İsveç'te tespit edilen vaka sayısı ülke genelinde toplam 24 bin 623 olduğu belirtilirken, hayatını kaybeden kişi sayısının 3 bin 40'a yükseldiği açıklandı.

Son günlerde can kayıplarında sayının azalması olumlu karşılanırken, yoğun bakım hasta sayısının 1.645'e yükselmesi sağlık hizmetleri üzerindeki riskin devam ettiğine vurgu yapıldı.

Günlük basın toplantısına: Halk Sağlığı Kurumu Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell,  Ulusal Sağlık Kurulu kriz yönetim müdürü Johanna Sandwall, Ulusal Sağlık Kurulu, Halk Sağlığı Konseyinden Iréne Nilsson Carlsson, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı İletişim Direktörü Morgan Olofsson ve İsveç Belediyeleri ve bölgeleri, Sağlık ve Bakım Dairesi Başkanı Emma Spak katıldı.

İşte toplantı notları:

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell:

Krizin küresel ölçekte devam ettiğini, Avrupa'da durumun daha sakin olmaya başladığını ancak başka bölgelerde yükselme olduğunu belirterek, İsveç'teki durumla ilgili bilgileri paylaştı.

Tegnell, "İsveç bu eğri yukarı ve aşağı gibi görünmesine rağmen yüksek seviyede kalmaya devam etti. Biraz daha iyi görünse de, olumlu dönüşmesi uzun zaman alıyor" ifadeleri kullandı.

Tegnell, Neredeyse 25 bin vakaya ulaştıklarını belirterek, tespit edilen vakaların artışındaki nedenin artan test sayısı olduğuna bağladı.

Yoğun bakımda, kademeli bir düşüş olduğunu belirten Anders Tegnell, yoğun bakımda sayıların yüksek görülmesinin nedeni tedavi sürelerin uzun sürmesiyle ilgili olduğunu söyleyerek bu nedenle sağlık hizmetleri üzerindeki baskı devam ediyor dedi.

Özellikle Stockholm'de vaka ve can kayıplarının gözle görülür şekilde düşmeye başladığını ancak diğer bölgelerde yüksek bir trend olduğunu ifade etti.

Yoğun bakımdaki sayının yüksek olmasına rağmen, ölüm oranlarının ciddi şekilde düştüğünü belirtti. Son 24 saatte sistemeye giren ölü sayısını 70 olarak açıklayan Devlet Epidemiyoloğu Anders Tegnell, ülkedeki toplam can kaybının 3 bin 40 olduğunu söyledi.

Genel seyrin son günlerde iyiye gittiğini belirten Tegnell, tavsiyelere uymanın önemli olduğunu söyledi.

Tegnell, "Temel şeyleri düşünün, hijyene dikkat edin ve kurallara uyarak fark yarattığınızı düşünün" dedi.

Halk Sağlığı Kurumunda Antibiyotik ve Sağlık Birimi Birim Başkanı Malin Grape:

Yaşlılarla ilgili değerlendirmede bulunan Grape, "Bu gruptaki (yaşlılar) çoğu genel yaşamlarında desteğe ihtiyaç duyan insanlar. Daha sonra diğer önlemlerle çok yakından takip edilmesi önemlidir" dedi.

Yaşlı bakım evlerinde enfeksiyonun yayılmasını önlemede en önemli şey, personelin çok hafif semptomlarda bile çalıştırılmamasıdır dedi.

Ayrıca personelin birbirinden uzak durması gerektiğine de dikkat çeken Grape, "yaşlılarda enfeksiyonu önlemek için önleyici tedbirler alıyor" dedi.

Ağız koruması (maske) ve vizörler gerekiyorsa, ekstra bir önlem olarak eklemeyi düşünebilirsiniz.

Buna ek olarak, temel hijyen rutinlerine uyum iyi çalışmadığı sürece, enfeksiyon yayılma riski artarsa, adım ekleme korkusu vardır.

Sahte güvenlik hissine kapılmayın diyen Grape, "Koruyucularla yanıltıcı bir hisse kapılmamak gerekiyor. Bu konunun ihmal edilmeye başlandığı korkusu vardır" dedi.

Ulusal Sağlık Kurulu, Halk Sağlığı Konseyinden Iréne Nilsson Carlsson:

Yaşlı bakımı ve belediye sağlığı bakımı söz konusu olduğunda durumun hala ciddi olduğuna inanıyoruz. Ancak bunun birçok yerde iyi çalıştığını vurgulamak istiyoruz.

Son dönemlerde birçok yerde enfekte olmadığını ve yeni birkaç enfekte olduğunu duyuyoruz. Bütün resmi göz önünde bulundurmalısınız, düşünüldüğü kadar karanlık değil. Bu duruma ciddi bir şekilde bakmamıza rağmen, enfekte olanlar için korkunç ve hastalıktan ölenler için daha da kötü diyerek: "Enfeksiyonun yayılmasını izlemeye devam etmeli, nasıl geliştiğini ve bu problemleri neden bazı yerlerde yaşandığını daha iyi anlamalıyız" dedi.

İstatistiklerde şimdi ölen olarak gördüğümüz birçok kişi birkaç hafta önce enfekte oldu. O zamandan beri belediyelerde çok şey yapıldı ve önlemler artırıldı diyen Iréne Nilsson Carlsson, "Uzun vadeli önlemlerin alınması gerekiyor, ancak burada ve şimdi üzerinde çalışmamız gereken şeyler de var. Başarılı olmak için liderlik, eğitim ve ekipman kombinasyonunun olduğunu gördüğümüz hijyen rutinleri" dikkat edilmesi gereken konular olduğuna vurgu yaptı.

"Yeni bir yol alıp almayacağımızı veya enfeksiyonun ülkenin diğer bölgelerine geçip geçmediğini planlamak önemlidir."

İsveç'in belediyeleri ve bölgeleri ile bilgi desteğin ile çalıştığını söyleyen Carlsson, "Gereksiz temasların nasıl önleneceğine, dijital araçlarla nasıl çalışılacağına, enfekte olmamış olanları korumak için ipuçları verdiğimiz birkaç bilgi desteği geliştirdik. Tanıtım eğitimi de dahil olmak üzere eğitim materyalleri ile çalıştık" ve bu çalışmalar devam ediyor ifadeleri kullandı.

İsveç Belediyeleri ve bölgeleri, Sağlık ve Bakım Dairesi Başkanı Emma Spak:

Şimdi FHM, korona virüsü hakkındaki en son bilgilerle tavsiyelerini güncellediğine göre, ekipman sorunu çok tartışıldı ve medyada çok fazla yer aldı. Sosyal yöneticilerin, tıbben sorumlu hemşirelerin, enfeksiyonun yayılımını en iyi nasıl azaltabileceklerini düşünürken dayanacak bir şeyleri olması için bir öneride bulunulması olumludur.

Görüyoruz ki, Värmland Bölgesi'nde yaşlı bakımdaki hastalarla ilgili tüm çalışmalarda vizör kullanımı ile ilgili kararlar alındı. Bu nedenle, şimdi ulusal seviyeye çıkacağı açıktır diyen Spak, "Belediyeler bunu çok ciddiye alıyor" dedi.

Bu konu her alanda iyi çalışmak zorunda, kendinizi ve temas kurduğunuz insanları korumak için gereken bilgi ve donanıma sahip olmalısınız.

"Belediyeler bu alandaki yetkinliği güçlendirmek için gerekenleri yapmak için büyük çaba sarf etmektedir" ifadeleri kullanan Spak, "120 bin kişi eğitimi dört haftada tamamladı" dedi.

Ulusal Sağlık Kurulu bugün temel hijyen bilgisini güçlendirmek için yaklaşık 8 bin bakım ünitesine bir bilgi paketi gönderdi.

İsveç Belediyeleri ve bölgeleri, Sağlık ve Bakım Dairesi Başkanı Emma Spak:

İsveç'in 290 belediyesi enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Aldığımız raporlar, önemli olarak tanımlanan bölgelerden biriyle, bölgelerle işbirliği yapmanın, şimdi hiç olmadığı kadar iyi olduğu yönündedir.

Belediyeler ve birinci basamak bölgeler arasında birlikte çok iyi çalışmayı başarıyorsunuz. Bu, krizden sonra da kalacağını umduğumuz bir şey.

Bir diğer önemli alan ise enfekte ve enfekte olmamışları ayırt etmektir. Orada, birçok belediye kohort bakımı kurmuş olup, özel konutlarına dönmeden önce hastalara bakılabilecek geçici kısa süreli yerler bulunmaktadır.

Spak, "Bu uygulama, çalışanlar arasında daha fazla güvenlik sağlamıştır" dedi.

İsveç Belediyeleri ve bölgeleri, Sağlık ve Bakım Dairesi Başkanı Emma Spak:

İhtiyacınız olan ekipmanın kullanılabilirliğinde temel hijyen rutinlerini nasıl takip edeceğiniz konusunda eksikliklerin olduğunun bilincindeyiz. Tabii ki, böyle olduğunda büyük bir zorluk görülür. Yapacak çok şey var, krizin hiçbir şekilde bitmediğini altını çizen Spak, "Birçok belediye yaşlıları enfekte etti, ancak bazıları da enfeksiyonu önledi" dedi.

İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı İletişim Direktörü Morgan Olofsson:

MSB her yıl çeşitli makamlarla kriz hazırlık haftası düzenliyor. Normalde gelecek hafta düzenlenecek olan bu kriz haftası bu sefer farklı. Şimdi bunu dijital hale getireceğiz, çok katılımlı toplantıların düzenlenmediğine dikkat çekerek bunun dijital ortamdan gerçekleşeceğini belirtti.

İnsanlar kriz haftasına odaklanacak

"Şu anda yaptığımız krizle başa çıkmak ve gelecekte başka bir krizin nasıl ele alınacağını öğrenmek. İsveç Kızıl Haçı, bu hafta yüzde 30'unun bu krizde bir veya daha fazla gönüllü olarak katkıda bulunduğu bir anket sundu diyen Olofsson, yapılan anket çalışmasına göre 4 kişiden 3'ü buna hazırlanıyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi