Gün içinde Başbakan Löfven, Eğitim bakanı ve Halk sağlığı kurumu genel müdürünün katıldığı ortak basın toplantısından liselerin uzaktan eğitime geçeceği kararı çıktı.

İlgili basın toplantısının bitmesine müteaakip olarak Halk Sağlığı Kurumu, basın bilgilendirme toplantısında yeni rakamlar verildi.

Son bir günde İSveç'te 6 bin 485 yeni vakanın tespit edildiği ve 35 kişinin daha hayatını kaybettiği bildirildi.

Güncel bilgileri aktaran Anders Tegnell, küresel ölçekteki tabloda tablonun karmaşık olduğunu vurguladı.

Bir platoda, geniş yayılımlı yüksek bir seviye, ancak farklı bölgelerdeki gelişme oldukça farklı.

Gittikçe daha fazla test yapılıyor, şimdi pozitif testlerin yüzde 13 oranda olduğunu görüyoruz. Covid benzeri semptomlar görüldüğünde covid olma riski nedeniyle test edilenler oldukça yüksektir dedi.

İsveç'te toplam vakanın 272 bin 643 olduğu, can kayıplarını 7 bini geçerek 7.007 olduğunu hatırlatan Tegnell, yoğun bakımda da yükün artmaya devam ettiğini vurguladı.

Ölüm oranlarında da ciddi artış gözlendiğine işaret eden Tegnell, artışın önüne geçmek gerektiğini ifade etti.

Haftalardır sürekli bir artış olduğunu söyleyen Tegnell, Stockholm'de sağlık hizmetleri üzerindeki güçlü bir baskı olduğunu vurguladı. 

Yine en fazla vakanın görüldüğü bölgelerden olan Västra Götaland'da daha net bir seviye çıkışı var ve son zamanlarda yüksek yayılım görülen Skåne'de artış oldukça keskin ifadeleri kullandı.

Tegnell, enfeksiyonun "çocuklar arasında" vaka sayısı bakımından 16 ve üzeri yaşta keskin bir artış olduğunu söyleyerek uzaktan eğitimle ilgili kararı yorumladı. Bu, lisedeki enfeksiyon salgınları ile birlikte, lise eğitiminin uzaktan eğitime geçilmesini olumlu karşıladığını belirtti.

"İstenilen etkiye sahip olması için evde kalan lise öğrencilerinin hareketleri önemlidir" dedi.

Anders Tegnell, İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun geçtiğimiz hafta yasanın değiştirilmesinden sonra Säbo için özellikle barınma için yeni düzenlemeler getirdiğini anlattı:

"Hala son çare olarak görüyoruz, ziyaretçiler aslında oldukça küçük bir risk var. Bu riski abartmamamız ve bir kısıtlama emri varsa diğer önlemleri azaltmamız önemlidir" dedi.

Bu, belediyelerin bir yasaklama emri gerekliliği konusunda pozisyon alabilecekleri bir haddeleme işi olacak.

"Birlikte çalışmamız çok önemli. Farklı ortam türlerinde mesafeyi koruyun, sosyal bağlamlardan kaçının, el hijyenine dikkat edin ve evde kalın" dedi.

Editör: İsveç Gündemi