Son bir günde ülkede sekiz kişinin covid-19 kaynaklı hayatını kaybettiği aktarılırken, toplam can kaybı 13 bin 236'ya yükseldi.

Son zamanların bir günde en düşük can kaybının açıklandığı İsveç'te vaka sayılarının yükseldiği görüldü.

Son bir günde 6 bin 467 yeni vakanın tespit edildiği aktarılırken, ülke genelinde toplam vaka sayısı 738 bin 537'ye yükseldi.

İsveç yoğun bakım sicil kaydına göre şu anda  ülkenin yoğun bakım ünitelerinde covid-19 kaynaklı ağır hasta sayısı 264 olarak görülüyor.

Aşılamanın devam ettiği İsveç'te, şuana kadar 883.561 kişiye  en az bir doz aşı verilirken, 371.803 kişiye  iki doz aşı yapılmıştır dendi.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi daire başkanı Karin Tegmark Wisell, duruma dair değerlendirmelerde bulunurken, geniş bilgiler aktardı.

Epidemiyolojik durumu gözden geçiren Wisell, "Son üç haftada, küresel olarak bildirilen covid-19 vakalarının sayısında artış oldu.

Avrupa'da son haftalarda artış yaşadık.

Pandeminin başlamasından bu yana dünya çapında yaklaşık 119 milyon enfeksiyon vakası rapor edilmiştir" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Vaka sayısının artışına rağmen, can kayıplarında düşüş eğilimi görülüyor dedi.

İsveç'te, son haftalarda artan sayıda vaka görüyoruz.

Son 14 günde 100.000 kişi başına bildirilen toplam vaka sayısı 556'dır.

Yeni bildirilen vaka sayısı açısından bir yavaşlama eğilimimiz yok. Geçen haftaya göre bu hafta daha fazla vakadan korkuyoruz dedi.

Haftada test edilen kişi sayısı da artmaktadır.

"Test edilen birey sayısında artış var. Bu, enfeksiyon izleme için ulusal önerilerimizde, enfeksiyon izleme ile bağlantılı olarak örneklemeyi genişletmemiz gerçeğiyle uyumludur. Enfeksiyon izleme ile bağlantılı olarak geniş örnekleme almak gerektiğini düşünüyoruz" yorumunda bulundu.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Son üç hafta içinde, her hafta yoğun bakımda yeni kabul edilen vakaların sayısında artış olduğu görülebilir. 9. ve 10. haftalar için ek vakaların eklenmesi muhtemeldir.

Şu ana kadar laboratuvar onaylı COVID-19'a sahip 5.624 kişiye yoğun bakımda bakıldı.

Son haftalarda her hafta bildirilen ölüm sayımızın azaldığını görüyoruz.

Burada, raporlamada nispeten büyük bir gecikme var.

Ölüm sayısında haftalık bir azalma açısından bir yavaşlama beklenebilir.

Vaka sayısının artmasıyla ölenlerin sayısındaki azalmanın durabileceği ve yeniden artış göstermesinden korkuyoruz dedi.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, antikorlarla ilgili yaptığı çalışmalardan elde edilen sonuçlar hakkında da bilgi verdi.

Kan vericilerinde antikorların varlığına ilişkin tabloyu paylaşan Wisell: Araştırmaya 9 bölge dahil edilmiştir. İlkbahar haftalarında, her hafta test ettiğimiz 17. ila 25. haftalarda, covid-19'a karşı antikorların varlığı açısından kan bağışçıları arasında net bir artış görüyoruz.

Bir sonraki ölçüm fırsatını sonbaharda, 42. haftada yakaladık. Ardından, yaklaşık yüzde 7'lik ulusal düzeyde bir tablo görünüyor.

Kan donör grubunda antikorlarda herhangi bir artış görmedik.

Aralık ayı başında kan donör grubunda tablo aynı seviyede kaldı dedi.

Ayakta tedavi gören hasta grubu ile ilgili:

"Burada, Aralık ayı başlarında benzer bir antikor prevalansına sahibiz. Yüzde 8, covid-19'a karşı antikorlar görülüyor. Bu grupta daha geniş bir yaş aralığı var. Kan bağışçıları sadece belirli bir yaş kategorisinin altındadır. Ayakta tedavi bebeklikten 95 yaş aralığına sahiptir.

Bu grupta da aynı kalıbı görüyoruz, ilkbaharda bir artış gözlenirken, sonbaharın başında aynı seviyelerde kaldığı görülüyor. Beklenen buydu. Kısa bir süre sonra sonbahar / kış dönemlerinde bu gruplarda yüzde antikor oranı yüzde 8'dir yorumu yaptı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, antikorlar ile ilgili bölgesel değerlendirmede bulunurken:

"Burada 8 farklı bölgeye baktık. Örebro Bölgesinde kan bağışçılarında yüzde 11 oranında antikor tespit edildi. Burada azalan bir ölçeğimiz var. Stockholm nispeten yüksek, Västra Götaland, Stockholm'den biraz daha aşağıda, Jönköping Västra Götaland ile aynı seviyede, Skåne yüzde 3, Kalmar yüzde 2 ve Västerbotten yüzde 1 ile biraz arttı.

Açıktır ki, enfeksiyonun bahar yayılmasına bağlı olarak, bunun da gösterdiği gibi, bölgelerimizde çok farklı görünüyordu. Ayakta tedavi örneklerinde antikorların varlığına baktığımızda bu doğrulanır.

Bu noktada 7 bölgeden veri var.

Örebro'da yüzde 13, Västerbotten ve Skåne'de ayakta tedavi testleri için yüzde 2 civarındaydı dedi.

Wisell, daha sonra farklı yaş gruplarındaki antikorların varlığına baktıklarını söyledi.

"İlkbahar grubunda artış 0-19 yaş grubu arasında düşük seviyede görüldü. Yılın ilerleyen zamanlarına baktığımızda, Kasım-Aralık ayının başında, çocuk ve genç grubu antikor varlığı açısından yüzde 10'un üzerine çıkmıştı.

Bu grupta yaş arttıkça görülme sıklığı artar.

20-64 yaş arasındaki büyük yetişkin gruba bakıldığında, ilkbahar haftalarında arttığını, yazın sabit kaldığını ve ne sonbahar ne de kışın büyük bir değişiklik görmediğimizi görüyoruz. Bu grup için antikor gelişimi yüzde 8 civarında kalıyor.

65-95 yaş grubunda, grupta antikor var, ancak ilkbaharda hiçbir artış görülmedi ve sonbaharda aynı: o zaman nispeten düşüktü, yüzde 2 ve sonra yüzde 4'e çıktı. sonbahar Kış.

Özetle, antikorları olan gruplar olduğunu, ancak toplumdaki büyük grupların düşük antikor seviyelerine sahip olduğunu belirtmek istiyoruz. Toplumdaki herkesin yüzde 80-90'ı antikorlardan yoksundur ve bu nedenle bu enfeksiyona karşı hassastır.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

10. hafta virüs varyantlarının varlığını ortaya koyan bir görsel paylaşan uzman: 

İlk olarak İngiltere'de tespit edilen B.1.1.7 varyantının yaygınlığında sürekli bir artış görüyoruz.

18 bölgenin 16'sında varyant yüzde 50 veya daha fazladır. Ancak bölgeler arasında bir fark var dedi.

Örneğin araştırmaya dahil edilmeyen Västerbotten'de yaygınlığın yüksek olduğunu biliyoruz.

Muhtemelen Gotland haricinde, İngiliz versiyonunun ülkenin çoğunda baskın olduğunu söyleyebiliriz.

Sırasıyla Brezilya ve Güney Afrika'da ilk olarak saptanan P1 ve B.1.3.51 virüs varyantları düşük kalmaya devam etti.

18 bölgeden 3'ünde varyantlar yüzde 10 veya daha fazlasını oluşturuyor. Bölgeler arasında fark var, bu iki varyant için en yüksek bölge yüzde 17.

Ancak bazı bölgelerde bu tür (varyantlar) sinyalini veren örnekler yoktur.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Astra Zeneca'nın covid-19 aşısının aşılarındaki kırılma hakkında da yorumda bulundu. 

Bir tür daha ciddi şüpheli yan etkinin izole vakaları vardır. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından araştırılmaktadır. EMA tarafından devam eden çalışma sırasında aşılar için ara vermeye karar verdik. Arada ne yapacağımız konusunda bir pozisyon alana kadar soruşturmanın sonuçlarını bekliyoruz.

EMA, 16.00'da bununla ilgili bir basın toplantısı düzenleyecek. 

Daha fazla insanın korunmak için önlem almaları ve tedbirleri olmaları gerekiyor. Ancak yüksek güvenlik gereksinimleri dikkatli bir değerlendirme gerektirir.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Astra Zeneca'nın aşısı ile yakın zamanda aşılanmış kişiler için web sitemizde bilgilerimiz var. Bu, son 16 gün için geçerlidir dedi.

Bilgi, hem İsveç Halk Sağlığı Ajansı hem de Tıbbi Ürünler Ajansı'nın web sitelerinde mevcuttur.

Tüm aksamalara ve zorlu günlere rağmen: Aşılar tüm hızıyla devam ediyor. Şimdi 1. aşamanın sonundayız. Tüm bölgeler 2. aşamaya başladı ve 3. aşamanın başlangıcına yaklaşıyor.

Ön zaman çizelgesi, aşıların mevcudiyetinden etkilenir. Bölgelerde, ait olduğunuz grup ve aşama aşılama zamanı geldiğinde size söylenir.

Haftalık olarak eklediğimiz aşı adedini bugüne kadar toplamda 1,2 milyondan fazla aşı yapıldı.

En yüksek düzeyde aşılanan grup 80 yaş ve üstü kişilerdir.

Yaşlılar için özel konutlarda yaşayanların yüzde 92'si en az bir doz, yüzde 86'sı iki doz aldı.

Evde bakımı olan kişilerin aşılanması için rakamlar şu şekildedir: Yüzde 70'i en az bir doz, yüzde 37'si iki doz almıştır.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanı Karin Tegmark Wisell:

Neden aşı olduğumuzu size hatırlatmak istiyoruz. Kendimizi korumak içindir, aynı zamanda başkalarını da korumaktır.

18 yaş ve üzeri herkese aşı sunulacaktır. Plan, otoritenin önceliklerle ilgili tavsiyelerine göre yönetiliyor ve program aşıların mevcudiyetinden etkileniyor, hatırlatması yaptı.

İsveç Halk Sağlığı Dairesi departman başkanı Karin Tegmark Wisell, incelemesini mevcut durumu vurgulayarak sözlerini tamamladı:

"Vaka artışımız var ve şu anda hasta olan birçok kişi var. Tüm bölgelerde çok sayıda covid-19 vakası vardır. Herkesin covid-19'daki artışa direnmesine yardım etmesi çok, çok önemli" dedi.

Pandeminin başlangıcında yaşadığımız duruma benzer bir durumda olunduğunu aktaran Wisell: "Sadece Mayıs ayında enfeksiyonun yayılmasında bir azalma oldu.

Şimdiki fark, daha fazla insanın hastalığa karşı korumaya sahip olmasıdır.

Ancak çoğunun hastalığa karşı koruması yok. Çok zor bir durumumuz olduğunu herkes anlamalı.

Davranışımızı değiştirebilmemiz ve örneğin daha rahat raheket edebilmek için daha çok zaman var yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi