Yılda yaklaşık 1,2 milyon ton atık gıda oluşan İsveç'te, buna göre kişi başına yılda 127 kilogram atık meydana gelmesi anlamına geliyor. Bunun 68 kilosu yemeklik yiyecek, kalanı ise kuru gıda şeklinde sınıflara ayrılıyor.

Yapılan araştırmaya göre İsveç'te yıllık atılan atık gıdaların bir şehri yaşatacak boyutlarda. İsrafın böylesine tarihinde ilk kez ulaşan İsveç önlem alınması için harekete geçmeye çalışıyor.

Türkiticeler Derneği yöneticilerinden Louise Ungerth vatandaşın bu konuda bilinçlenmesi için derhal harekete geçilmesi gerektiğini savundu.

Her geçen gün israfın giderek arttığını belirten Ungerth vatandaşı tasarruf yapmaya davet etti. Yapılan israfın hem vatandaşın kendi cebine zarar olduğunu, hemde sağlık açısından risk teşkil ettiğini vurguladı.

Araştırmaya göre, on belediyede hiç bir aile gıda atıklarının ne kadar olduğu ile ilgili bir fikri bulunmuyor. Her on ailenin yaptığı İsraf ile ortalama 4 ailenin daha yaşayabileceği belirtilirken, atıkların artık tehlikeli boyutlara ulaştığının altı çizildi.

Uluslararası alanda yemek atıklarının önemli bir konu olmaya başladığı günümüzde İsveç'te de bu konuda derhal önlem alması gerekiyor.
Editör: İsveç Gündemi