Şuana kadar ki açıklanan ve resmiyet kazanan verilere göre İsveç'in hangi bölgesinde ne kadar vaka olduğu ve durumun ne olduğuna dair bir derleme yaptık.

Uppsala Bölgesi enfeksiyon kontrol doktoru  Johan Nöjd "Herkes ılık bir bahar ve yaz bekliyor, virüsün yayılmasının yavaşmalası öyle görülüyor ama bence bu oldukça yayılacak" ifadeleri kullandı. 

İsveç'teki bölgelere bakınca vaka ve durum şöyle:

Skåne Bölgesi

Onaylanmış enfekte kişi sayısı: 274
Hastanelerde bakım gören kişiler: 35
Yoğun bakımda: 4
Ölü sayısı: 5

Şu an durum nasıl?

Skåne'daki Enfeksiyon Koruma Hekimi Yardımcısı Mattias Waldeck: Skåne'nin her yerinden enfeksiyonun yayıldığını görüyoruz. Hastaneye kabul edildiğinde keşfedilen günlük yeni vakaların sayısı, düne kadar günde ortalama beş olmuştur, ancak dün 11 yeni vakamız ve bugün 9'umuz olmuştur.

Neye benziyor?

Değerlendirmemiz hala sadece salgının başında olduğumuzdur. Bu nedenle, toplumdaki enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için elimizden geleni yapmamıza yardımcı olmaktan kazanacağımız çok şey var. Ve özellikle yaşlıları ve risk altındaki insanları enfeksiyondan koruyun.


Blekinge Bölgesi

Onaylanmış enfekte kişi sayısı: 15
Hastanelerde bakım gören kişiler: -
Yoğun bakımda: 1
Ölü sayısı: 1

Şu an durum nasıl?

Blekinge Bölgesi, Enfeksiyon kontrol hekimi Bengt Wittesjö, "Metropol bölgelerle hala nispeten sakin bir durumumuz var."

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Büyükşehir bölgelerinde neye benzediğini biliyoruz ve kaçmamızı bekleyemeyiz. Büyükşehir bölgelerinden iki ila dört hafta sonra, orada gördüklerimizi burada görmeyi de öğreniyoruz.


Halland Bölgesi

Onaylanmış enfekte kişi sayısı: 81
Hastanelerde bakım gören kişiler: 11
Yoğun bakımda: 4
Ölü sayısı: 3

Şu an durum nasıl?

Enfeksiyon kontrol hekimi Maria Löfgren, "Durumu kontrol ettiğimiz bir seviyedeyiz" dedi.

Gelişmenin ilerleyişini nasıl görüyorsunuz?

Stockholm'deki duruma bakarsak, ülkenin küçük bölgelerinde bile eğrinin yükselmesini bekleyebiliriz. Gelecekte daha fazla vakamız ve artan bir bakım ihtiyacımız olacağını varsayıyoruz.

Batı Götaland Bölgesi

Onaylanmış enfekte kişi sayısı: 330
Yoğun bakımda: 25
Ölü sayısı: 4

Şu an durum nasıl?

Enfeksiyon önleme doktoru Peter Nolskog "Stockholm'deki gelişmeden oldukça uzaktayız ama biz bu yönde uçurumdayız. Şimdi ilke olarak Göteborg'un ötesinde bir sosyal yayılma görmeye başlıyoruz. Ancak diğer tatil köyleri biraz geride" ifadeleri kullandı.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Örneğin, daha fazla planlamayı mümkün kılan Stockholm'den daha uzun bir başlangıç ​​mesafesine sahip olma avantajımız oldu. Ayrıca, gitgide daha fazla insanın ciddiyetten haberdar olduğunu ve genel olarak şimdiye kadar iyi çalışıldığını düşünüyorum.

Kronoberg Bölgesi

Onaylanmış enfekte kişi sayısı: 29
Hastanelerde bakım gören kişiler: 5
Yoğun bakımda: 0
Ölü sayısı: 0

Şu an durum nasıl?

Kronoberg Bölgesi bulaşıcı hastalıklar doktoru Christian Romin Blomkvist, "Bu haftaya kadar septomlarla ilgili kimse başvuru yapmadı, durumumuz büyükşehirlere göre daha iyi ama görüyoruz ki bize de gelmeye başlıyor, çünkü şimdi beş hastamız hastanede tedavi görüyor" dedi.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Örneğin Stockholm'de nasıl olduğuna bakıyoruz ve kendimizi en iyi şekilde hazırlamaya çalışıyoruz ve burada da aynı olabileceğini düşündük. Kullanabileceğimiz bir enfeksiyon servisimiz var. Aynı şey yoğun bakım alanları için de geçerlidir ve farklı senaryolarla çalışıyoruz" dedi.

Jönköping Bölgesi

Onaylanmış enfekte kişi sayısı: 94
Hastanelerde bakım gören kişiler: 20
Yoğun bakımda: 6
Ölü sayısı: 3

Şu an durum nasıl?

"Uluslararası deneyimlerden, covid-19'un en ciddi sonuçlarına sahip olan yaşlılar ve özellikle altta yatan diğer hastalıkları olan yaşlılar olduğunu biliyoruz" diyen Enfeksiyon kontrol doktoru Malin Bengnér, "er ya da geç Jönköping İlçesinde ölümün gerçekleşmesi bekleniyordu" ifadeleri kullandı.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?
Malin Bengnér, hastalığa yakalanan çoğu insanın hafif bir hastalık seyrine sahip olacağını hatırlamanın önemli olduğunu vurguladı.

Kalmar Bölgesi
Onaylanmış enfekte kişi sayısı: 26
Hastanelerde bakım gören kişiler: 12
Bu yoğun bakımda: 1
Ölü sayısı: 1

Şu an durum nasıl?,

Muhtemelen ilçenin diğer bölgelerden de sosyal yayılma olduğunu varsayabiliriz. Risk süresi dolmuş önerilere uymayı daha da önemli hale getirir diyen Enfeksiyon kontrol doktoru Lisa Labbé Sandelin, "enfeksiyonun yayılmasını olabildiğince yavaşlatmak önemlidir" dedi.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

"Västervik hastanesinde Pazartesi gününden itibaren tüm gereksiz ameliyatlar iptal edilecek. Aynı durum Västervik'teki gereksiz hasta kabul ve kapsam belirleme işlemleri için de geçerlidir. Acil durum, kanser ve kanserle ilgili faaliyetler her zamanki gibi devam etmeli ve günlük cerrahi operasyonlarının büyük bölümleri devam etmelidir" denildi.

Gotland Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 9
Hastanedeki insanlar: 2
Yoğun bakımda: 0
Ölü sayısı: 0

Acil müdahale ve acil servis doktoru olan Maria Amér'in haratsız olduğu ve iyileşmesi gerektiğini velirterek bu nedenle hafta sonu müsait olmadığını duyurdu. Aşağıdaki bilgiler bir önceki görüşmeden ve bölgenin haberlerinden derlenmiştir.

Şu an durum nasıl?

Burada covid-19'un sosyal bir yayılımı var ve enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için mevcut tavsiyelere uymak çok önemlidir. Sağlık yönetimi personel hazır durumdadır ve gerekli önlemleri alabilmek için düzenli olarak toplanmaktadır.

Yatan hastaların kamusal alanlarda kalmamaları ve tercihen odalarında kalmaları tavsiye ediliyor.

Neye benziyor?

Birçok insanın covid-19'dan hastalanmasını ve çoğunun hafif semptomlara sahip olmasını bekliyoruz. Ancak, enfeksiyonun yayılmasını mümkün olduğunca uzun süreye yaymamız önemlidir, böylece aynı anda çok sayıda insan hastalanmaz ifadeleri kullanıldı.

Östergötland Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 251
Hastanelerde bakım gören kişiler: 60
Yoğun bakımda: 16
Ölü sayısı: 5

Şu an durum nasıl?

"Tüm rakamlarla yukarı doğru bir ölçekteyiz, ancak özel bir sağlık bakımı durumunda olan ve küçük ayarlarla bugüne kadar iyi duran bir plana göre büyüyen bir organizasyonumuz var. Bu, devam etmekte olan büyük bir çalışma, geniş bir ortak çalışma ve diğer bakımları ölçeklendirdikçe" daha iyi olacağına vurgu yapan  Östergötland bölgesindeki enfeksiyon kontrol hekimi Britt Åkerlind, "bu yüzden bunu birbiriyle dengelemek önemlidir, böylece bakımdan en etkili şekilde yararlanabilirsiniz" ifadeleri kullandı.

Neye benziyor?

"Önümüzdeki haftalarda daha fazla vaka alacağımızı düşünüyoruz, 16 hasta iva'da ve 44 kişi normal bakım yerinde azalmasını umduğumuz ivada oldukça yüksek bir oran. İva bakımına ihtiyaç duyanlar oldukça süreç uzar ve büyük olasılıkla eve gitmeden önce düzenli bakıma geçilir. İvamıza ve bakım yerlerine ihtiyacımız olan oranda sahip olmamız için eğriyi düzleştirmeyi umuyoruz. Ancak bu biraz zaman alacak çünkü mevcuta bakında yükselişteyiz" denildi.

Värmland Bölgesi
Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 46
Hastanelerde bakım gören kişiler: 4
Yoğun bakımda: 2
Ölü sayısı: 1

Örebro Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 103
Hastanelerde bakım gören kişiler: 20
Bu yoğun bakımda: 5
Ölü sayısı: 0

Şu an durum nasıl?

Sosyal yayılmanın arttığına dair net işaretler görüyoruz diyen Örebro Enfeksiyon Koruma Hekimi Yardımcısı Anna Lange, "bu hafta riskli alanlarda sıkıntıları aşmak için bir bilgilendirme kampanyası başlattık" dedi.

Geleceği nasıl görüyorsun?

27 Mart'tan itibaren Üniversite Hastanesinde covid-19 hastaları için ek tedavi yerleri açtık ve önümüzdeki hafta iki il hastanesinde tedavi merkezlerinin daha fazla yatan hasta ihtiyacını karşılamak için genişleteceğiz denildi.

Sörmland Bölgesi
Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 159
Hastanelerde bakım gören kişiler: 97
Bu yoğun bakımda: 18
Ölü sayısı: 16

Şu an durum nasıl?
Sörmland bölgesindeki bölgesel sağlık lideri Magnus Johansson, hafta boyunca eskisi gibi yorgun ve son 24 saat içinde büyük bir değişiklik olmadığını söyledi.

Neye benziyor?

Yoğun bakıma ihtiyaç duyan ciddi hastaların yanı sıra hastane bakımına ihtiyaç duyan insanların artabileceği ve bu akına karşı çalışmaları artırmaya devam etmeyi planlanıyor.

Stockholm Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 1.538
Hastanelerde bakım gören kişiler: 580
Yoğun bakımda: 85
Ölü sayısı: 63

İsveç'teki salgının merkezi olan başkent Stockholm'de durum her geçen gün ağırlaşıyor. Bölge yetkilileri basının soruları yanıtlamaktan kaçınıyor. Bölgesel çalışma kapsamında bilgisine başvurulmak istenen resmi merciler sadece basın açıklamalarındaki verilerle konuşabileceklerini basına özel olarak bilgi veremeyeceklerini belirtti.

"Modern zamanlarda benzersiz" bir durum olduğu belirtilirken, başkentte durumun kritikliğine dikkat çekiliyor.

Şu an durum nasıl?

Stockholm şehir yönetimi hafta içinde "Fırtına burada. Ne kadar güçlü olacağını, tam olarak nasıl çarpacağını veya nereye çarpacağını bilmiyoruz ama tam ortasındayız ve hazırlıklı olmalıyız. Durum oldukça dramatik" şeklinde tarif edilmişti.

Neye benziyor?

"Fırtınada ne kadar ilerlediğimizi henüz bilmiyoruz, ama daha kötü olacak. En yüksek acil durum moduna, afet moduna geçmeye hazırız" denildi.

Västmanland Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 50
Hastanelerde bakım gören kişiler: 24
Yoğun bakımda: 6
Ölü sayısı: 0

Şu an durum nasıl?

Västmanland Bölgesi, bulaşıcı hastalıklar doktoru Jan Smedjgård, "Tabii ki vakalar artıyor. Bu beklediğimiz gibi, komşu Sörmland'a kıyasla daha iyi bir durumumuz var. Ancak sayı her geçen gün artıyor ve başka departmanları istihdam etme planımız var" dedi. 

Neye benziyor?

"Ortada doruk noktası olan üç ila dört ay süren bir salgın olduğunu düşünüyoruz, yavaş yavaş daha fazla insanın hastalanmasını bekliyoruz. O zaman artışın ne kadar hızlı olacağını ve yukarı doğru eğimin ne kadar dik olacağını bilemeyiz. Sadece birkaç vakanın halledilmesini planlıyor ve bekliyoruz. Bu tüm İsveç için geçerli. Üç-dört hafta geride olduğumuzu söyleyebilirim, örneğin, Stockholm denildi.

Uppsala Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 130
Yoğun bakımda: 7
Ölü sayısı: 4

Şu an durum nasıl?

Uppsala Bölgesi enfeksiyon önleme doktoru Johan Nöjd, "Bu sabah bir personel toplantısında bulundum ve söylediklerimiz durum kontrol altında. Daha sonra, diğer birçok yerde, kısmen hastanelerde ve kısmen konutta malzemelerle ilgili durum sıkıntısı var ancak bugün aldığımız rapor bu haftasonunu yönetebileceğimiz. Sonra bu hafta malzeme nakliyatı olacak, bu nedenle herhangi bir acil problem olmayacağını umuyoruz" dedi.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Bence bu tamamen bitmiş olacak, böylece herkes erken bir kaplıca ve yaz umuyor, virüs biraz yayılmalı. Şu an çok dik değil, ama yokuş yukarı tırmanıyor. Farklı senaryolar üzerinde çalışılıyor ve yeni departmanlar hazırlıyoruz ama ön cephede olanlar için süreç bayağı yorucu.

Dalarna Bölgesi
Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 62
Hastanelerde bakım gören kişiler: 26
Yoğun bakımda: 8
Ölü sayısı: 4

Şu an durum nasıl?

Dalarna Bölgesi enfeksion kontrol doktoru Anders Lindblom, "Sürekli daha fazla yer açıyoruz. Şu anda Stockholm'ün biraz gerisindeyiz, bu yüzden durum kontrol altında. Personel üzerinde ağır bir yüktür var ama şu anda hem yeterli yerimiz hem de personel var. Malzeme sıkıntıssı yoktur, ancak her zaman elde etmek önemlidir çünkü hızlı bir şekilde dalgalanabilir" ifadeleri kullandı.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Farklı senaryolar çiziyoruz ve yükü karşılamayı planlıyoruz. Dalarna'da çok daha fazla vakamız olacak ve Stockholm'den birkaç hafta sonra olabilir. Muhtemelen henüz eğrinin dik kısmında değiliz, bu nedenle gelecekte sağlık hizmetleri üzerinde daha fazla stres olacak.

Gävleborg Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 53
Yoğun bakımda: 2
Ölü sayısı: 1

Şu an durum nasıl?

Stockholm'de bir fırtına varsa, Gävleborg'da  da esiyor. Sadece artmasını bekliyoruz diyen Gävleborg Bölgesi enfeksiyon önleme doktoru Signar Mäkitalo, durumun gergin olduğunu belirtti.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Bence en kötüsü 3-4 ay içinde bitti. Ancak virüs kalacak, bu nedenle yaşlılar için problemler kalacak.

Jämtland-Härjedalen bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 70
Hastanede bakım gören kişiler: 6
Yoğun bakımda : 1
Ölü sayısı: 0

Şu an durum nasıl?

"Durum kontrol altında. Yerler yeterli, şimdiye kadar gergin bir duruma yakın değiliz diyen Jämtland-Härjedalen Bölgesi Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Yardımcısı Annica Ersson, "enfekte olmadıkları takdirde başka bir bölüme yönlendirilmeden önce, enfeksiyon kliniğinde şüpheli virüs enfeksiyonu için araştırma ve maddelere izin vermemizi sağlayan bir işlev sistemimiz var" dedi.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Sonunda hangi eğriye sahip olduğumuza bağlı. Şimdiye kadar yoğunluk olmadı. Enfeksiyondan korunma açısından, ben de Paskalya için çok endişelenmiyorum, daha fazla personel olan tüm kliniklerin yükü normal, ama şuanda çok fazla personel evde ifadeleri kullanıldı.

Västernorrland bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 28
Hastanelerde bakım gören kişiler: 3 veya 4
Yoğun bakımda: 1
Ölü sayısı: 0

Şu an durum nasıl?

Güzel bir noktadayız diyen, Västernorrland Enfeksiyon Hastalıkları Yardımcısı Maria Tempé, o kadar çok vakayı teşhis etmedik ve hastanelerde çok fazla sıkıntımız yok, şimdiye kadar durumunda kontrol altında olduğunu söyledi.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun?

Vakaların gelecek hafta artmasını bekliyoruz. Bölgelerde en az bir yaşlı bakım evi vakası var, artan sayıda vaka görüyoruz ve cevaplarını beklediğimiz birkaç kişiyi örnekledik. Bu yüzden daha fazla vaka bekliyoruz denildi.

Västerbotten Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 42
Hastanelerde bakım gören kişiler: "Az sayıda"
Yoğun bakımda: 5
Ölü sayısı: 0

Şu an durum nasıl?

İlçede açık bir toplum dağılımı var, en azından ilçenin çeşitli yerlerinde bunu doğruladık diyen Enfeksiyon kontrol doktoru Gunilla Persson, "hastanelerde covid hastalar için tedavi yerlerini harekete geçirme aşamasında olduklarını" söyledi.

Neye benziyor?

Artış bekliyoruz, metropol bölgelerinden birkaç hafta sonrayız. Hazırlık aşamasındayız. Paskalya sırasında daha az seyahat etmeyi umuyoruz çünkü bir dizi turizm beldemiz ve dağ beldemiz var, bu yüzden insanların verilen tavsiyeleri almasını ve sağlık üzerindeki yükü azaltmak için ellerinden geleni yapmasını umuyoruz denildi.

Norrbotten Bölgesi

Doğrulanmış enfekte kişi sayısı: 50'nin biraz altında
Hastanelerde bakım gören kişiler: 20'den fazla
Yoğun bakımda: 7
Ölü sayısı: 1

Şu an durum nasıl?

Durum zaten gergin. Sadece en ağır hastaları test ediyoruz, bu yüzden şu anda Norrbotten'deki tüm soğuk algınlığının önemli bir kısmının covid-19 olduğundan eminim diyen, Norrbotten Bölgesindeki enfeksiyon kontrol doktoru Anders Nystedt, "salgın eğrisinde geçen hafta sonu düşündüğümüzden biraz daha yüksek olduğunu düşünüyorum" ifadeleri kullandı.

Geleceği nasıl görüyorsun?

Eğrimizin başlangıcındayız, Stockholm'ün birkaç hafta önce olduğu yerdeyiz, bu yüzden muhtemelen vakalar daha da artacaktır. Hala biraz daha genç olanlar şu anda hasta ve muhtemelen spor tatilinden kalanlar var. Nispeten, çok az ciddi hasta yaşlı var, ama artma riski var. Elbette daha da hızlanmayı planlıyoruz ve fırsatımız var.

Editör: İsveç Gündemi