Uzun zamandır aşılama hazırlıkları yapan bölgeler gecikmeler nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor.

SKR'den Emma Spak, her zaman değişikliklerin olması problem ve şu anda durumun gelecekte düzeleceğine dair hiçbir gösterge bulunmadığını söyledi.

Halk Sağlığı Dairesi Çarşamba günü, aşı üreticisi Moderna'nın İsveç'e aşı teslimatlarının erteleneceğini ve yarıya indirileceğini belirtti.

Basın sekreteri Sabina Bossi bir e-postada, "Tüm bölgelere, 6. haftada teslim edilmesi planlanan Moderna'dan alınan dozların ertelendiği bilgisi verildi" diye yazdı.

İsveç'in aşı koordinatörü Richard Bergström, Dagens Nyheter'e, Moderna'nın gelecekte üretimi artırabilmesi için azaltmanın planlandığını ve hazır olduğunda aşı üretiminin üç katına çıkacağını söyledi.

Bu hafta İsveç'e toplam 31.200 doz teslim edilmiş olacaktı, ancak şimdi teslimatlar iki hafta ertelendi ve başlangıçta planlanan miktarın yalnızca yarısı teslim edilecek.

FHM, bu nedenle bölgelerin yaklaşan aşılamaya adapte olması gerekeceğini belirtti.

"Spagetti bitti demek gibi"

Kronoberg dahil olmak üzere birçok bölge gecikme bildirimine şiddetle tepki gösterdi.

Bölge Kurulu Başkanı Mikael Johansson, kaçırılan teslimatlarla ilgili bilgilerin nasıl aktarıldığını eleştirdi.

"Yalnızca teslimatın gerçekleşmeyeceğini belirten kuru bir e-posta alıyoruz. Spagettinin bittiğini ve nedenini bile bilmediğimizi söylemek gibi" ifadeleri kullandı.

"Sürekli değişiyor"

İsveç belediyeleri ve bölgeleri SKR'nin sağlık müdürü Emma Lever bile aceleyle yapılan açıklamanın yanlış olduğuna inanıyor:

"Aşılama süreci bireysel teslimatta şeklinde olmaz, ancak bölgeler için büyük bir sorun oluşturan yeni bir tema var. Teslimatların sürekli değiştiğini ve bu nedenle sürekli olarak yeniden planlamanız gerekiyor. Çok sık değişiklikler herkesi olumsuz etkiliyor" yorumunda bulundu.

Lever, bölgeler dün teslimlerle ilgili mesajı aldı:

Bu bilgilendirme yapılmadan çok öncesinde önümüzdeki hafta aşının nasıl kullanılacağını zaten planladılar ve şimdi çok kısa bir süre içinde değişiklikler yapmanız gerekiyor. Her değişiklik, yarılanma ve vardiya aynı zamanda işi önünüze koymanız anlamına gelir, bu da uzun vadeli planlamanın ileriye doğru itildiği anlamına gelir dedi.

2. aşama gecikmesi

Bu haftanın başlarında, Almanya'daki kar yağışı nedeniyle ilaç şirketi Pfizer'in covid aşısının İsveç'e teslimatını geçici olarak durdurduğu haberi geldi.

Spak'a göre şu anda ertelenen aşılar tam olarak 65+ yaş grubuna uyarlanmış aşılar olması, ekstra bir zorluk anlamına geliyor.

"En öncelikli olanlar için aşıları erteler. Çünkü bu gruplarda uzun bir yol katetmiş olsak da, artık 1. aşamayı bitirmemiz daha uzun sürüyor, bu da 2. aşamadakiler için bir gecikme riski olduğu anlamına geliyor" ifadeleri kullandı.

SKR, bölgelerin net bilgi alma arzusunu yineliyor:

"Onlar için, misyonlarını yerine getirebilmeleri ve aşılama zincirini çalıştırabilmeleri için istikrar ve öngörü çok önemlidir. Bu nedenle, teslimatlarda her zaman değişiklik olması yanlıştır" dedi.

Hayal kırıklığı her hafta artıyor

Aynı zamanda Emma Spak, bölgelerin uyum sağlama fırsatlarının hala harika olduğuna inanıyor:

"Başka seçenekleri yok, uyum sağlamaları gerekiyor. Ancak, çok daha yüksek bir hızda aşılama yapabilmek için personel ve kapasiteniz olması sinir bozucu, ancak kaynaklar yetersiz kalıyor."

Şimdiye kadar bölgelerden ne tür tepkiler aldınız?

"Elbette hayal kırıklığı her hafta artıyor. Bu duyuru ile bağlantılı olarak, bölgelerin basın toplantıları düzenlemesi ve neyin geçerli olduğuna dair yeni bilgiler göndermesi gerekiyor. Onlar için aşılama yeteneklerinden değil, sistemlere yeterli aşı girmemesinden kaynaklandığını açıklığa kavuşturmak önemlidir.

Endişe verici olan şey de şu anda bunun gelecekte tamamen sorunsuz olacağını, teslimatların daha istikrarlı olacağını gösteren hiçbir şeyin olmaması. Şu an içinde bulunduğumuz durumda, net bir garantimiz yok" dedi.

Aynı zamanda Emma Spak, 18 yaşın üzerindeki herkese yılın ilk yarısının bitiminden önce aşı sunma hedefinin hala devam ettiğine inanıyor:

Hala tutturmayı umduğumuz yüksek bir hedef var ve bölgelerin görüntüsü net, eğer ellerinde aşı olursa bunu yapabilirler ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi