İlk korona aşısı İsveç'e doğru yola çıkıyor.

Üç büyükşehir bölgesine 425 doz gidecek diğer bölgelerin her biri 200 doz gönderilecek.

İlk aşılanacak olan grup huzurevlerindeki yaşlılar olacak.

Aşı koordinatörü Richard Bergström'e göre, ilk aşı İsveç'e geliyor ve önümüzdeki birkaç gün içinde ulaşması bekleniyor.

İlk teslimat, toplam 9.750 parçadan oluşan küçük başlangıç ​​dozlarından oluşuyor. Dozların yarısı doğrudan bölgelere gidecek, diğer yarısı tutulacak bunun nedeni aşılanacak her kişi iki doz almalıdır.

İsveç'in belediyeleri ve bölgelerine göre, Stockholm'ün üç büyükşehir bölgesi, Västra Götaland ve Skåne'nin her biri 425 doz alacak. Diğer bölgelerin her biri 200 doz alacaktır.

Bölgeler daha sonra ilk aşıyı kimin alacağından sorumludur.

"Bölgeler öncelik gruplarına baktı" diyen, İsveç belediyeleri ve bölgelerindeki sağlık ve tıbbi bakım bölümünün müdürü Emma Spak, birçok bölgenin özel barınma evlerinde aşılamaya başlanacağını söylüyor.

Kısa bir süre sonra yeni teslimat gelecek

İlk teslimattan sonra, yaklaşık 90.000 dozluk daha büyük bir teslimat bekleniyor. Bunların dağıtımından İsveç Halk Sağlığı Kurumu sorumludur. Emma Spak'a göre, farklı bölgelere dağılım, nüfus verilerine ve bölgenin ne kadar yaşlı bir nüfusa sahip olduğuna dayanıyor.

Özel konutlarda (yaşlı bakım evleri) konaklama, kapsamlı evde bakımı olanlara, barınma ve evde bakım hizmeti olan kişiler için birlikte yaşayana personellerine öncelik verilmektedir.

Emma Spak, amaç en savunmasız olanların olduğu noktalarda aşılanmış bir grup oluşturmak olduğunu söylüyor.

Sıkı bir program

Bölgeler için zorluk olarak neler görüyorsunuz?

Spak, "En büyük zorluk teslimatlarda öngörülemezliktir. Bu yeni bir aşı ve bölgeler şimdi bununla nasıl başa çıkılacağı, tam olarak nasıl karıştırılacağı ve nasıl ele alınacağı konusunda bilgi alıyor. Karmaşık bir işi yürütmek için sıkı bir programdır" ifadeleri kullandı.

Emma Spak, bölgelerin mevsimsel grip aşısı yapma alışkanlığına sahip olduğunu söyledi.

"Bunun temeli kullanılabilir. Ancak bu, birkaç farklı aşı ile ilgili olduğu için aynı zamanda daha kapsamlıdır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi