Son bir günde 50 kişinin daha hayatını kaybettiği rapor edilen İsveç'te toplam can kaybı 5 bin 280'ne ulaştı.

İsveç toplam can kayıpları noktasında Türkiye'yi geride bıraktı. Türkiye'de şuana kadar koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısı 5 bin 46 olarak kayıtlara geçti.

İsveç'teki vaka sayısı ve can kayıpları yanı sıra yoğun bakımda tedavi gören hasta sayısında da artış gözleniyor. Yoğun bakımda her ne kadar ağır hasta sayısının düşüşte olduğu vurgulansa da 2 bin 407 kişi hala hastanelerde tedavi görmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü salgınla ilgili en riskli ülkeler listesine İsveç'i de aldı. İsveç'ten buna tepki gelirken, ülkedeki vaka sayılarındaki artış ve can kayıplarının hala yüksek olması dikkat çekiyor.

Komşu ülkeler, Norveç, Danimarka ve Finlandiya başta olmak üzere, İzlanda, Estonya ve Letonya gibi ülkelerde İsveç'e sınırlarını açmakta teredüt ediyor.

Norveç'in 15 Temmuz itibarıyla Avrupa Birliği ülkelerinden ülkeye gireceklere karantina uygulanmayacağı açıklanırken, komşu İsveç ile sınırların kapalı kalacağı ve Gotland bölgesine gidecek olan Norveçlilerin dönüşte 14 günlük karantinaya tabi tutulacağını açıkladı.

Salgının ikinci merkezi Västra Götaland, Stockholm bölgesindeki vaka sayısı 19 bin 164 olarak kayıtlara geçerken, bu bölgede şuana kadar 2 bin 298 kişinin yaşamını yitirdiği rapor edildi.

Salgında ciddi artışların görüldüğü Västra Götaland bölgesinde de vakalar 14 bin 384'e ulaştı. Bu bölgedeki can kayıpları 742 olarak kayıtlara geçti.

İsveç'in Covid-19 ile mücadelesinde izlenen yolun fikir babası olan epidemiyolog Anders Tegnell, bütün eleştirilere rağmen İsveç'in izlediği yolun doğru olduğunu savunmaya devam ediyor.

Yaşlı bakım evlerindeki hataları nedeniyle ölüm oranlarının yüksek olduğunu, o noktada geç karar almakla hata yaptıklarını kabul eden epidemiyolog, İsveç'teki genel durumun diğer AB ülkelerinden farklı olmadığını savunarak, açılan ülkelerde artan vaka artışlarıyla aynı çizgide olduklarını savunuyor.

Editör: İsveç Gündemi