Otoriteden yapılan ilk derleme, İsveç'te ilk doz aşıdan sonra 6 bin kişi, iki aşı dozu almış yüzbinlerce kişiden şimdiye kadar yaklaşık 200 kişinin covid-19 testlerinin tekrar pozitif çıktığını duyuruldu.

Özellikle "İkinci aşı dozunu aldıktan sonra bu kadar az insanın enfekte olması, İsveç'te covid-19'a karşı kullanılan aşıların iyi çalıştığını gösteriyor" diyen Anders Tegnell, bir dozun bile koruma sağladığını, ancak bu kadar etkili olmadığını sözlerine ekledi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, nüfus içindeki aşıların etkinliği hakkında daha fazla bilgi edinmek için İsveç'teki çığır açan enfeksiyonların sayısını, yani insanların aşılandıktan sonra covid-19 testi pozitif çıktığı vakaları sürekli olarak izlemektedir.

"Hiçbir aşı %100 koruma sağlamaz ve tüm aşı türleri için çığır açan enfeksiyonlar meydana gelir" diyen Anders Tegnell, COVID-19'a karşı aşılama söz konusu olduğunda, ilk analizler İsveç'teki çığır açan enfeksiyonların sayısının beklenilenle uyumlu olduğunu gösteriyor ifadeleri kullandı.

Toplamda, İsveç'te bir milyondan fazla kişiye tek doz ve yaklaşık 430.000 kişiye iki doz aşı yapılmıştır.

Şimdiye kadar yaklaşık 6.000 kişinin ilk aşı dozundan sonra covid-19 tekrar yakalandığı belirtildi.

Bunların yaklaşık 4.000'i ilk dozdan sonraki ilk iki hafta içinde, yani vücudun bir koruma oluşturmak için zamanı olmadan tekrar virüse yakalanmıştır dendi.

İkinci dozdan iki haftadan daha uzun bir süre sonra sadece yaklaşık 200 kişinin covid-19 ile enfekte olduğu tespit edildi. Bu, yılın sonundan bu yana toplam covid-19 vakası sayısının yüzde 0,07'sine ve iki dozla aşılananların yüzde 0,06'sına karşılık geliyor denildi.

Editör: İsveç Gündemi