Nadir toprak mineralleri elektrikli araçlar, rüzgar türbinleri, taşınabilir elektronik cihazlar, mikrofonlar ve hoparlörler gibi bir çok yüksek teknoloji üretimi için hayati öneme sahip.

LKAB Tepe Yöneticisi Jan Mostrom yaptığı yazılı açıklamada "Bu sadece LKAB, bölge ya da İsveç halkı için değil aynı zamanda Avrupa ve iklim için de iyi bir haber," ifadelerini kullanarak yeşil dönüşüm için vazgeçilmez olan bazı hammadelerin üretimi adına önemli bir adım olacağını vurguladı.

Şu anda Avrupa'da nadir toprak mineralleri çıkarılamıyor bu nedenle ihtiyaç duyulan maddeler dünyanın farklı bölgelerinden ithal ediliyor. 

Özellikle elektrikli araçlar ve yenilenebilir eneriye olan talep arttıkça bu maddelerin daha da önem kazanması bekleniyor.


İsveç Sanayi ve İş Bakanı Ebba Busch da elektrik dönüşümü, AB'nin kendi kendine yeterliliği, Rusya ve Çin'den bağımsız hale gelmesinin bu madenden başlayacağını vurguladı.

Dünya'daki nadir toprak elementlerinin çok büyük bir çoğunluğu Çin'de çıkarılıyor ve Avrupa Komisyonu bu mineralleri birlik için en kritik doğal kaynaklar arasında gösteriyor.

Öte yandan keşif yapılmış olmasına rağmen madencilik faaliyetlerinin başlaması bir hayli zaman alacak.

İsveç'te pasaport ücretlerine zam geldi İsveç'te pasaport ücretlerine zam geldi

LKAB gerekli izinlerin alınması için başvurunun 2023 içerisinde yapılacağını fakat rezervlerin çıkarılarak piyasa sürülmesinin en az 10-15 yıl sürmesinin beklendiğini açıkladı

Editör: İsveç Gündemi