İsveç'te yetkilileri aracılığı ile kredi çekme, aracıya komisyon ve şirketlere farklı yollardan para aktarma gibi bir çok sıkıntı uzun yıllardır yaşanıyor. Son yıllarda vergi kaçırma, paravan şirketler aracılığı ile büyük krediler ve kişiler üzerinden bankalardan para çekme oldukça yüksek seviyelere ulaştı.

Hiç geliri olmayanlara bile milyonlarca kronluk krediler verilerek, pratikte bankadan para çekilirken, temelde bu paralar devletten çıkmış oluyor.

Pandemi ile birlikte hükümetin sunduğu ekonomik destek paketlerini fırsat bilen dolandırıcılar yine devreye girdi ve paravan şirketler aracılığı ile devletten milyonlarca kron para kaçırdı.

Savcı: "Benim için yeni bilgiler"

Bir rapora göre vergi mükelleflerinin devleti ve banka sistemlerini milyonlarca kron dolandırdığından şüpheleniliyor.

Aftonbladet gazetesinin ortaya koyduğu verilere göre, yetkililer tarafından soruşturulmayan işlemlerde Södertälje'de bir şebeke paravan şirkete ne kadar büyük meblağların aktarıldığını gösteriyor.

Polis müfettişi Lars Stävenborg, karmaşanın boyutunun çok büyük olduğunu söylüyor.

"Şebekeler" incelemesine dahil edilen 30 çeteden biri olan Södertälje çetesi, iş dünyasında en fazla şubeye sahip olan şebeke olarak öne çıkıyor.

Polisin gizli raporu, ağdaki önde gelen ailelerin nasıl girişimci olduklarını ve ağın hem yasal hem de yasadışı düzeyde nasıl davrandığını anlatıyor.

Aftonbladet, paravan şirketlerinin multi-milyon sınıfında refah dolandırıcılığına yönelik bir soruşturmada nasıl bir rol oynadığını ortaya çıkardı.

47 kişinin beş şirketi iflas ettikten sonra yaklaşık altı milyon kron ücret garanti sistemini kullanmakla suçlandığı kapsamlı bir karmaşa. Haksız kazanç elde etme yolunda büyük meblağlar birkaç müdüre aktarıldı.

Yetkililerin denetimlerine göre, söz konusu şirketlerin etrafında bir takım düzensizlikler var: Bilgileri yanlış kontrol, siyah maaşlar ve sahte faturalama.

Soruşturma, müdürlerden ikisinin şirketleri suç aracı olarak nasıl kullandığının bir resmini sunuyor. İki kişi arasında gönderilen mesajlarda hayrete düşüren ayrıntılar görünüyor.

Ancak savcılık, yalnızca şüpheli para alma dolandırıcılığı ile soruşturmaya devam etti. Bu, son parayı refah sisteminden çıkarmanın bir yolu olarak görülüyor.

"Aldığımız rapora odaklandık ve devlet para garantisinin kötüye kullanılması hakkındaydı" diyen İsveç Çevre Suçları Dairesi polis müfettişi Lars Stävenborg, bu soruşturmanın tek başına muazzam kaynaklar gerektirdiğini söylüyor.

Bir inşaat şirketi olan şirketlerden biri iflas ettikten sonra, vergi mükellefleri 2,5 milyon kronun biraz üzerinde ücret garantisi ödemek zorunda kaldı.

Ödemeler asla incelenmedi

Polis soruşturması, şirketin iflastan önceki altı ay içinde yaklaşık 5,5 milyon kronluk müşteri faturaları yoluyla nasıl para aldığını gösteriyor. Aynı zamanda, inşaat şirketi işveren katkı paylarını bildirmemişti.

Kaynaklar asla daha fazla araştırılmadı.

Aftonbladet faturaların izinden gitti ve kendini Södertälje ağındaki belirlenen paravan şirketlerin içinde buldu.

Polisin gizli raporuna göre, kontrolü elinde tutan ailelerin önde gelen kişileriyle bağlantılı şirketlerden büyük miktarlarda para geliyor.

Altı aydan daha kısa bir sürede, ailelerin çeşitli şirketleri inşaat şirketine 1 milyon krona yakın ödeme yaptı.

Çete liderlerine 50.000

Bir eko-denetçisi, inşaat şirketinin muhasebesini inceledi ve ticari olarak ne olduğunu değerlendirmenin mümkün olmadığı kadar yetersiz olduğu sonucuna vardı. Muhasebe verilerininde geriye dönük olarak hazırlandığı belirtildi.

Müdürler arasındaki sohbetlerde, diğer şeylerin yanı sıra Södertälje ağına bağlı şirketler için düzenlemeleri tartışırlar.

Diğer konuşmalarda, farklı hizmet türleri için komisyonlarını açıklıyorlar.

Sanık diğer şeylerin yanı sıra şunları yazıyor:

"İhtiyaç duyulan 100.000 için 5 bin komisyon ödenecek"

"Yarın %7'ye 200 bin alabiliriz"

"Onlara %5 oranında sunabileceğimizi ve ayda yaklaşık 400-500 bine kadar ilerleyebileceğimizi söyleyin"

Müdürler arasındaki sohbetler, Södertälje ağına bağlı kişilere daha büyük miktarları nasıl aktaracaklarını da gösteriyor.

Savcı: Yeni bilgi

Müdürler ayrıca Södertälje'deki suçlularla iyi ilişkileri olan bir çete olan Botkyrkanätverket'in en önemli ismine 50.000 SEK transfer etmeyi planlıyor. Paranın nihayet transfer edilip edilmediği belli değil.

Ekonomik davaya liderlik eden Bölge Savcısı Erik Wendeby, Södertälje şirketleriyle bağlantıları bilmediğini söylüyor. 

"Bu bilgiler benim için yenidir ve büyük dolandırıcılığa ilişkin ön soruşturma vb. çerçevesinde hiç işlenmemektedir. Temsil vb. ile ilgili sorular Borsaya kayıtlı şirketler için kanıtlamamız gereken hiçbir şey yok" diye bir e-postada yazıyor.

Müdürler suçlamaları reddediyor.

Aftonbladet, "The Network" adlı makale dizisinde daha önce, 676 belirlenmiş çete suçlunun polis anketine dahil edilenlerin yaklaşık 60'ının, neredeyse 60 milyon kron borçla iflas etmiş yaklaşık 100 şirketin arkasında olduğunu ortaya koymuştu.

İflasların açık bir çoğunluğunda suç şüphesi bulunmasına rağmen, çok az dava için yasal işlem başlatılabildi.

Editör: İsveç Gündemi