Birçok belediye elektrikten tasarruf etmek için dış mekan ve sokak aydınlatmalarını kapatmayı planlıyor. 

İsveç Radyosu Ekot'un haberine göre, Konut idaresi (Boverket) halka açık ortamlardaki ışık eksikliğinin çeşitli riskler oluşturabileceği konusunda uyardı.

Konut İdaresi sosyal bilimcisi Kerstin Andersson konuya dir radyoya yaptığı açıklamada: 
Alınan kararla ilgili endişelerini dile getirdi. "Evet, endişeliyim"  ışıkları kapatmaya başlarsanız güvensizliğin önemli ölçüde artacağını ve bunun da suç için fırsatlar yaratabileceğini düşünüyorum yorumu yaptı.

Risk farktörleri yüksek

Dış ortamlar karanlık hale geldiğinde: Tecavüz, uyuşturucu ticareti ve saldırı gibi olayların artma riski artar diyen Andersson, alınacak kararın özellikle engelli vatandaşlar için de kaza riskini artırır dedi.

Bu tür tasarrufları uygulayacak belediyelerden biri olan Höganäs belediyesi, bu haftadan itibaren sokak aydınlatmasının üçte birini kapatma kararı aldı.

"Belediyeler önlem almalı"

Kerstin Andersson, kamuya açık alanlarda ışıkların kapatılmadan önce kapsamlı bir risk analizi yapılması önemlidir diyerek, çeşitli önlemlerin sonuçlarını tartmak gerekiyor; belki de mülk sahibinin veya belediyenin karar vermesi gereken enerji tasarrufu önlemlerine karşı güvenlik durumu önceliklenmesi gerekir şeklinde değerlendirdi.

Editör: İsveç Gündemi