsveç medyasında da tepki gören konulardan biri, sağlık çalışanlarının ekipman eksikliği nedeniyle virüse maruz kaldıkları söyleniyor.

Åke Östman ambulanslarda ekipman eksikliği olduğunu doğruladı.

"Son haftalarda koruyucu ekipmanların mevcudiyeti ciddi bir sorun, bunu elde etmek için tüm dünyada adeta avcılık yapıyoruz" ifadeleri kullandı.

"Başlangıçta vizör ve ağız korumasına bir son vardı, ancak şimdi İsveç Çalışma Ortamı Kurumundan koruyucu maskeleri kullanması için muafiyet verildi."

"Artık birçok koruyucu ekipman, önlük vb. ekipmanlar aldık. Hafta sonu ve gelecek haftaya kadar biraz güvence verdik ve özel tıbbi yönetim gelecek hafta daha büyük bir sevkiyat olacağını söylüyor" denildi.

Personeli gergin olarak tanımlıyor ve ambulansların özellikle savunmasız olduğunu söylüyor.

Åke Östman "Endişe var. Duruma uyum sağlamanız ve bunun ne kadar süreceğini görmeniz gerekiyor, böylece görevimizi elimizden gelenin en iyisini yaparak yerine getirmeye çalışıyoruz" dedi.

Västmanland Bölgesi'nde iki çalışan koronavirüse yakalandı.

Halland Bölgesi personeli tarafından korona vakaları teyit edilmiş ancak kaç kişi olduğu belirtilmedi.

Norrbotten Bölgesi'ndeki dört doktor koronavirüse yakalandı. Diğer sağlık personeli arasında da bir enfeksiyon yayılımı bulunuyor.

Jämtland bölgesindeki Härjedalen'de 11 çalışanının enfekte olduğu doğrulandı.

"Östergötland Bölgesinde sağlık alanında çalışan" birkaç kişi korona virüsü taşıdığı ancak kesin sayı bulunmuyor.

Uppsala Bölgesi, sağlık personelinin covid-19 testinin pozitif çıktığını ve evde karantinada olduğunu belirtti. Ancak bölge yönetimi kaç kişinin etkilendiğini belirtmek istemiyor.

Gävleborg Bölgesi'ndeki sağlık çalışanlarına koronavirüs enfekte olduğu doğrulandı. Toplam rakam belirtilmemiştir.

Diğer bölgeler, covid-19'da hastalanan çalışanlarının olup olmadığı hakkında yorum yapmak istemedi.

Editör: İsveç Gündemi