Son yıllarda, yaşları 15 ile 17 arasında değişen daha fazla genç cinayet veya cinayete teşebbüsten hüküm giydi.

İsveç Polis Teşkilatı'nda kriminolog olan Sven Granath, şiddet suçları işleyen gençler her zaman var olmuştur, ancak suç çetelerindeki gençler arasındaki şiddet, ateşli silahlar edindikleri için artık daha etkili hale gelmiştir yorumunda bulundu.

Geçen yıl, 15-17 yaşlarındaki dokuz erkek çocuk cinayet veya cinayete teşebbüsten hüküm giydi. On yıl önce aynı yaşta sadece bir hükümlü vardı. Savcılığın istatistiklerine göre, 15-17 yaşındakilere karşı bu suçlardan kovuşturma bile son yıllarda önemli ölçüde arttı. 2011 yılında dokuz kişinin yargılandığı, yaşları 15 ile 17 arasında değişen çocuk sayısı 2021'de 51 kişiye çıktı.

Tüm kovuşturmalar ve cezalar cezai çatışmalarla ilgili olmasa da, araştırmacılar bunun bağlantılı olduğuna inanıyorlar çünkü ateşli silah şiddeti ve aynı zamanda daha fazla genç hükümlü artıyor.

Bir gençlik fenomeni

Silahlı şiddeti: Sven Granath'a göre, ateşli silahlara erişimi olan nispeten küçük bir genç grubun suç kariyeri yapmaya ve uyuşturucudan çok para kazanmaya çalıştığı bir gençlik olgusudur.

Granath, "Pazar payları için savaşıyorlar, birbirine borçlanırlar ve bunu zorla yaparlar. Gençler ayrıca suç şebekelerindeki liderler tarafından, liderlerin kendilerinin gerçekleştirmek istemedikleri şiddet içeren görevler için tetikçi olarak işe alınır" şeklinde ifadeler kullandı.  

Teknoloji ve sosyal faktörler devreye giriyor

Sven Granath: Gelişimin arkasında birkaç faktör var. Akıllı telefonlar, hem silahları hem de uyuşturucuları edinmeyi ve dağıtmayı, şiddet içeren görevler için uygulayıcıları işe almayı ve suç planları yapmayı kolaylaştırdı. Ancak sosyal faktörlerin de rol oynadığını söyledi. Güvenli olmayan büyüme koşulları, başarısız eğitim ve birçok suçluyla ilişki gibi risk faktörlerine sahip gençlerin sayısındaki artış rol oynamaktadır.

Sven Granath, yabancı kökenli gençlerin silahlı şiddet olaylarında sayısal olarak fazla olduğunun altını çizerek, bugün birçok risk faktörüne sahip gençler sıklıkla bu grupta yer alıyor yorumu yaptı. 

Sven Granath, şiddet sarmalının kırılması için silahlara erişimin kesilmesi ve daha fazla suçun çözülmesi gerektiğini belirtti. 

Sadece alt kademede maşa olarak kullanılanları değik, suç ortamını inşa eden ve buradan ciddi şekilde beslenen sorumluları bulup cezalandırmak gerektiğini belirtti.

Malmö'de birkaç yıldır çete suçlularına bulaşmış gençlerin ikna yoluyla okula dönmelerine sağlayan bazı çalışmalar bulunuyor.

Malmö polisi Glen Sjögren bu süreçte ciddi suçlara bulaşmış gençlerle iletişim kurduklarında "Ölmeni istemiyoruz. Ayrıca kimseyi öldürmeni de istemiyoruz" diyerek kendileri ile konuşarak gençlerin ortamdan uzaklaşmasını sağlayama çalıştıklarını belirtti.

Editör: İsveç Gündemi