On milyonluk nüfusu olan, ancak ekonomisi güçlü, sosyal hakları geniş ve istihdam olanakları fazla olan İsveç'te çalışmak ve yaşamak için öncelikle bir çalışma ve oturum iznine sahip olmanız gerekiyor.

- İsveç'i ziyaret etmek
- İsveç'te çalışmak ve yaşamak (aile birleşimi)
- İsveç'te çalışmak
- İsveç'te eğitim

Schengen vizesi hakkında genel bilgi

İsveç'i ziyaret etmek istiyorsanız ve AB dışındaki bir ülkenin vatandaşıysanız, vizeye ihtiyacınız olabilir. Vize, İsveç’e giriş yapabilmenizi ve kısa süreliğine orada kalabilmenize olanak tanır. Bu vize, Schengen bölgesinin tamamında geçerli olsa da; asıl seyahat edeceğiniz ülke için başvuru yapılmalıdır.

İsveç'de yakın aile bireyi ile yaşamak

İsveç'de yakın bir aile bireyi ile yaşamak için ikamet izniniz olmalıdır (çalışma ve oturma izni). Bu izin, siz İsveç'e girmeden önce hazır olmalıdir. Yakin akraba, İsveç dışındaki bir AB / AEA ülkesinin vatandaşı ise, diğer kurallar geçerlidir.

Yakın aile bireyi  ne demek?

- Yasal karı / koca, kayıtlı ortak veya müteselsil eş (cohabitee) veya kari/ koca olmayı planlayan kişi,
- 18 yaşından küçük çocuklar ve ebeveynleri.

Oturma iznine sahip olma hakkı, İsveç Göçmenlik Ajansı tarafından değerlendirilir. 

İsveç'teki yanına gitmek için başvurduğunuz aile bireyine yazılı vekalet verdiğiniz takdirde, dosyanız ile ilgili kararı size bildirebilir.  Aksi takdirde karar İsveç Elçiliği / Konsolosluğunca bildirilecektir.

İsveç’te eğitim için oturum izni

Eğer İsveç’te üç aydan daha uzun süre eğitim alacaksanız ve AB vatandaşı değilseniz, oturum iznine ihtiyacınız vardır.

Eğer üç aydan daha kısa süre eğitim alacaksanız, oturum izni yerine vizeye ihtiyacınız olabilir.

Çalışma İzni Başvurusu

AB dışında bir ülkenin vatandaşıysanız ve İsveç'te çalışmak istiyorsanız, çalışma izni almanız gerekmektedir.

Çalışma izni başvurusunun en hızlı ve kolay yolu, internet üzerinden başvuru yapmaktır. İnternet üzerinden yapılan başvurular, direkt olarak İsveç Göçmen Ajansı'na gitmektedir. Ancak çoğu insan başvuru sürecinde en ufak bir eksiklik başvurunuzun kabul görülmemesi ile sonuçlanabilir ya da süreci uzatabilir. Bu noktada genelde böyle bir sorun yaşamamak için çoğu insan desteğe ihtiyaç duyuyor.

Bu konuda doğru yerden destek almak oldukça önemlidir. Son yıllarda talebin artmasıyla birlikte İnternet üzerinden danışmanlık hizmeti verdiğini beyan ederek, ancak resmi olarak yetkisi ya da yetkili olan biri ile çalışmayan kişiler danışmanlık adı altında oldukça ciddi ücretler almakta ve aynı zamanda işlemleri doğru şekilde yapmamaktadır.

İsveç'te oturum ve vize işlemlerini profesyonel hukukçu desteği ile gerçekleştiren "İsveç Oturum" bu anlamda önemli bir destek sağlıyor.

İsveç vizesi, oturum ve çalışma başvuruları ile ilgili destek sağlayan İsveç Oturum'un internet sitesi www.isvecoturum.com 'dur.

Sadece başvuru ve süreç takibi yapan İsveç oturum hizmetleri hakkında daha fazla bilgi almak için yine isvecoturum.com sitesini ziyaret ediniz.


Not: İsveç Gündemi tanıtıcı içeriklerin doğruluğunu garanti etmez.

Editör: İsveç Gündemi