Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması yönünde çekinceleri bulunan Macaristan, iki ülkeye iki ayrı heyet gönderdi.

İsveç'teki heyetin başında bulunan Macaristan Meclis Başkanı Yardımcısı Csaba Hende, buradaki görüşmelerinin olumlu geçtiğini ve İsveç'in NATO üyeliğini desteklediklerini söyledi.

Hende, İsveç devlet televizyonu SVT'ye yaptığı değerlendirmede, temasları sırasında son olarak İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen ile görüştüklerini, görüşmenin sıcak bir ortamda geçtiğini aktardı.

Hende öte yandan Avrupa Parlamentosu'nda İsveçli milletvekillerinin Macaristan'a yönelik söylemlerini eleştirerek, "Macaristan'da demokrasi yokmuş gibi göstermek hiç doğru bir yaklaşım değil." ifadesini kullandı.

Bu meseleyi İsveçli yetkililere aktardıklarını kaydeden Hende, "Macaristan hükümeti ve Cumhurbaşkanı ile birlikte milletvekillerinin büyük çoğunluğu İsveç'in NATO üyeliğini destekliyor. Önümüzdeki günlerde İsveç'in NATO üyeliği Macaristan meclisinde görüşülebilir." diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine Macaristan'ın onayıyla ilgili ilerleme kaydedildiğini belirterek, "Macaristan'ın onayına yaklaşıyoruz." demişti.

Editör: İsveç Gündemi